30 Kasım 2010 Salı

Bangladeş-Zimbabwe ODI Serisi

Bangladeş: Ekim ayı içerisinde tarihinde ilk kez kendisinden üst sıradaki bir ülkeye karşı seri kazanarak muhteşem bir başarıya imza atan Bangladeş, bu seriyle birlikte Dünya Kupası için hazırlıklarını galibiyetlerle devam ettirmek amacında. Uzun süreli bir çalışma sonucunda artık daha sık galibiyet alma ve sürpriz yapma potansiyeli olan ev sahibi ekip iyi fielding yaparak rakip üzerinde baskı kurmayı başarıyor. Aynı zamanda hızlı atıcılarının istikrara kavuşması ve vurucuların arka arkaya iyi performans gösterebilecek olgunluğa erişmeleri onların ev sahibi oldukları bir Dünya Kupası’nda yarı final hedeflerinin pek de hayal olmayacağını gösteriyor. Dünya Kupası öncesi son ciddi hazırlık serisinde de üstünlüklerini kanıtlamak isteyecekler. Bu seri için seçilen kadroyu büyük ihtimalle Dünya Kupası’nda da göreceğiz.

Kadro: Shakib Al Hasan, Abdur Razzak, Imrul Kayes, Junaid Siddique, Mahmudullah, Mashrafe Mortaza, Mohammad Ashraful, Mushfiqur Rahim, Naeem Islam, Nazmul Hossain, Raqibul Hassan, Rubel Hussain, Shafiul Islam, Suhrawadi Shuvo, Tamim Iqbal

Zimbabwe: Test statüsünden vazgeçtikten sonra halen bu statüyü geri kazanmak için çabalayan Zimbabwe, ülkede politik gerilimin azalması, ulusal kriketin daha güçlü bir finansal zemine oturması ve ciddi bir lig yapılanması sayesinde eski günlerine geri döneceğinin sinyallerini uzun zamandır veriyordu. Yıl çerisinde kendi evinde Sri Lanka ve Hindistan ile oynadığı üçlü seride Hindistan’ı saf dışı bırakarak gösterdikleri performansı Güney Afrika’da devam ettiremeseler de, seride iddialılar (Gerçi kendilerini fazla iddialı görmediklerini söylüyorlar ama buna inanmak güç). Onlar da Dünya Kupası öncesi en ciddi sınavlarını veriyorlar, bir de kupa öncesi bu bölgedeki wicketlara alışmaları şart çünkü spin bowlinge karşı zayıf kalmak gibi bir sorunları var.

Kadro: Elton Chigumbura, Ryan Butterworth, Regis Chakabva, Chamu Chibhabha, Graeme Cremer, Keith Dabengwa, Craig Ervine, Hamilton Masakadza, Shingirai Masakadza, Keegan Meth, Chris Mpofu, Ray Price, Tatenda Taibu, Brendan Taylor, Prosper Utseya

Tur Programı:

1.ODI, 01 Aralık, Dhaka
2.ODI, 03 Aralık, Dhaka
3.ODI, 06 Aralık, Dhaka
4.ODI, 10 Aralık, Chittagong
5.ODI, 12 Aralık, Chittagong

Sri Lanka-West Indies, 3.Test, 01-05 Aralık 2010, Pallekele Stadyumu, Kandy

Sri Lanka: Ev sahibi ekip için bu seri büyük bir hayal kırıklığı oldu çünkü iki maçta da galibiyeti zorlama şansları hava muhalefeti nedeniyle mümkün olmadı. Özellikle ilk maçta hızlı atıcılar çok kötü oynadıklarından ikinci maça kadroyu değiştirerek çıkan Sri Lanka’nın ikinci maçta net bir değerlendirme yapma şansı olmadığı bir gerçek. Dolayısıyla kadroyu aynen koruyarak son maça çıkmalarını bekliyorum. Yine yağmurun maçı kısaltması bekleniyor, dolayısıyla atıcılar da biraz ellerini çabuk tutup işi bitirmek, wicketları almak zorundalar. Vurucu konusunda Sri Lanka problem yaşamayacaktır.

Muhtemel Kadro: Tharanga Paranavitana, Tillakaratne Dilshan, Kumar Sangakkara, Mahela Jayawardane, Thilan Samaraweera, Angelo Mathews, Prasanna Jayawardane, Nuwan Kulasekara, Rangana Herath, Ajantha Mendis, Suranga Lakmal

West Indies: Buraya yeni bir kaptan, tekrar yüzeye çıkan iç sorunlar ve bozuk bir moralle gelen West Indies, özellikle kaptan Chris Gayle’in 333 yapması ve hızlı atıcılarının performansıyla tekrar mücadele azmini ve ilhamı geri kazanmış görünüyor. İlk maçta galibiyet şansını kaçırmış olsa da ikinci maçta çok etkili olamadıklarını belirtmekte fayda var. Ancak iyi bir fielding performansı ve takım olarak dengeli olmaları onlara bu maçta bir avantaj getirebilir. Konuk ekibin üçüncü maça da aynı kadroyla çıkması bekleniyor.

Muhtemel Kadro: Chris Gayle, Adrian Barath, Darren Bravo, Shivnarine Chanderpaul, Brendan Nash, Dwayne Bravo, Carlton Baugh, Darren Sammy, Sulieman Benn, Sam Shillingford, Kemar Roach

Pallekele Stadyumu, Kandy: 2011’de ICC Kriket Dünya Kupası’nın ev sahibi ülkelerinden Sri Lanka’nın bu turnuva için inşa ettiği en yeni stadlardan birisi olan Pallekele, ilk kez uluslararası bir maça ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Daha önce burada bir kez first class maç oynandı ve Sri Lanka A ile Güney Afrika A takımlarının burada 4 gün sonunda beraberliği bozamadılar. O maçta vurucular iyi bir oyun çıkarmış olmalarına rağmen hem hızlı atıcılar hem de falsolu atıcılar da zaman zaman etkili olmuştu, dolayısıyla vurucular ve atıcılar arasındaki mücadelenin daha denk geçmesini bekleniyor. Yine de buradaki wicketı değerlendirebilmek için elde yeterli veri olmaması nedeniyle bir bilinmezlik söz konusu.

29 Kasım 2010 Pazartesi

The Ashes, 1. Test, 5. Gün İngiltere 260&517/1d Avustralya 481&107/1 Test Berabere Bitti

İngiltere 260 (Bell 76, Siddle 6/54) & 517/1 d (Cook 235*, Trott 135*)   Avustralya 481 (Hussey 195, Haddin 136, Finn 6-125) & 107/1 (Ponting 51*)


Son güne, günkü müthiş açılış vurucları şovundan sonra 88 koşuluk avantaj ve eldeki 9 wicketla giren İngiltere, beraberliği kurtarmak için attığı önemli adımın gerisini getirmeyi başardı. 

Gün, rekorlar günü oldu. Alastair Cook ve Johathan Trott'un 329 koşuluk ortaklığı, Avustralya'daki en başarılı İngiliz ortaklığı olarak tarihe geçti. Bu aynı zamanda, Gabba'daki en yüksek ortaklık rekorunun geliştirildiği anlamına geliyordu. Bunun dışında, Alastair Cook'un 235'i, Gabba'da bir vurucunun ulaşabildiği en yüksek skordu. Halbuki Cook'un Test takımındaki yeri, çok kısa bir zaman öncesine kadar tartışılmaktaydı. Maç başında görev alan  Peter Siddle, Mitchell Johnson ve daha sonradan Shane Watson'ın atışları, gidişatı durdurmak için yeterli değildi. Tabi İngiltere 360/1'deyken, çok önemli bir yakalayış fırsatında, Micheal Clarke, Trott'u dışarı çıkaramadı. 


Xavier Doherty'nin topa verdiği falsolar şaşırtıcı olsa da, üst üste iki bye'dan gelen 8 koşu, İngiltere'yi 400'ün üzerine çıkardı. Yemek arasına gelindiğinde, her şey İngiltere'nin istediği gibi gitmiş, 439/1'e ulaşılmış, Cook 200'e, Trott 100'e gelmiş, Avustralya kötü fielding yapmıştı. Deklarasyonun ne zaman geleceği merakla beklenirken 476/1'de, Avustralya ikinci büyük yakalayış şansını kaçırdı. Bu kez olayın kahramanları, atıcı Shane Watson ve kaptan Ricky Ponting'di. İngiltere, 500'ü geçerken, Test tarihinde 6. kez bir takımın tek wicket kaybıyla bunu başardığını biliyor muydu bilinmez ama beraberlik çoktan garanti altına alınmış gibiydi. Sonunda beklenen deklarasyon geldi: Avustralya, maçı kazanmak için  41 overlık zamanda, 518 koşuyu yakalamak durumundaydı. Mitchell Johnson, Test kariyerinde ilk defa bir maçı wicketsız tamamladı. 


İlk 10 overda gelebilecek sürpriz wicketlar, maçın İngiltere yönüne de dönmesini sağlayabilirdi. Nitekim daha 6. overda, Avustralya açıcılarından Simon Katich, Stuart Broad'ın atışında  oyun dışı kaldı ve hemen ardından ad çay arasına gidildi. Avustralya, günün son seansına 11/1'le girdi, İngiltere'ninse 9 wicket alması gerekiyordu.


Tabi Gabba'daki zeminde çatlaklar olsa da, İngiltere'nin de skorundan anlaşılacağı üzere, wicket almak o denli kolay değildi. Hemen çaydan dönüşte, Greame Swann, Shane Watson'ı avlayabilirdi fakat Paul Collingwood, Clark gibi, yakalayışta başarılı olamadı. İngiltere, Hussey-Haddin ikilisi ve ardından gelenleri ilk devrede çıkarabildiği dönemdeki atışları yapamadı ve maçtan bir sonuç çıkmayacağı anlaşıldı. Böylece, keyifli geçen The Ashes'ın 2010-2011 dönemindeki ilk maçı, beraberlikle sonlandı. 


Elbette ki Hindistan maçındaki wicket alamama problemini yeniden yaşayan Avustralya'nın, 3 Aralık'ta başlayacak Adelaide testi için kadrosunda değişiklikler yapmayı düşünmesi ve özellikle hızlı atıcılar konusunda seçimlerini gözden geçirmesi ve  Doug Bollinger'ı  maçta kullanması  bekleniyor. 

28 Kasım 2010 Pazar

ODI Serisi, 1. Maç, Hindistan 276(49 over)-Yeni Zelanda 236(45.2over)

India 276 (Kohli 105, McKay 4-62, Mills 3-42)   New Zealand 236 (Taylor 66, Yuvraj 3-43, Ashwin 3-50) 


Hindistan testleriyle biraz olsun moral bulan Yeni Zelanda, Dünya Kupası öncesinde, evsahibi Hindistan topraklarında ODI maçına çıkma şansına sahip nadir takımlarından biri olarak çıktı Guwahati'ye. Üstelik bu ODI'lar, Bangladeş yenilgisinden sonraki ilk ODI, yani tek günlük uluslararası maçlardandı.

Maç öncesi raporlar, para atışını kazanan takımın bowl, yani savunma yapmayı tercih edeceğini söylüyordu; öyle de oldu. Belli ki MS Dhoni'nin, kaptanlığı geçici olarak bıraktığı Gautam Gambhir, para atışı performansında Dhoni'yi hiç aratmadı ve kaybetti. Yeni Zelanda kaptanı Ross Taylor da, batting'i Hindistan'a bıraktı.

Maça çok iyi başlayan Hindistan, Murali Vijay ve Gautam Gambhir ikilisiyle epey hızlı bir giriş yaptı. Örneğin oyun 9/0'ken, no ball( geçersiz atış) kararı gelen bir topta-ki hatalı olduğu açıkça görüldü-kazanılan serbest vuruşla, bir anda 8 koşu, Vijay'in hanesine yazıldı. Erken 4'lerle sarsılan Yeni Zelanda, 41-0'a engel olamadı.

Fakat bu hız, Hindistan'a da fazla geldi ve Tuffey'nin atışında Murali Vijay, kolay bir top olmasına rağmen wicketkeeper Hopkins'in kucağına basit bir top gönderdi; Yeni Zelanda ilk wicketını böyle aldı.

Hindistan, 54-1'den 92'ye kadar kayıpsız ilerlemeyi başardı; 16. overda, Akademi kadrosundan ODI kadrosuna yeni alınan Central Districts Stags kaptanı Jamie How, bugünkü ilk yakalayışını yaptı, Gambir çıktı.

Tüm bunların ardından Virat Kohli şov başladı. Takım 158-2'ye geldiğinde, genç vurucu 63 topta 50'ye ulaşmıştı. Hemen ardından, Yuvraj Singh, yine Tuffey'nin topunda, sopasının dışkenarıyla yakalandı ve yerini Suresh Raina'ya bıraktı. Ne var ki ODI'ların genç veteranı Raina, devrenin bitimine 10 over kala, 13 koşuda, oyundan çıktı. Mills'in atışında yakalayış, yine How'dan gelecekti.

İki gençten Raina gidince, meydan Kohli'yle, Twenty20 Dünya Kupası'nda gördüğümüz Yusuf Pathan'a kaldı. Yalnız Pathan girer girmez, neredeyse dışarıda kalacaktı ama öne doğru zor bir atlayış gerçekleştiren Elliot, topu yakalayamadı. Virat  Kohli, gerçekten teknik vuruşlar yaparak 100'ü buldu ama yine fazla havaya girmesinin cezasını, hemen ardından kaybettiği wicketıyla ödedi. Seyircinin de gürültüsüyle kendisine güveni bir hayli artan Kohli'yi, McKay, biraz daha yavaşça gönderdiği, yükseğe seken bir topla avladı.

Ardından Hindistan'ın çabuk dağılışını gördük. Saha first ball duck'la, yani ilk topta çıktı. Ashwin, son 5 overda çıkan bir diğer oyuncu oldu. Nehra hemen sonra, gereksiz biçimde runout oldu derken Hindistan devreyi 275'le bitirdi. Devrenin yıldızlarından biri, 4 yakalayış yapan Jamie How, 4 wicket alan Mckay ve dördüncü ODI 100'üne ulaşan Kohli'ydi.

İkinci devre, alışıldığı gibi, Yeni Zelanda açısından adeta kabustu. Koşu oranlarının çok kötü olmadığını da eklemek gerek ama ilk 5overdan sonra Guptill ve How'un üst üste çıkması, olumlu havayı bozdu. Koşu oranı çok düştü. Tam Taylor yavaş yavaş maça ısınıyor derken Yuvraj Singh, Kane Williamson'ı dışarı aldı. İstikrarlı bir ortaklık kuramayan Yeni Zelanda, 30. overa 5 kayıpla, 136'yla geldi. Ross Taylor'ın da oyundan çıktığı bölümde Kiwilerin 99 topta 120 koşuya ihtiyacı vardı.

Yeni Zelanda için işlerin doğru gitmeye başlayacağı anlar da, tam da bunlar olacaktı. 8. wicketta beklenmedik bir direniş gösteren Black Caps, Hindistan fielderlarının da rahatlığından faydalanarak neredeyse galibiyet için umutlanmaya başladı.Mİlls ve McCullum, 169'dan başladıkları ortaklıklarıyla, takımı 236'ya getirdi. İşte tam bu bölümde, kaptan, gemisini kurtaran kaptan oldu. Patel'in atışında geri geri koşarak, Nathan McCullum'ın  sopasından gelen topu havada yakalayan Gautam Gambir, galibiyeti kurtaran oyuncuydu.

The Ashes, 1. Test, 4. Gün, Avustralya 481 İngiltere 260&309/1

England 260/1 & 309 (Cook 132*, Strauss 110, Trott 54*) Australia 481, İngiltere 88 koşu farkla önde.

Şurası açık ki çok keyifli bir ilk Test izleniyor. Dün Avustralya lehine dönen ibre, bugün yavaş yavaş İngiltere yönüne doğru ilerledi. Dün herkes Haddin-Hussey ikilisini konuşuyordu, bugünse ana konu, Strauss ve Trott'un ilk wicketı kahramanca savunuşu ve Avustralya atıcılarının durumu olacak.

Sabah saatlerinde, wicketın biraz daha düzleşmesinin bowlerlar üzerinde olumsuz etki yapacağı öngörülüyordu belki ama bu kadarı tahmin edilemezdi.  Güne Avustralya'nın 202 koşu gerisinde başlayan İngiltere, Hilfenhaus ya da Siddle'a karşı fazla zorlanmadı. Shane Watson'ın atışlara gelişi Strauss'un boundary almasını hızlandırdı. Yine, sonradan atışlara gelen  Mitchell Johnson'ın başlangıçtaki çizgileri umut vericiydi fakat Avustralya, falsolu atıcısı  Xavier Doherty'i kullanmaya karar verdiğinde, İngiltere 81/0'ı bulmuştu. İçecek arasından sonra Peter Siddle, birkaç defa, İngiliz vurucuları, hataya, sopalarının kenarlarından çıkan toplara zorladı fakat şansı pek yaver gitmedi. Ardından top düşürmeler ve kaçan fırsatlar başladı. 116/0'da Strauss, Doherty'nin yeniden atağa başladığı ilk overda oyun dışı kalma tehlikesi yaşadı ama Mitchell yakalayışta  başarılı değildi. İlk seansın sonlarına doğru koşu oranı düşse de, yemek arasına 134/0'la gidildi. Dönüşte de Strauss century'sine ulaştı. Fakat bundan sonra dikkatini yitirdi ve nihayet beklenen wicket, sonradan atışlara gelen Marcus North'un topunda, Brad Haddin'in stumpları devirmesiyle geldi. Fakat bu bile, oyuna Jonathan Trott'u alan İngiltere'nin hızını kesemedi. Çay arasına gelindiğinde skor 238/1'e gelmişti. Çaydan sonraysa epeyce  yavaş giden Alastair Cook'un 100'ünü izledi Brisbane'de, Gabba stadyumunu dolduranlar. Önce Siddle'ın yakalama denemesi heyecan yarattı; ardından da günün gerçek kaçan fırsatı olarak nitelendirilen, Micheal Clarke'ın güzel eforu sonrasında yakalayamadığı top. Daha dikkatli davranmaya başlayan İngiltere, bir tehlike de Trott'un girmediği bir topla yaşadı. Aleem Dar'ın not out kararına itiraz eden Ponting'le, Avustralya ikinci review hakkını da yitirmiş oldu ve sonuç alamadı. Sonuçta yetersiz ışıkla sonlanan günü, İngiltere tek kayıpla 309'a ulaşmayı başardı.

The Ashes, gerçekten eğlenceli başladı. Dünkü Avustralya hücumunda Hussey ve Haddin'in başarılarını gölgeleyen bir şey varsa, o da İngilizlerin çabucak toparlanışı ve devreyi bitirmeyi başarışıydı. Bugünse Avustralya atıcıları, şanssız olsalar da benzer bir direniş sergileyemediler ve rakibe, ilk Testte beraberliği kurtarma şansı verdiler. Ayrıca günün bir başka notu da Strauss ve Cook'un 188 koşuluk  ilk wicket direnişinin, İngiltere'nin Gabba'da elde ettiği en başarılı ortaklık olmasıydı. Ayrıca İngiltere'nin, Gabba'daki rekorunu kırması için, 7 koşuya daha ihtiyacı var.

Test Serisi, 2. Maç 5. Gün, Sri Lanka 387/9&57/1 dec West Indies 243&12/2, Maç Berabere Bitti

Sri Lanka 387 /9 dec (Sangakkara 150, Samaraweera 80, Roach 5/100) &57 /1 dec  West Indies 243 (Darren Bravo 80, Baugh 50) & 12/ 2


Epeyce uzun uğraşlardan sonra, güneş yüzünü gösterdi ve nihayet Testin son gününde maça geçilebildi. Aslında bir ara Sri Lanka'ya dönen ibre, West Indies'lileri korkuttu ancak sonunda beklendiği gibi, beraberlikle sonlanan bir Test daha geride kaldı. 


West Indies'in 165/5'le başladığı  gün içerisinde Sri Lanka'nın galibiyet için tek bir şansı varsa, o da  rakibi follow-on'a zorlamaktı. Bunun içinse rakibin 23 koşu almasını engellemek durumdaydılar. Fakat wicketkeeper Carlton Baugh ve Dwayno Bravo'nun yaptığı 40 koşuluk katkı, maçı esastan bitirdi.  West Indies, sözkonusu tehlikeden kurtulduktan sonraki overlarında, belki biraz rahatlamanın etkisiyle,  üç overda üç wicket verdi.  Küçük bir direnişten sonra half century'e ulaşan Baugh'un ve Kemar Roach'ın da çıkmasıyla Sri Lanka için izlenecek yol belliydi.  Maçı kazanabilmek için kısa sürede iy bir koşu sayısı yakalayıp, devreden çekilecek, hücum şansını yeniden West Indies'e vererek maçı kazanmaya çalışacaklardı. Nitekim de öyle oldu. 15 over boyunca 57 koşu yakalayıp 1 wicket veren evsahibi ekip, galibiyet şansını yoklamak istedi. West Indies'in, kazanmak için yaklaşık 20 overda 202 koşuya ihtiyacı vardı. Bu, bir Twenty20 maç için dahi, zorlaması zor bir skordu.


Devre başında, Adrian Barath'ın sopasının yakınından geçen bir top, Sangakkara'nın itirazıyla gözden geçirildi ama wicket 1 over sonra, Ajantha Mendis'in googly'siyle geldi. Normalde olsa, bir over sonra Chris Gayle'in, tek bir koşu kazandırabilmiş vaziyette, Dilshan'a avlanması da  Sri Lanka cephesini umutlandırabilirdi ama  yeterli zaman yoktu.  Kolombo'daki Kasım yağmurları, maçın sonuçlanmasına izin vermedi. Seride halen iki taraf da maç kazanabilmiş değil. Bir sonraki maç, 1 Aralık'ta başlayacak. 

27 Kasım 2010 Cumartesi

The Ashes: Avustralya-İngiltere, 1.Test, 3.Gün, İngiltere 260 & 19/0, Avustralya 481

İngiltere 260 (Bell 76, Cook 67, Siddle 6/54) & 19/0 (Strauss 11*, Cook 6*) , Avustralya 481(Hussey 195, Haddin 136, Finn 6/125)

Üçüncü gün oyuna geri dönen Michael Hussey ve Brad Haddin ikilisinden erken kurtulmayı hedefleyen İngilizler, bu ikilinin direnci karşısında çaresiz kaldı. Özellikle hızlı atıcılar James Anderson ve Stuart Broad'ın dinç olarak başladıkları günün ilk overlarındaki atışları harikaydı. Bu tehlikeyi berteraf eden Hussey ve Haddin ikilisinin kararlı oyunu Avustralya'yı bir adım öne çıkarırken Anderson'ın atışında leg before wicket kararını hakeme refere eden Hussey'nin haklı çıkması İngiltere'de moralleri bozdu. Ardından iki tehlikeli Anderson atışında da beklenen leg before kararı çıkmayınca iyice cesaretlenen Hussey hakettiği 100 sayıya, Haddin de 50 sayıya ulaştı ve yemek arasına gidilirken Avustralya bu ikilinin olağanüstü gayretiyle wicket kaybetmeden 69 koşu öne fırladı.
yemekten sonraki kritik ikinci seansı domine eden Hussey ve Haddin ikilisi İngiliz atıcılara zor anlar yaşattılar. Gerçi yemekten sonra daha derli toplu görünen İngilizler biraz daha zorlayıcı atışlar yapsalar da bir kere rüzgarı arkasına alan bu ikiliyi durdurmak mümkün olmadı. Kariyerini yeniden kurtaran ve mükemmel oynayan Hussey sanki hiç çıkmayacakmış gibi dipdiri ve kararlı iken zaman zaman endişeye kapılabilen Haddin'in rakip alan oyuncularına verdiği 2 yakalama şansı Avustralyalı seyircilerin yüreğini ağzına getirirken iki durumdan da kurtulmayı başaran Haddin 100 sayıyı geçerek aylardır uzak kaldığı Test arenasına sağlam geri dönüşünü müjdeliyordu. Çay arasına girildiğinde Avustralya farkı iyice açtı ve wicket kaybetmeden tamamladığı 2 seans sonunda skoru 436/5'e getirmeyi bildi.
Çay arasından geri dönen İngiliz atıcılar artan performanslarının ilk meyvesini Graeme Swann'ın , yorulan ve konsantrasyonu zayıflayan Haddin'in wicketıyla aldılar. 3 over sonra Hussey'nin de şanssız bir şekilde Steven Finn'in atışında oyun dışı kalması Avustralya'da domino etkisini başlattı ve diğer vurucular Steven Finn'e direnç karşı koyamadılar. Genç oyuncu Finn kariyerinin en iyi atış performansını göstererek 6 wicket almayı başardı ve İngiltere'ye moral verdi.
Son 1 saat ikinci inningine başlayan İngiltere'nin duvarına çarpan Avustralyalı atıcılar beklenenin aksine wicket almayı başaramadılar ve İngiltere günü wicket kaybetmeden 19 koşuyla tamamladı. Gabba'daki Test maçının son iki gününe girilirken kontrolü eline alan Avustralya yarın İngiltere2yi büyük bir baskı altına almak ve maçı kazanmak isteyecektir. İngiltere ise bu durumdan kurtulabilmek için Hussey-Haddin ortaklığı gibi etkin bir vurucu ikilisi bulmak zorunda. Yine de Avustralya'nın yavaş yavaş hızlı atıcıları kayırmaya başlayan Gabba wicketında maçı kazanmaya yakın olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Test Serisi 2. Maç, 4. Gün Sri Lanka 387/9 West Indies 165/5

Kolombo'da oynanması planlanan maç, yağmur yüzünden başlayamadı ve Testin berabere bitmesi bekleniyor. Diğer maçın da berabere bitmesi nedeniyle, serilerin galibini, 1 Aralık'ta başlayacak üçüncü maç belirleyecek.

26 Kasım 2010 Cuma

The Ashes: Avustralya-İngiltere, 1.Test, 2.Gün, İngiltere 260, Avustralya 220/5

İngiltere 260 (Bell 76, Cook 67, Siddle 6/54), Avustralya 220/5 (Hussey 81*, Katich 50, Anderson 2/40)

İlk günün kazanan ekibi Avustralya ikinci güne güvenle başladı ve ilk saat boyunca  ciddi bir tehlike yaşamadan koşuları toplamayı başardı. Açılış vurucuları Shane Watson ve Simon Katich'in başarılı performansları, iyi hızlı atıcılara sahip İngilizlere fazla şans vermezken özellikle Katich'in pozitif oyunu takımı cesaretlendirdi. Geçen yılki Ashes serisinde açılış vuruculuğuna terfi eden ve iyi skorlar sayesinde yerini koruyan Watson, hızlı atıcıların daha çok hedef aldığı isim olurken ilk wicketı alan tecrübeli James Anderson oldu. Watson üzerindeki baskıyı arttıran Anderson rakibini vuruşa teşvik ederek avlamayı başladı Yemek arasına yarım saat kala gelen wicket İngiltere'nin moralini yükseltirken Ashes'ı geri almannın büyük psikolojik baskısını hisseden kaptan Ricky Ponting oyuna girdi ve yemek arasına 96/1 ile gidildi.
Yemek arasından sonraki ikinci atışta Anderson'ın kaptan Ponting'in wicketını alması tekrar İngiltere'yi oyuun içine soktu. Ev sahibi ekibin çok tartışılan ve formsuz orta sıra vurucuları içinde ilk oyuna giren isim Michael Clarke'ın huzursuzluğu dikkat çekerken kararsız vuruşları giderek endişe yaratmaya başladı Diğer tarafta 50'yi yakalayan ve daha iyi bir skor için çalışan Simon Katich'i oyun dışına bırakan, yemek sonrası ilk atışıyla Steven Finn oldu. Genç atıcının attığı top geri yakalayarak bunu başarması takdire şayan bir hareketti. Bu güzel hareket sayesinde Katich'ten kurtulan İngiliz atıcılar vites yükselterek performanslarını arttırdılar ve oyuna giren Michael Hussey'i de zorlamaya başladılar. Ancak ortadaki iki vurucdan Michael Clarke, şaşkın ördek gibi ortada dolanırken Steven Finn'in 2. kurbanı oldu. Bağırarak geliyorum diyen bu wicket İngiltere'de moralleri yükseltirken sıradaki bir başka tartışılan isim Marcus North oyuna girdiğinde Graeme Swann'ın gün içinde yaptığı en güzel atışın kurbanı oldu ve kısa aralıklarla gelen wicketlar avantajı İngiltere'ye getirdi. Umutsuzca sağlam bir ikili için dua eden Avustralyalıların bu duasına cevap Hussey ve Haddin ikilisinden geldi. Yavaş başlayan ama giderek güven kazanan Haddin, eski günlerindeki gibi harika bir oyun ortaya koyan ve oyuna en pozitif yaklaşan vurucu olan Hussey'e mükemmel eşlik etti. Çay arasına girildiğinde 168/5'e gelen skor Avustralya'nın kararlı savaşının bir sonucuydu.
Son seans içerisinde hemn 50'yi yakalayarak üzerindeki baskıyı biraz olsun hafifleten Hussey, karşı saldırıyı yönetirken Haddin'in de desteğiyle Avustralya'yı güvenli bir skora taşımayı başardı. 80 over sonunda yeni topa kavuşacak olmanın hayalini kuran İngiliz atıcılar kararan hava ve yağan yağmurun devreye girmesi sonucu heveslerini yarına saklamak zorunda kaldılar. Mükemmel bir mücadelenin beklenen son perdesinin yarına kalması biz kriketseverleri üzse de yarın harika bir gün olacağını bilmenin verdiği güven içimizi ısttı. Günü 220/5 ile kapatan Avustralya ilk hedef olarak İngiltere'ye en az 50 fark atmanın, yani 300'ü aşmanın hesaplarını yaparken İngiliz atıcılar da yarın yeni topla dinç bir şekilde saldırının planını hazırlayacaklar.

Test Serisi 2. Maç, 3. Gün Sri Lanka 387/9 West Indies 165/5

West Indies 165/5 (Darren Bravo 80, Dwayne Bravo 1*, Baugh 4*) , Sri Lanka 387 /9 dec (Sangakkara 150, Samaraweera 80, Roach 5/100)


Yağmur yüzünden epey kesintiye uğrayan Test'in üçüncü gününe girerken, kaptan Kumar Sangakkara'nın müthiş oyunu devam ediyordu. Prasana Jayawardene'yle günü açan Sri Lanka, Roach ve Sammy'nin ilk 5 overda gönderdiği topları kolayca sayıya çevirip  325/5 'e ulaştı. Yalnız sonraki overda, hiç de zorlanıyormuş gibi gözükmeyen Sangakkara, Sammy'nin topunu sopasının kenarına çarptırıp Chris Gayle'in atlayarak yakalayış yapmasına sebep oldu ve oyun dışı kaldı.

2. Test için çağırılan Kulasekara'nın oyuna girmesinden sonra Sri Lanka, epey yavaş ilerlemeye başladı. West Indies de biraz spin için cezası biten Suleiman Benn'in atışlarına başvurdu. Tabi bu sırada yine hava kapanmaya başlamıştı. Dün Shillinford'ın nadir de olsa bulduğu zorlayıcı atışlar gibi, Benn de wicket almayı başardı. Dahasını yapıp, Kulasekara'yı da LBW'yle kenara yollayabilirdi ama hakemin kararına itiraz etseler ve Review sistemine başvursalar da, OUT kararının gelmemesi gerektiğini gördüler. Ardından Roach Mendis'in wicketını alıncı Sangakkara, 387/8'lik sonuçla hücumdan çekilme kararı aldı.

Hücum sırasını alan  West Indies'in yemek arasından önceki düşüncesi, kazasız belasız seansı tamamlamaktı. Fakat Kulasekara'nın Adrian Barath'ı erkenden çıkarmayı başarması, Sangakkara stratejisinin tuttuğunu kanıtladı. Yemek arasına West Indies 7/1'le gitti.

Sri Lanka'da Dünya Kupası'na kadar sağlıklı olarak muhafaza edilen Lasith Malinga'nın yokluğunda kadroya giren hızlı atıcı Lakmal, Gayle'i LBW'yle göndermeye yaklaştı ama biraz pahalı overlarla başladı. Akabinde, ilk Test wicketını, yine Gayle'den aldı. West Indies 49/2'de kaldı.

İlk overda kullanılan Ajantha Mendis'i uzun süre saklayan Sanga, sol elli falsolu atıcı Rangana Herath ve allrounder Angelo Matthews'la West Indies'i kontrol altına aldı. İçecek arasından sonra atışlara yeniden geçen Mendis de, hemen West Indies'in sağlam kalesi Shiv Chanderpaul'u avladı. Seansı çifte falsolu atağıyla bitiren rakibe karşı, Darren Bravo 50'sini tamamlamıştı.

Günün, yağmur tehlikesi nedeniyle, belli ki erken bitecek son seansında üçüncü spinner olarak gelen Tillarakatne Dilshan da, genelde sahneyi Darren Bravo'ya bırakan Brendan Nash'i ve Bravo'nun kendisini aynı overda  oyun dışı bırakarak, asıl güçlü yönü hücumda olamasa da, savunmada katkı verdi.

Maç, yetersiz ışık nedeniyle sonlandırıldığında West Indies 165/5'e gelebilmişti. Şuan için 222 koşu gerideler ve yarınki ilk hedefleri, elbette ki follow-on tehlikesinden kurtulmak olacak.

25 Kasım 2010 Perşembe

The Ashes: Avustralya-İngiltere, 1.Test, 1.Gün, İngiltere 260, Avustralya 25/0

En sonunda beklenen gün geldi çattı ve Ashes serisinin ilk Test maçı The Gabba'da start aldı. Son 15 aydır devam eden sansasyonu ve akıl oyunlarını geride bırakarak artık biz kriketseverler tamamen sporun kendisine odaklanabileceğiz.
Avustraya'daki Ashes serileri için genel kural para atışını kazanan takım Ashes'ı da kazanır şeklindedir. Gabba'da atışı kazanan serinin favorisi gösterilen İngiltere kazanınca beklentiler iyice doruğa çıktı. İngiltere kaptanı Andrew Strauss ellerini avuşturarak vurucu olmayı seçtiğinde rakip kaptan Ricky Ponting'in gerginliği yüzünden okunuyordu.
2006'de yine Gabba'da oynanan serinin ilk maçında ilk atışı yapan Steve Harmison'un atışının metrelerce wide olması çok konuşulmuş ve İngiltere'nin o günden sonra da işleri hiç iyi gitmemişti. Bu sefer roller değişip de serinin favorisi olan İngiltere karşısında ilk atışı yapan Avustralyalı oyuncunun yeni bir şoka yol açıp açmayacağı merakla bekleniyordu. Ben Hilfenhaus'un atışı gayet normal bir şekilde gitti ve sayı çıkmayınca ortalık biraz sakinleşti. Kimse esas şokun yakında olduğunu bilemiyordu. Hilfenhaus ilk overın 3.atışında Strauss'u oyun  dışına çıkarmayı başarınca Gabba'daki 35000 seyircinin kulakları sağır eden kükremesi duyuldu. İyi bir hazırlık dönemi geçiren Strauss'un erken devre dışı kalması İngiltere cephesinde az da olsa panik yaratırken oyuna giren Jonathan Trottt'un Alastair Cook ile beraber yaptıkları güzel vuruşlarla sayılar ardı ardına gelmeye başladı. Hilfenhaus ve diğer açılış atıcısı Peter Siddle bu ikiliyi zorlarken 10.overdan itibaren devreye giren Mitchell Johnson verdiği sayılarla rakibe moral veriyordu. Tam Cook-Trott ikilisi bir ivme yakalamışken bu ikiliyi bozan isim iyi bir falsolu hızlı atışla Shane Watson oldu. Serinin in çok konuşulan vurucusu olan Kevin Pietersen sahaya gelerek durumu düzeltmeye çalıştı ve takımını yemek arasına 86/2 ile taşıdı.
Yemek arasından sonra telaşı üzerinden atan Cook iyi ve güvenli vuruşlarıyla rakibini zorlarken Avustralya'nın atıcıları yeterli girişkenlik gösteremediklerinden fazla zorlayıcı olamadılar. Yeniden ritmi yakalayan İngiltere'de Pietersen özellikle Johnson'ı sıklıkla cezalandırıp hızla 50'ye yaklaşırken wicket, hiç beklenmeyen bir isimden, kadroya seçimi çok tartışılan Peter Siddle'dan geldi. Diğer hızlı atıcı arkadaşları gibi hafif falsoyu yakalamak yerine düzgün bir hat ve uzunlukta atışları seçen Siddle'ın bu planı meyvasını vererek Pietersen'i oyun dışına alması ev sahibi ekibe aradığı morali verdi. Bir sonraki overında aynı şekilde Paul Collingwood'u da çıkaran Siddle rakibi zor duruma sokarken takımını da hareketlendirdi ve çay arasına gidilirken skor 172/4 idi ve iki takım da birbirine belirgin bir üstünlük kuramamıştı.
Son seansa girilirken Brisbane'de rüzgarın hızlanması Avustralyalı hzlı atıcıları tekrar cesaretlendirirken buna hazırlıklı olan İngiliz vurucular fazla koşu çıkaramasalar da wicketlarını iyi korudular. Gün sonuna kadar Cook ve Ian Bell'in idare edeceğini düşünen İngiltere'ye tarihi darbeyi 26. doğum gününü kutlayan Peter Siddle vurdu. Önce çok iyi oynayan Cook'u avlayan Siddle bir sonraki topta oyuna giren Matt Prior'u da avlayarak hat-trick şansını elde etti. Sıradaki vurucu Stuart Broad o kadar şaşkındı ki hazırlanıp gelmesi neredeyse 3 dakika sürdü. Ne var ki onu da aynı son bekliyordu. Üst üste 3 topta 3 wicket alarak doğum gününde hat-trick yapan Siddle seyircileri çılgına çevirirken skor bir anda 197/7 oldu ve İngilter bu şokun altından hiç kalkamadı. Sonrasında Bell ve sıradaki diğer vurucular kaçınılmaz sonu geciktirmeye çalışsalar da Siddle'ı durdurmak imkansızdı. 6. kurban olmak Graeme Swann'ın kaderiydi. Son 2 wicketı alma başarısını gösteren ise ülkesini ilk kez bir Test maçında temsil eden Xavier Doherty oldu. Gün boyu rakibe fazla koşu şansı vermeyen ve iyi falsolar yakalayan Doherty, kadroya tartışmalı seçimini haklı çıkarırcasına iyi oynadığı maçta Bell ve Anderson'ı oyun dışına gönderdi ve İngiltere tüm vurucularını 260'ta kaybetti.
Avustralya kendi inningi için geldiğinde rakibinin hırslanmış hızlı atıcılarına iyi vuruşlarla karşılık verdiler ve 7 over sonunda wicket kaybetmeden 25 sayıyı aldılar. İkinci gün Avustralya mutlak 350+ hedefleyip rakip üzerindeki baskıyı arttırmak isteyecektir. Mükemmel bir ikinci gün bizleri beklerken uykusuz gecelere talim eden biz kriketseverlerin de beklediğinden fazlasını vaad eden bu güzel maçın tekrar başlaması için saatleri saymak bile heyecan verici.

Test Serisi 2. Maç, 4 Gün Pakistan 434/4&153/3 Güney Afrika 584&203/5 d Maç Berabere Bitti

Güney Afrika  584 (de Villiers 278, Kallis 105, Tanvir 6-120) & 203 for 5 d (Amla 62, Prince 47*) Pakistan 434 (Azhar 90, Shafiq 61, Rehman 60) & 153 for 3 (Misbah 58*)

Sonunda uzunca bir süredir Birleşik Arap Emirlikleri'nde devam eden uzun turun sonuna geldi Pakistan ve Güney Afrika. Fakat ilginçtir, onca mücadelenin sonunda, berabere biten iki maçla, serinin galibi çıkmadı.

Güney Afrika son güne avantajlı giriyor derken acele etmişim belli ki. Tabi Proteas'ların 316 koşuluk üstünlükle 5. güne girdiğini hatırlatalım. Maç hızlı başladı; Abdur Rehman'ın gönderdiği ilk top, Ashwell Prince tarafından reverse sweeple dışarıya gönderilip dört koşuya çevrildi. Çok geçmeden Mark Boucher, beklediğinden alçak gelen bir Umar Gül atışıyla wicketını kaybetti. Yerine giren Botha'nın Prince'le direnişi 203-5'e kadar sürdü. 353 koşuluk avantaj, en azından beraberlik için yeterliydi Greame Smith'e göre.

Pakistan'ın tek hedefi olan beraberlik, maç başında hiç de o denli uzak olmadığını gösterdi. İyi başlangıç sonrası Pakistan 34-0'a geldi. Hafeez ve Tevfik Umar ikilisi, 50 barajını 88'te aştılar. Fakat Pakistan için kabus, ilginç bir tesadüfle 66'ya ulaştıklarında başlayacaktı. Önce Johan Botha Umar'ı, sonra da Paul Harris Hafeez ve Younis Khan'ı LBW'la çıkarırken, Pakistan tek bir koşu bile alamadı. Falsolu atıcılar olarak bilinen bu atıcıların topları dönmedi ama yakaladıkları çizgi, wicketları getirdi.

Güney Afrika umutlanmak için erken davrandı. Pakistan kaptanı Misbah, önce savunmada kaldı, sonra da yavaş yavaş, ortağı Azhar Ali'yle birlikte sayı alma işine koyuldu. Bu sırada Güney Afrika'nın-over bitti sanıp, rakibin ek üç koşusunu izlemek gibi- yaptığı basitçe hatalar, Pakistan'a umut verdi. Yalnız Pakistan 106/3'teyken, herkesi korkutan bir olay yaşandı. Sopadan çıkan top, short leg gibi kısa bir mesafede bekleyen Hashim Amla'nın koluna isabet etti. Zaten Greame Smith'in Hindistan serisini kaçırma ihtimalinin büyümesiyle üzülen Güney Afrika için bu kötü haberdi. Amla'nın ilk andaki görüntüsü, çok ciddi sakatlık olmadığı yönündeydi.

Çaya 127-3'le giren Pakistan, dönüşte Misbah'ın 7. Test Kariyeri 50'sini alkışladı. 153-3'teyse kaptanlar anlaştı ve maç berabere bitti. Son dönemi epey çalkantılı geçiren Pakistan için bu turda elde edilen sonuçlar, en azından sportif anlamda morallerin yukarıda kalmasını sağladı.

24 Kasım 2010 Çarşamba

Test Serisi 2. Maç, 2. Gün Sri Lanka 294/5 West Indies

Sri Lanka 294/5( SAngakkara 135, Samarewera 80, Roach 3/66)

Bu kez Sri Lanka'nın Kolombo şehrinde güneş yüzünü gösteriyordu sabah saatlerinde. Sri Lanka, dünkü küçük şoku atllattıktan sonra, yine kaptan Kumar Sangakkara'nın aldığı sorumlulukla ilerlermeyi umuyordu.

Dünküne göre, çok daha az falso alan top, West Indies'lileri zorlayacak bir günün habercisiydi. Nitekim Sri Lanka neredeyse hiç zorlanmadan 117/3'e kadar gelmeyi başardı. Buradan sonra, bir önceki testin tartışılan oyuncusu Shane Shillingford atışlara geldi. Onun atışlarında topu fırlattığı, hile yaptığı konusunda şüpheler oluşmuştu. Bu baskıdan etkilenebileceği yorumları yapılan Shillingford, ilk seansta topu bir-iki iyi dönüş verebilen tek oyuncuydu. Fakat yaklaşsa da wicket alamadı.

Önce Samarewera, ardından da Sangakkara, 50'lerine ulaştılar. Bir ara Samarewere'nın bacağındaki korumaya çarpan top yakalanınca, OUT kararı gelir mi dendi ama ikinci kez Test maçına çıkan hakem Richard Kettleborough, kendinen o kadar emindi ki West Indies, itiraz hakkını kullanmadı. Sri Lanka, yemek arasında, kayıpsız, 199-3'le, işleri yoluna koymuş şekilde gitti.

Yemekten sonra hava biraz daha kapalıydı ve yağmur tehlikesi vardı. West Indies'in başına dert olan bu ortaklığın bozulması, Dwayne Bravo'nun kısa ve yükseğe zıplayan topu sayesinde oldu. Samarawera çıktı, yerine, bir önceki Testte sakatlanan Angelo Matthews dahil oldu. Tabi bu sırada Sangakkara, harika vuruşlarıyla yine günün yıldızıydı.

West Indies'in yeni topu almasından sonra atış için gelen hızlı atıcılardan Kemar Roach, Sri Lanka'daki wicket alma geleneğini sürdürdü ve Matthews'ı bir hayli zorladıktan sonra teslim olmaya mecbur bıraktı.

Ne yazık ki maç, yağmur yüzünden yine erken bitmek zorunda kaldı.

Küllerin İçinden

133 yıllık rekabetin son perdesi yarın TSİ 02.00’de Avustralya’nın Brisbane kentinde açılacak. Dünya spor tarihinin en eski rekabetlerinden biri olan bu Test serisi son 30 yılda neredeyse Avustralya’nın tekelindeyken 2005’ten itibaren rekabetçi kimliğini yeniden kazanan İngiltere’nin başarılı sonuçlarıyla yeniden adına ve tarihine yaraşır bir çekişmenin yaşanmasını sağladı.
Bu rekabetin tarihçesini kaleme alan Uygar Karaca’nın ‘Üstünüz başınız kül içinde kalacak!’ başlıklı güzel yazısını okumanızı tavsiye ederim. Bu serinin sahada oynanan mücadelenin yanında var olan bir başka boyutu da her 2 takım oyuncuları, koçları ve medya arasındaki psikolojik savaştır. Geçen yıl 23 Ağustos’ta Londra The Oval’da İngiltere’nin galibiyetiyle ve Ashes serisini kazanmasıyla sonuçlanan 5. maçın bitişinden itibaren başlayan bu savaş o kadar ileri düzeydeydi ki, aradan geçen 16 aylık sürede oyuncuların ve takımların her yaptıkları ve performansları didik didik edildi. Neredeyse bütün eski oyuncular seri hakkında fikirlerini ortaya koydular ve bunlar her gün gazetelerde kendine yer buldu. Söylenen her söz ve yazılan her yazı rakip üzerindeki psikolojik baskıyı arttırmak ve daha seri başlamadan moral olarak öne geçmek için atılmış adımlar olarak göze çarptı.
Neyse ki 16 aylık bu uzun bekleyişin sonunda sahada ortaya konan performansın ve alınan skorların önem kazanacağı günlere geldik. İki takım arasında şu ana kadar oynanan 321 Test maçında Avustralya 132, İngiltere ise 99 galibiyet aldı. Avustralya’da oynanan maçlarda ise ev sahibi takımın 85’e 54’lük bir üstünlüğü var. 2005’ten İngiltere’de oynanan seriyi 2-1 kazanan İngiltere, 1986-87 sezonundan beri ilk kez bir Ashes serisini kazanma başarısı göstermişti. 2006-2007 sezonunda Avustralya’da oynanan son seri ise tarihte ender görülen bir şekilde Avustralya’nın 5-0’lık galibiyetiyle sonuçlanmıştı. 2009’daki son seride de İngiltere yine Ashes’ı 2-1’lik skorla kazanmıştı.
Bu yılki Ashes serisinin bu kadar konuşulmasının bir sebebi de son 20 yılın kriketteki lider ülkesi Avustralya’nın belirgin bir düşüş içerisinde olması. 2007’de Avustralya’nın emekliye ayrılan efsane oyuncularının yerlerinin doldurulamaması, sıklıkla yaşanan liderlik sorunları, sakatlıklar ve istikrarsız performanslar yüzünden giderek kan kaybeden ev sahibi ekip, artık Uluslararası Kriket Konseyi (ICC)’nin sıralamasında rakibinin bir basamak gerisinde beşinci sırada bulunuyor. İngiltere ise 2005’te yakaladığı ivmeyi devam ettirerek artık kaybetmeye en yakın aday olarak görülmüyor. Hatta 1980’lerin efsane West Indies kadrosundan beri Avustralya topraklarına ayak basan en iyi kadro olarak kabul ediliyor. Önceden yukarıda saydığım sorunlarla sürekli boğuşan İngiltere artık rakibiyle rolleri değişti ve çok iddialılar.
Yarın başlayacak ilk maçı değerlendirecek olursak her kriket maçı öncesi olduğu gibi hava ve saha şartlarını incelememiz bize iyi bir fikir veriyor. Brisbane’deki ‘Gabba’ kriket sahası daha çok hızlı atıcıların ön planda olduğu bir yer ve Avustralya burada rakiplerine geleneksel olarak hep üstünlük kurdu. Hava durumunun da yağmur tahmini nedeniye hızlı atıcıların çok sevindiğini düşünmek doğru olur. Dolayısıyla maçın galibini belirleyecek unsurların başında kura atışını kazanan takımın tercihi ve rakip hızlı atıcıların performansı geliyor. Avustralya’nın beklenen kadrosundaki 10 isim geçen yıl Ashes’ı son maçta kaybeden takımda da bulunuyordu. İngiltere ise uzun süredir en iyi 11 oyuncusunu belirlemiş ve seri için tam hazır olarak sahaya çıkacak. Muhtemel kadrolar ise şöyle:

Avustralya: Simon Katich, Shane Watson, Ricky Ponting, Michael Clarke, Michael Hussey, Marcus North, Brad Haddin, Mitchell Johnson, Xavier Doherty, Peter Siddle, Ben Hilfenhaus

İngiltere: Andrew Strauss, Alastair Cook, Jonathan Trott, Kevin Pietersen, Paul Collingwood, Ian Bell, Matt Prior, Stuart Broad, Graeme Swann, James Anderson, Steven Finn

Heyecanın başlamasına saatler kala son olarak vurgulamak istediğim nokta ilk Test maçını kazanan ekibin Ashes serisinin geri kalanında büyük bir psikolojik avantaja sahip olacağıdır. Serinin gidişatını derinden etkileyecek maç için artık tek beklediğimiz, hakemin çalacağı çan ve ‘Play’ komutu.

Test Serisi 2. Maç, 4. gün Pakistan 434 Güney Afrika 584/9(dec) & 173/4

Pakistan(Ali 90, Misbah 77, Steyn 4/98)  Güney Afrika 584/9(dec)(Kallis, De Villiers 278*, Kallis 105, Tanvir 6/120& Amla 62, Petersen 35, Rehman 3/73)

Kriket adına eğlenceli, güzel ve uzun bir gün geçirdi izleyenler ve tabi oynayanlar Abu Dhabi'de. Öyle ki Testin kontrolü, her iki takım arasında devamlı gidip geldi.

Pakistan'ın öncelikli hedefi follow-on tehlikesinden uzaklaşmaktı.(Her iki takımın 1. devrede kaydettiği koşulara bakılır, gerideki takım, 200'lük fark yemişse, 2. devresine hemen başlamak zorundadır) Bu yüzden onlara, 68 koşu gerekiyordu. Günün ilk topunda Dale Steyn'in, kaptan Misbah-ul-Haq'ı çıkarması, bu yolda pek sevimli olmadı tabi.

Fakat Pakistan, yine sürpriz mücadeleci ruhunu ortaya koyup, yemek arasına 408-8'le gitmeyi başardı fakat atışlarda olduğu kadar, hücumda da göz dolduran Ahmet Tanvir, 4 koşu sonra, Morne Morkel'in atışını daha hızlı beklediği için acele edip, topunu Ashwell Prince'e yakalattı. Yine de kazandırdığı 30 koşu çok değerliydi.

Pakistan hücum kuyruğunun( vuruş sırasının sonunda gelen oyuncular, genellikle pek yüksek skorlar çıkarmaları beklenmez) bir diğer göz dolduranı Abdur Rehman, ilk Test 50'sine ulaşırken Pakistan da 426-9'a gelmişti.

Sonunda Güney Afrika'nın gayretleri karşılığını buldu ve iyi bir Test serisi geçirmeyen Johan Botha, bir LBW( leg before wicket, topun stumpları devirmesi vücutla engellendiğinde hücumcu çıkmak zorundadır) , sevinecek bir istatistik sahibi oldu.

Güney Afrika, 1. devre skorları karşılaştırıldığında, 150 koşu farkla öndeydi. İkinci devrelerini Alviro Petersen ve Hashim Amla'yla açtılar, çünkü kaptanları Greame Smith'in sol elinde çatlak vardı. Tabi Amla, bu sezonki müthiş performansını sürdürdü ve Testlerde 1000'inci koşusuna ulaştı. İkilinin kaydettiği boundaryler yetmezmiş gibi, ucuz fielding(saha savunması) hataları yapan Pakistan, rakibin 81'e kadar kayıpsız gelmesini engelleyemedi. Bunlar kontrolün Güney Afrika'ya geçtiği anlardı. Ne var ki Abdur Rehman, belki de kötü denebilecek bir atışla kötü gidişi durdurdu ve Alviro Petersen'i kenara gönderdi. Rehman 113/2'deyse, bu kez muhteşem bir atış yaptı ve belki de serinin tüm maçlarını göze alırsak, en büyük offbreak falsosunu yakaladı ve Amla'yı avladı. 114/2'deyken fielder Azhar Ali, topu diğer tarafa gönderse, AB De Villiers runout* olacaktı. De Villiers'i çıkarmak, yine Abdur Rehman'a nasip oldu. Bu sefer de hiç dönmeyen bir atış, De Villiers'i yanılttı ve LBW'yle dışarı gönderdi. Kısa süre sonraki başarısız top yakalama denelemelerinin ardından Pakistan'a derin bir ohh çektilerecek gelişme, Jacques Kallis'in boundary yapacağım hevesiyle topu hafif havalandırması sonrasında topun yakalanmasıyla, 10 sayıda OUT olmasıydı.

Ardından gelen Ashwell Prince ve Mark Boucher ikilisi, çok yavaş, 53 topta 11 koşu kazandırarak ilerlemeyi sürdürdüler. Tabi takım 159-4'e bu sırada ulaşmıştı.

Son 5 overda adeta Adnan Akmal şov vardı. Pakistan'ın sık değişen wicketkeeper departmanının yeni adamı, sürekli Hafeez'dan 'One magic ball, yani bir sihirli top daha' isteyip durdu ve habire, her atışa yorum yaptı. Sonunda Mark Boucher arkasında hoplayıp zıplayan meslektaşına: 'Birader n'oluyoruz?' gibilerinden bir bakış atınca günün ilginç karesini yarattı. Sonunda Güney Afrika, 173-4'e ulaştı ve Pakistan karşısında 323 koşuluk fark yakaladı.

Güney Afrika'nın derin batsman kadrosu karşısında, Pakistan'ın işi, hiç kolay değil, favorim halen Güney Afrika.







*runout: hücum oyuncusunun oyun dışı kalma yöntemlerinden biri.

Test Serisi 2. Maç, 1. Gün Sri Lanka 83-3 West Indies

Sri Lanka 83/3 ( Sangakkara 25, Samarawera 26, Roach 2/24)

Bu kez Kolombo'ya taşınan test öncesinde, bulutlu hava karşıları oyuncuları. Para atışını kazanan Kumar Sangakkara, elbette ki burayı en iyi tanıyanlardan biriydi ve nemli havada vuruş yapmayı seçerek hücumuna güvendiğini gösterdi.

Bir maç önce, galibiyeti hak etmiş olmasına rağmen, beraberliğe razı olan West Indies atıcıları, ekiplerine kattıkları spinner Suleyman Benn'i de yanlarına alarak, adeta bıraktıkları yerden devam ettiler. Bunların arasında en fazla dikkat çeken, yine hızlı atıcı Kemar Roach oldu. İçe doğru döndürdüğü uzun toplarıyla, Sri Lanka vurucularına zor bir gün yaşattı. Kısa atışlarından birinde de , güne gergin başlayan, bir an önce koşu alma isteğini gösteren Tillakaratne Dilshan'ı erkenden çıkardı.

Sri Lanka 31/3'teykense, Roach bir kez daha ortaya çıktı ve onun atışında,  slipte yerini alan Dwayna Bravo, topu yakalayıp, Tharanga Paranavitana'nın de ilk devresini sonlandırdı.

Bu döneme kadar fazla topa girmeyen kaptan Sangakkara, istikrarlı bir ortak bulamadı. Önde gelen adaylardan Mahela Jayawardene, 34/3'te, West Indies'in çiçeği burnunda kaptanı Darren Sammy'in içe doğru hafif falso alan, orta hızlı atışında dışarıda kaldı.

Yavaş yavaş ısınmaya başlayan Sangakkara'yla birlikte, Tharanga Samarawera ikilisi, bir şekilde çay arasına kadar takımı 84/3'e getirdi.

Tabi kriketi neden sevdiğimizi, bizlere yeniden hatırlatan görüntüler de, ilk günün unutulmazları arasındaydı. Sri Lanka'daki maçlarda, askeri birlikleri, hemen her yerde görebiliyoruz. İşte durum 63/3'ken, çay arasınının geldiği konusunda, muhtemelen yanlış bilgilendirmiş iki silahlı asker, sahaya girdi. Havalı yürüyüşleriyle 'Rap rap' giderken, kimsenin oralı olmamasına biraz şaşırır gibi olsalar da, wicketa iyice yaklaşınca, komik gerçeği farkettiler. Tabi gerisin geri dönerlerken, hakem Asad Rauf'tan da, esprili bir asker selamını almak durumunda kaldılar. Olayın görüntüleri için: http://cricket-online.tv/hilarious-marching-on-a-cricket-field/

Ne yazık ki çay arasından geri dönüşte, kapalı hava ve bulutlar iyice etkisini gösterdi ve maç, yetersiz ışık nedeniyle, bugünlük sonlandırıldı.

23 Kasım 2010 Salı

Hindistan-Yeni Zelanda, 3.Test, 4.Gün, Yeni Zelanda 193 & 175, Hindistan 566/8d, Hindistan bir inning ve 198 koşu farkla kazandı

Aslında bu maçın sonucu 3.gün Hindistan'ın 566/8 iken deklare etmesiyle zaten belli olmuştu. İlk gün Yeni Zelanda'nın korkunç performansı zaten onlara büyük bir handikap getirmişti, buna ek olarak Hindistan'ın inninginde atıcılar fazla zorluk çıkarmayınca Hinsitan güle oynaya 373 koşuluk avantaja ulaşmış ve maçı kazanmayı garantilemişti. Dolayısıyla ikinci Yeni Zelanda inningi formaliteden öteye gidemedi. Bütün seri boyunca Yeni Zelanda'nın en çok koşu yapan iki vurucusu Brendon McCullum ve Jesse Ryder'ın sakatlığı nedeniyle harketlerinde zorlanması, onların bir mucizeye yol açma ihtimalini de ortadan kaldırınca Hindistan, ilk iki maça oranla çok daha etkili olduğu Nagpur'da kolay bir galibiyet almayı bildi ve yaklaşan Güney Afrika serisi öncesi moralleri yükseltti.
Maçın gidişatından daha çok üstünde durmak istediğim konu aslında bu maçın neden ilk 2 maçın aksine çekişmeden uzak, Hindistan'ın ezici üstünlüğüyle sonuçlandığı. (Bu sonucun Hindistan'ın en farklı kazandığı maçlar sıralamasında üçüncü olduğunu da ayrıca belirtmek gerekiyor) Sorunun cevabı daha çık Nagpur wicketının yapısında gizli.  Hyderabad ve Ahmedabad'daki wicketlardan farklı olarak burası daha çok İngiltere'deki bir wicketı andıran yapıya sahipti. Genel olarak Hindistan'da wicketlar yavaş, atışların fazla zıplamasına izin vermeyen yapıda olup falsolu atıcıların sevdiği, aynı zamanda yapı itibariyle vurucuların işini kolaylaştıran bir karakterdedir. Bir kriket oyununda atıcıların vurucularla eşit şartlarda baş edebilmesi, yani wicketın günler ilerledikçe karakter değiştirerek oyunun her yönüne şans tanır hale gelmesi onun kaliteli olduğuna işaret eder. Nagpur'daki wicket asla diğerleri gibi bir 'vurucuların cenneti' değildi (Ravi Shastri biraz iyimser bir tahminde bulunmuştu maç başında) ve atıcılara da şans tanıması iki takım arasındaki güç farkının ortaya çıkmasını sağladı. Özetle atıcıların kalitesi maçı Hindistan'a getirdi.
Seriyi 1-0 kazanan Hindistan bu sonuçtan elbette ki yeterince mutlu olmayacaktır. Bir ilginç not da üç maçlık serinin en iyi oyuncusu olarak Harbhajan Singh'in seçilmesi. Off spinner olarak bildiğimiz Harbhajan'ın 3 maçta 42.00 ortalamayla sadece 10 wicket almasına rağmen 2.maçta vurucu olarak yaptığı katkıyla bu ödülü kazanması altında dikkatli kriketseverlerin yakalayacağı anlamlı gerçekleri barındırıyor.

22 Kasım 2010 Pazartesi

Test Serisi 2. Maç, 3. Gün Pakistan 307/6 Güney Afrika 584/9

Pakistan (307/6, Ali 90, Misbah 77*, Steyn 3/78) Güney Afrika (584/9, Kallis 105, De Villiers 278*, Tanvir 6/120)

Rakibin kazandığı koşuyla baskı altına giren  Pakistan, yine Azhar Ali'nin, savunmasıyla başrol oynadığı overlarla açtı devreyi. Dale Steyn, Morne Morkel tehdit ediciydi fakat beklenen wicket gelmedi. Güney Afrika sabırlı davrandı, önce bir spinner gibi değil de orta hızlı atıcı gibi toplar gönderen Johan Botha ardından da Jacques Kallis atış kullandı.  Bunlarla başa çıkan Pakistan, yemek arasına wicket kaybı yaşamadan gitmek istiyordu ama olmadı. Birkaç over önce, AB de Villiers'ın kaçırdığı yakalama fırsatında şanslı gözüken Tevfik Umar, daha sonra   Kallis'in aldığı wickettan sonra yerini  Younis Khan'a bıraktı. Akabinde yemek arasına 127/2 gibi umut verici bir skorla girildi.

Steyn, dönüşteki seansı iyi açarken Khan savunmada kalmayı tercih etti .Fakat sonunda, Steyn'den kaçamadı ve 10 koşuyla yetinip çıkmak zorunda kaldı. Steyn, 2. Testteki açgözlülüğünü, birkaç top sonra aceleci davranan Azhar Ali'yi de çıkararak gösterdi. Esad Şefik ve Misbah ül Haq'ın yapabileceği en küçük hata, testin kaderinin belirlenmesi demek olduğunda, kaptan dikkatli davrandı. (21 topta 2 koşu) Çay arasına doğru iyice hızlanan Esad Şefik, Botha'dan 3 FOUR çalmayı başardı. Pakistan'ın direnişi 220/4'le devam ediyordu. Esad Şefik tarafından epeyce hırpalan Güney Afrika atıcıları, sonunda ilk Test maçına çıkan rakiplerine half century gösterdikten sonra, hedeflerine ulaştılar. Misbah, yeni giren Adnan Akmal'ın alelacele çıkmasını engellemek için sorumuluk ve koşu almaya başladıysa da, korktuğu başına geldi. Abdur Rehman da, oyuna katıldıktan kısa süre sonraki leg before wicket itirazıyla korku yaşadı ama Asoka Da Silva, haklı şekilde, parmağını havaya kaldırmadı. Yine yetersiz ışıkla erken biten gün sonunda karlı çıkan Pakistan oldu.

21 Kasım 2010 Pazar

Test Serisi: 2.Maç Pakistan Güney Afrika 584/9(dec) Pakistan 59/1

Pakistan 59/1(Ali 34*,Umar 16*, Steyn 1/27) Güney Afrika ( De Villiers 278*, Kallis 105, Tanvir 6/120)

Sondan söyleyeceğimi baştan söyleyeim .Serilerin Abu Dhabi'deki son buluşmasının ikinci günü, tam bir AB de Villiers şova sahne oldu. Deneyimli oyuncu, 278'e ulaşıp, Güney Afrika Test tarihinde, şimdiki kaptan Greame Smith'e ait olan 7 senelik rekoru kırdı.

İkinci güne özellikle dikkatsizlik ve özensizlikle karışık fielding hatalarıyla başladı Pakistan. İlk test deneyimini yaşayan Asad Shafiq'in altından gitmesine izin verdiği dörtle Güney Afrika'nın 327/5'e gelmesi buna örnekti.

Mark Boucher'ın coverdan ya da düz yaptığı drivelerla, pull shotları, ortağı De Villiers'in de işini kolaylaştırıyordu. Ta ki, istikrarsız atıcı Ahmed Tanvir'in, swingle elde ettiği 5. wicketa kadar.Yalnız bundan hemen önce, Umar Gül ve AB de Villiers, umpire Da Silva'nın huzurunda biraz konuştular. Sanıyorum bu diyalog içerisinde Umar Gül, De Villiers'in çıkması gerektiğini, hakemin süzemediği pozisyonlarda, yenilgiyi kabullenip, sopasını bırakması gerektiğini düşündüğünü söyledi. Tabi bunlar hep lafta kaldı. Ardından da daha hırslı top göndermeye başladı. Sonra da Tanvir'in wicketı geldi. Bu başarıya ilk Testinde ulaşması, Tanvir için büyük onur ama istikrar yakalaması şart. Ardından gelen hızlı atıcı Muhammed Sami'yse, bence günün en şanssız adamlarından biriydi. Yakaladığı başarılı swingler, yani hızlı atışlarının yerde sekmesinden sonra yön değiştiren toplarla, De Villiers karşısında, belki de son ciddi savunma hamlelerini gerçekleştiriyor ama özellikle wicketkeeper Adnan Akmal ve sliplerde bekleyen arkadaşları buna eşlik edemeyince, hayal kırıklığı içerisinde eforunun boşa gittiğini izliyordu. Şansı yaver giden Güney Afrika, bu dönemde  371-6'ya kadar geldi.

Yemek arasına gitmeden hemen önce, falsolu atıcı Abdur Rehman, Johan Botha'yı, vasat denebilecek bir atışla çıkarması takıma biraz moral verdi. Çok iyi giden Güney Afrika'yı biraz olsun rahatsız etmişlerdi.

Ne var ki Dale Steyn'le birlikte 7. wicketı korumaya başlayan Ab De Villiers, tarih yazacağından habersizdi. 429-7'ye gelindiğinde ortaklık 50 koşuya ulaşmıştı. Fakat bunu bitiren, yine Rehman'ın atışında, Muhammed Hafeez'ın topu yakalarken hata yapmaması oldu.Durum 442-8'e geldi ve Paul Harris oyuna dahil oldu. O da Steyn gibi, Rehman'ın atışlarına sertçe, 6'larla karşılık verdi elinden geldiğince.

Umar Gül'le bir müddet dinlendirilen  Tanvir'in,  iyi geri dönemediği bir overda Güney Afrika 475-8'yı getirmesi kadar, 6. wicketınıa alıp Harris'i yarım saatte kenara yollaması da ilginçti.

Ardınan gelen Morne Morkel da, hücum 11'inci değil de, 6 veya 7. adam olması gerektiğini düşündürürcesine vuruşlar yaptı. Kaçan pek çok top yakalama fırsatı ve LBW itirazlarına rağmen, bu wicket devrilemedi. Çay arasına 568-9'la girildi ve De Villiers, 263'ü çoktan bulmuştu.

Bundan sonra Güney Afrika'nın en büyük derdi, De Villiers'ın rekoru kırıp kıramayacağı sorusuydu. Çaydan sonra yeniden crease'ine yerleşen De Villiers, bıraktığı yerden şova devam etti. Son wicketı oynayan ikili, sanki bir Twenty20 maçının son 10 overını oynarmışçasına, 74 topta 103 koşu aldı.

De Villiers, run out riskini de göze alarak ikinci koşuyu zorladığı bir topla birlikte, Smith'in 277'lik rekorunu egale etti. Birmingham'daki testte gelen bu rekorun kırıldığını, dakikalar sonra gören kaptan, arkadaşını alkışlamak için ayağa kalkanlar arasında ilk sıradaydı. Artık misyon tamamlandığına ve 584/9'a ulaşıldığına göre deklarasyon zamanı gelmişti. Güney Afrika Pakistan'a, 'Buyurun, siz hücum edin' dedi.

Pakistan için hızlı başlangıç şarttı ama Dale Steyn, son aylardaki en güzel başlangıçlarından birini yapıp, Hafeez'ı çarçabuk dışarı gönderdi. Topu döndürmeyi başaran hızlı atıcı ilk günü, Morne Morkel'la beraber bowling yaparak kapatacaktı. İkili, Azhar Ali ve Umar Tevfik ikilisini çok zorladı. Genellikle direksiyonda bulunan Azhar Ali, çok ciddi risk altında, şansının da yardımıyla kritik boundaryler bulup, erken kaybedilen wicket zararının daha da büyümesini engelledi.Jacques Kallis'in de bir ara denendiği devre, Pakistan 59-1'deyken, ışık yetersizliği yüzünden, biraz erken bitti. Bakalım Pakistan, yarın Güney Afrika'nın spinnerları ve Jacques Kallis'i  devreye girdiğinde de benzer direnişi gösterebilecek mi?

Sri Lanka'nın West Indies İle Oynanacak 2.Test Maçı Kadrosu Belli Oldu

İlk maçta beraberliği son gün kurtaran Sri Lanka, Colombo'da oynanacak 2. Test maçı için kadrosuda önemli değişikliklere gitti. Hızlı atıcılar Dammika Prasad ve Thilan Thushara'nın yerine Nuwan Kulasekara, Shaminda Eranga ve Suranga Lakmal kadroya çağırıldı. İlk maçta özellikle hızlı atıcılar, rakip takımın kaptan Chris Gayle'i aşamamış ve 333 yapmasına mani olamamışlardı. O maçta Sri Lanka atıcılarının aldığı 9 wicketın tamamı falsolu atıcılar olan Ajantha Mendis (6) ve Suraj Randiv (3) tarafından alınmıştı. Chaminda Vaas gibi tecrübeli bir atıcının emekli olması, Lasith Malinga'nın fiziksel anlamda Test oynamaya yeterli olmaması gibi nedenlerle uzun süredir istedikleri hızlı atıcı kombinasyonunu yakalayamayan Sri Lanka, tekrar eskisi gibi bir güç olmak istiyorsa bu sıkıntıyı en kısa zamanda aşmak zorunda. Vurucular açısından ise pek sorun yaşamayan ev sahibi ekip, muhtemelen aynı vurucularla 2. maça çıkacaktır.

Kadro: Kumar Sangakkara, Mahela Jayawardene, Tillakaratne Dilshan, Tharanga Paranavitana, Thilan Samaraweera, Angelo Mathews, Prasanna Jayawardene, Suraj Randiv, Ajantha Mendis, Nuwan Kulasekara, Dilhara Fernando, Suranga Lakmal, Rangana Herath, Thilina Kandamby, Kaushal Silva, Shaminda Eranga

Hindistan-Yeni Zelanda, 3.Test, 2.Gün, Yeni Zelanda 193, Hindistan 292/2

Yeni Zelanda 193 (Ryder 59, McCullum 40, I.Sharma 4/43), Hindistan 292/2 (Gambhir 78, Dravid 69*, Southee 1/41)

Dünün açık ara kaybedeni olan Yeni Zelanda ikinci gün sahaya geri döndüğünde yükün Brendon McCullum'ın sırtında olacağı belliydi. Dün kaybedilen zamanı telafi için yarım saat erken başlayan ilk seansta Hint hızlı atıcılar dün bıraktıkları yerden devam ettiler. İyi performanslarını bugüne taşıyan ikiliden Ishant Sharma'nın, günün 4.overında McCullum'ı oyun dışına göndermesi Yeni Zelanda'nın inninginin çabuk biteceğinin göstergesiydi. Sonrasında Sharma'nın aldığı Andy McKay'in wicketı oyuna 'yürüyen wicket' olarak tabir edilen Chris Martin'in girmesini sağladı. Oyunda kalan Tim Southee az da olsa gösterdiği dirençle skoru ileri taşısa da hedeflenen 200'e ulaşmak mümkün olmadı. Southee aldığı 38 koşu ve gösterdiği dirençle takdir toplasa da Hindistan hedefine ulaşmış ve rakibini 200'ün altında tutmayı başarmıştı.
Hindistan inningine artık klasikleşmiş bir şekilde Virender Sehwag hızlı bir başlangıç yaptı. Hint rakiplerinin aksine burada hiçbir varlık gösteremeyen konuk hızlı atıcılar, bir taktik hata yaparak Sehwag'ın zayıf yönüne oynamaya çalışıp kısa atışlara yönelince bu hamleyi gören Sehwag'ın gazabına uğradılar. Arka arkaya aldığı 4lük koşularla hızlanan Sehwag yemek arasına girildiğinde 50'yi geçmiş ve Hindistan aradaki farkı 103 koşuya indirmişti 89/0.
Yemek arasından sonra her ne kadar Yeni Zelandalı atıcılar biraz olsun toparlansalar da böyle düz ve Ravi Shastri'nin dediği gibi vueruclar için bir cennet olan wickettan faydalanan Hint vurucların hepsi en az 50 koşu yapmayı başardı. Çay arasından önce gelen Sehwag ve Gambhir'in wicketları gidişat üzerine hiç etkili olmadı ve wicketlar haricinde Hint vurucular hiç tehlike yaşamadan günü tamamlarken Gambhir, Dravid ve Tendulkar'ın form tutmasi ilerisi için Hindistan adına iyi sinyaller olarak göze çarptı.
İkinci gün bittiğinde her şey Hindistan'ın istediği gibi gitmekte. Dün de belirttiğimiz gibi 500+ skoru hedefleyen Hindistan muhtemelen yarın buna ulaşacak ve rakibine maçı kurtarması için 2 gün bırakacak. Yeni Zelanda'nın ise mevcut durumdan toparlanması pek de mümkün gözükmüyor.

Hindistan'ın Güney Afrika Test Serisi Kadrosu Açıklandı

16 Aralık'ta başlayacak olan Güney Afrika Test serisi için açıklanan 16 kişilik kadroda sürpriz isimler de var. Wriddhiman Saha bu isimler içerisinde daha önceden Test maçı oynamış tek isim. Bu yılın başında G.Afrika karşısında ilk ve tek Test maçına Nagpur'da çıkan Saha, unutmak istediği bu maçta 0 ve 36 koşu yapmıştı. Diğer 2 isim ise hızlı atıcılar Umesh Yadav ve Jaidev Unadkat. West Indies A takımı karşısında ilk first class maçında harikalar yaratan sol elli hızlı atıcı Unadkat her ne kadar sonraki maçlarında aynı etkinliği gösteremese de henüz çok genç bir isim ve takımda ciddi sakatlıklar olmazsa kadroda sadece tecrübe kazanacaktır.

Kadro: Mahendra Singh Dhoni, Virender Sehwag, Gautam Gambhir, Rahul Dravid, VVS Laxman, Sachin Tendulkar, Harbhajan Singh, Suresh Raina, Zaheer Khan, Ishant Sharma, Sreesanth, Murali Vijay, Cheteshwar Pujara, Wriddhiman Saha, Umesh Yadav, Jaidev Unadkat, Pragyan Ojha

Test Serisi Programı

1.Test 16-20 Aralık 2010, Centurion
2.Test 26-30 Aralık 2010, Durban
3.Test 02-06 Ocak 2011, Cape Town

20 Kasım 2010 Cumartesi

Pakistan-Güney Afrika, 2.Test, 1.Gün, Güney Afrika 311/5 (De Villiers 120*, Kallis 105, Ahmed 4/67)

Güney Afrika 311/5 (De Villiers 120*, Kallis 105, Ahmed 4/67)

Sonunda uzun,yorucu ve boş tribünlere karşı oynanan bir serinin son maçına geldik. İkinci test maçı öncesi para atışını kazanan kaptan  Misbah-ul-Haq, ilk devre atış yapan takım olmayı seçti. Nemli koşulları ve zemini etüd eden kaptanın, belli ki bir bildiği vardı.

Okcan Basat'la daha önceki konuşmalarımızda, kendisi, bu zeminde Güney Afrika'nın 2 spinnerla oynamasının gereksiz olduğunu söylemişti. Benzer bir işi Pakistan yaptı ve offbreak atan Saeed Ajmal'ı kadroya almayıp, yerine yerel ligdeki başarılı performansıyla, 31 yaşında Test takımına ilk kez çağırılan Tanvir Ahmed'i kullandı. Geçen yazki İngiltere serilerine de götürülen ancak kullanılmayan orta hızlı atıcı için daha iyi bir başlangıç olamazdı. Alviro Petersen ve Hashim Amla daha 4 over bitmeden çıktılar. Kaptan Greame Smith giderken de skor 33/3 olmuştu. Fakat istikrarsızlık problemi, daha fazla sevinmelerini engellediler. 4. wicket gidene kadar ki onu da Ahmed yemek arasından sonra aldı, Kallis de De Villiers çok iyi bir ortaklık oluşturdu ve pek çok 4'e imza attı. Bu nedenle başta umutlanan etki, gün sonunda Pakistan'da yoktu. Diğer atıcılar Abdur Rehman ve Umar Gül, yeteri kadar tehdit edici olamadılar. Yalnız günün sonunda tek moral, Muhammed Hafeez'in Ashwell Prince'e fazla koşu vermemesi oldu. Özetlerle seansları değerlendirirsek, 1,5-1 Güney Afrika önde diyebiliriz.

Hindistan-Yeni Zelanda, 3.Test, 1.Gün, Yeni Zelanda 148/7

Yeni Zelanda 148/7 (Ryder 59, McCullum 34*, Sreesanth 2/20)

Nagpur'da önceki günlerde yağan yağmurun sahada yarattığı su birikintileri nedeniyle yaklaşık 2.5 saat geç başlayan ilk gün ilginç olaylarla dolu geçti. Her 2 takım da kadrolarında bir önceki maçtan birer değişiklik yaptılar. Hindistan'da sakat olan hızlı atıcı Zaheer Khan'ın yerine Ishant Sharma şans bulurken, özellikle hızlı atıcıların performansından memnun olmayan konuk ekipte de Brent Arnel'in yerine ilk kez ülkesini Test maçında temsil edecek olan Andy McKay görev aldı.
Maçtan önce yayıncı kuruluş adına wicketı inceleyen eski ünlü Hint oyunculardan Ravi Shastri 'burası vurucular için tam bir cennet' diyerek Hint seyircilerin beklentilerini boşa çıkaran bir yorumda bulundu. İlk 2 maçın oynandığı wicketlardan hiç memnun olmayan oyuncular ve seyirciler hoşnutsuz bir ifadeyle kura atışını beklerken, artık tüm kriketseverlerin bildiği bir klasik olan kaptan MS Dhoni'nin para atışını kaybetmesiyle Yeni Zelanda vurucu olmayı seçen taraftı.
Maç başlarken sahaya gelen vuruculara dikkatle bakıldığında bir gariplik fark eden bizler bir önceki maçın kahramanı Brendon McCullum'ı görememenin şaşkınlığı içindeydik. Tim McIntosh ile beraber gelen oyuncu Martin Guptill idi. Test kariyerine wicketkeeper olarak başlayan ancak sonrasında bu görevini bırakıp açılış vuruculuğuna terfi eden McCullum'ın ısınırken belinden sakatlandığı haberi geldiğinde Yeni Zelanda büyük bir şok içerisindeydi.
Maç başladığında Sreesanth ve Sharma'nın iyi bir uzunlukta attıkları istikrarlı atışlar meyvesini vermiş ve Sreesanth bu iki tecrübesiz ve sıkıntılı açılış vurucusunu ilk 9 over içerisinde oyun dışı bırakmıştı bile. Bu kayıplardan sonra oyuna giren Ross Taylor başarısız olduğu bu seride yine kötü bir gün geçirdi ve direnç gösteremeden dışarıda kaldı. Kısa süre içerisinde Jesse Ryder ve Kane Williamson'ın oyuna girmesi Yeni Zelanda'nın ritmini bozdu ve Williamson'ın dışarda kalması, ardından kaptan Daniel Vettori'nin gereksiz bir topa girerek wicketını hediye etmesiyle çay arasına girerken skor 72/5'e geldi.
Ravi Shastri wicketı doğru okuyamadı mı, Yeni Zelanda çok mu kötüydü, yoksa Shastri kasıtlı olarak Yeni Zelandalıları yanıltmak için mi öyle söyledi bilinmez ama 'vurucular için cennet' olan wicket bir anda Yeni Zelanda için cehenneme döndü. Sakat McCullum'ı bugün dinlendirmeyi ve mümkün ise oyuna sokmamayı hedefleyen konuk takımda Ryder hariç direnç gösterecek bir isim çıkmadı. Gerçekten alkışı hak eden ve bu seride ilk kez ekip halinde bir planı yürütebilen Hint atıcılar adeta ders verir bir biçimde arka arkaya wicketlar alarak rakiplerini dağıttılar. Gareth Hopkins'in çıkmasından sonra mecburen oyuna giren McCullum ve Ryder takıma kazandırdıkları koşularla biraz olsun toparlamaya çalışsalar da iki sakat oyuncu bir arada yeterli koşu yapamamanın bedelini ödediler ve Ryder da Harbhajan'ın falsolu atışı sonucu çıkınca yanlız kalan McCullum acılar içinde günü tamamlamayı başarırken Yeni Zelanda daha ilk günden büyük bir zorlukla karşı karşıya kaldı 148/7.
Hiç kuşkusuz günün galibi olan Hindistan maçı kazanmak için çok büyük bir avantajı da ele geçirmiş oldu. Yarın kalan wicketları da zorlanmadan alması beklenen Hindistan kendi inninginde 500+ hedefleyerek rakibi üzerindeki baskıyı arttrımak isteyecektir. Serinin galibini belirleyecek bu son maçta Yeni Zelanda'nın şansı ise yok denecek kadar az.

Avustralya'nın Ashes Test Serisi Son Kadrosu Açıklandı

25 Kasım'da Brisbane'de oynanacak ilk Ashes Testi için 15 Kasım'da açıklanan 17 kişilik kadro bugün 13 kişiye indirildi. İlk kadroda yer bulan Usman Khawaja ve Callum Ferguson'un kadrodan çıkarılması, özellikle Avustralya A takımının İngiltere karşısında aldığı ağır yenilgiden sonra sürpriz olmadı. Maçta bir varlık gösteremeyen bu ikiliye hala sakatlığının etkisini üzerinden atamayan hızlı atıcı Ryan Harris de eklendi. Esas büyük soru spin bowler olarak kimin kadroya alınacağıydı. Avustralya'nın 1.sıradaki spin bowlerı olan Nathan Hauritz, geçen yıl evinde gösterdiği performans nedeniyle bu Ashes serisinde de ilk seçenek olacağı bekleniyordu. Ama esas şoku sona saklayan Avustralya seçici kurulu bu yıl facia bir performans gösteren Hauritz'i kadrodan çıakrarak Tasmania'nın sol elli spin bowlerı Xavier Doherty'i kadroya aldı ve bir aksilik olmazsa da Doherty ilk kez Test takımında oynayacak. Kararın gerekçesi olarak da İngiliz vurucuların (özellikle Pietersen kastedilerek) sol elli spin bowlerlar karşısında zayıf kaldığı ve Doherty'nin bu yüzden başarılı olacağına inanıldığı gösterildi.
Avustralya'nın ilk kadroyu 17 kişi olarak açıklaması İngiliz basınında ev sahibi takımın ne kadar korkmuş olduğunun bir göstergesi olarak algılandı. Hatta bazı gazetelerde İngiltere şimdiden 1-0 öne geçti ve piskolojik avantajını arttırdı şeklinde yorumlandı. Bu görüşe katılan bazı Avustralyalı gazeteciler de vardı. Kriketin efsane ismi Shane Warne ise 17 kişilik kadronun Avutsralya'nın ne kadar çok seçeneğe sahip olduğunu ve gücünü gösterdiğini ifade ederek destek çıktı. Son kadro açıklamasından sonra da Nathan Hauritz'e destek çıkan Warne, onun ilk şansı hak ettiğini düşündüğünü twitter hesabından duyurdu. hatta 'Doherty veya Smith kötü oynarsa tekrar Hauritz'e mi döneceğiz?' diyerek ayrı bir tartışmayı başlattı.
Bu seçim Avustralya için çok büyük bir kumar, hatta son 15 yıldır aldıkları en tehlikeli kararlardan birisi olduğu söylenebilir. Warne'ın emekliliğinden sonra denenen 9.spin bowler olacak olan Doherty son 2 yılda büyük gelişme gösteren bir isim. Bu ayın başında Sri Lanka ile oynana ODI serisinde ilk kez Avustralya forması giyen ve ilk maçında aldığı 4 wicket ile mükemmel bir performans gösteren Doherty'nin seçilmesi bence çok erken gelen bir karar oldu. Ashes serisine çok iyi hazırlanan ve çok formda olan İngiltere takımı muhtemelen gelişmeleri mutlulukla takip ediyordur.

Sri Lanka-West Indies, 1.Test, 5.Gün, WI 580/9d, Sri Lanka 378 & 241/4, Maç Berabere Bitti

WI 580/9d (Gayle 333, Nash 64, Mendis 6/169), Sri Lanka 378 (Sangakkara 73, Jayawardane 59, Shillingford 4/123) & 241/4 (Paranavitana 95, Jayawardane 58, Roach 2/55)

Galle'deki maçın 5.günü erken wicketlara ihtiyacı olan West Indies çok iyi bir başlangıç yaptı. Özellikle hızlı atıcı olarak geçen yıl Avustralya'da göze batan Kemar Roach, kısa aralıklarla Tillakaratne Dilshan ve Kumar Sangakkara'yı devre dışı bırakınca West Indies'in galibiyet şansını arttırdı. Ancak West Indies'de ciddi bir sorun olan istikrarlı atış yapma yine ortaya çıktı. Hızlı atıcılardan Roach hariç kimse ön plana çıkamadı. Spin bowler olan Shillingford çok uzun süre atış yapmak zorunda kaldı ve iyi bir performans göstermesine rağmen bunun karşılığını alamadı. Belki Sangakkara'nın çıkışından sonra Paranavitana'nın sopasından gelen bir topu kaptan Darren Sammy yakalasa alınacak wicketla baskı artıp Sri Lanka zor durumda kalabilirdi ancak yemek arasına 159/2 ile giden Sri Lanka beraberliği neredeyse garantilemişti bile.
Yemek arasından sonra Shillingford ağır eforunun karşılığını alsa da sonucun değişmesi için artık çok geçti. West Indies'in hızlı atıcılarını bundan önceki bir çok Test maçında olduğu gibi pili erken bitti ve galibiyet için zorlayamadılar. Buna bir de Galle'de havanın erkenden kararması ve yağmur da eklenince maç erken noktalandı ve beraberlikle bitti.
Bundan sonraki Test maçı 23-27 Kasım tarihleri arasında Colombo'da R.Premadsa stadyumunda oynanacak. Adeta Sri Lanka'nın kalesi olan bu stad bir dünya rekorunun mkırıldığı yer olarak biliniyor. Ağustos 1997'de Sri Lanka bir inningde yakalanan en büyük skor olan 952/6'yı burada yakalamıştı. 2005'ten berri burada Test maçı oynanmadığını da hatırlatalım. Bir de Colombo'da o tarihlerde beklenen sağanak yağmurun maçı nasıl etkileyeceği de merakla bekleniyor.

18 Kasım 2010 Perşembe

Sri Lanka-West Indies 1. Test, 3. gün West Indies 580/9d Sri Lanka 165/3

 West Indies 580/9d (Gayle 333, Nash 64, Mendis 6/169), Sri Lanka 165/3 (Sangakkara 73*, Jayawardena *  51, Bravo 1/18)

3.günün kazananı West Indies ve yağmurdu. Sri Lanka'nın açıcılarından Paranavitana, fazla girişimde bulunmadan, genellikle sözü Kumar Sangakkara'ya bırakarak bir süre idare ettiği oyundan, Hızlı atıcı Kemar Roach tarafından çıkarıldı. Sri Lanka'yı 61/2'de yakalamak, West Indies için büyük başarı demekti. Sonrasında sıra, belki de kırılması en önemli wicket ortaklığına geldi: Mahela Jayawardene ve Kumar Sangakkara. Kaptan Sangakkara, her zamanki sağlam savunması ve fırsat buldukça gönderdiği boundarylerle, Galevari bir direnci göstermeye başladı. Özellikle Rusell ve Roach overlarının sonlarına doğru adeta 'şımaran' ikiliyi kontrol altına alan Dwayne Bravo ve takımın tek spinnerı Shane Shillingford oldu. Zaten inswinger yorkerıyla  Sangakkarayı avlayan da Dwayne Bravo'ydu. Yemek arasından hemen sonra başlayan yağmur da günün skorunu belirledi. Hava raporları, yağmurun süreceğini öngörüyor. Bu da beraberlik kovalayan Sri Lanka'nın işini zorlaştırabilir.

17 Kasım 2010 Çarşamba

Sri Lanka-West Indies 1. Test, 2. gün West Indies 580/9d Sri Lanka 54/1

 West Indies 580/9d (Gayle 333, Nash 64, Mendis 6/169), Sri Lanka 54/1 (Sangakkara 33*, Russell 1/12)

Batsmanların günü diye buna denir doğrusu. Arabistan yarımadasında Younis Khan, 'kalesinde devleşirken' Hindistan'da Brendan McCullum şov vardı. Biraz güneydeki Sri Lanka adasındaysa Chris Gayle, rekor üstüne rekor kırıyordu. 

West Indies'in Galle'deki hevesli oyunu, sanki bırakıldığı yerden devam ederek başladı. Öncelikle turuncu eldivenleriyle maça ayrı renk katan Shiv Chanderpaul, Test kariyerindeki 3000. koşuya ulaşmayı başardı. Tabi Ajantha Mendis de, ajandasındaki değişik atış tiplerini ortaya dökmekten geri durmadı. Takımın ikinci kaptanı ve nadir beyaz oyuncularından Brendan Nash'i de, stumpların epeyce dışından gönderdiği atışlarla sınadı. Öğle arasına girildiğinde Chris Gayle  sadece Galle'deki değil, tüm subcontinenttaki sayı rekorunu kırmayı başarmış ve Windies'i 429/3'e taşımıştı. Çay arasına dek denen Mendis-Randiv-Dilshan üçlü falsolu atağından sonra gelen Prasad-Thusara hızlı atışlarına cevaben Chris Gale, Don Bradman, Virender Sehwag ve Brian Lara'dan sonra 300'ü ikinci kez geçen dördüncü adam oldu. Neyse ki Mendis, çaresizlikten sakat olan Matthews'a atış yaptıran takımının  imdadına yetişti ve biraz sihirle, Nash, Dwayne Bravo'u dışarı alıp,  nihayet 5. wicketını da Chris Galle'le onurlandırdıktan sonra kaptan Sammy'i de çıkararak, West Indies'in çekilmesini sağladı. 580, West Indies'in çok uzun süredir hasretini çektiği bir koşu sayısıydı. 

Srl Lanka'nın devresiyse Dilshan'ın dikkatsizliğiyle tatsız başladı. 22 yaşındaki hızlı atıcı Andre Rusell'ın, ilk Test wicketını kutladığı devreyi, kaptan Kumar Sangakkara, daha fazla aksiliğe mahal vermeden bitirdi. Vaktin 54 koşuya yetmesinden sonra ekran başından ya da stadyumdan ayrılanlar arasında, Galle'nin ne kadar hücuma avantaj sağlayan bir wicket olduğundan bahsedip dert yananların sayısı az olmasa gerek.

Pakistan-Güney Afrika 1.Test 5. Gün Pakistan 248&343/3 Güney Afrika 380&318/2d Test Berabere bitti

Pakistan 248(Hafeez 60, Azhar Ali 56,Morkel 5/54)&343/3(Khan 131*,Misbah 76, Harris 1/57),  Güney Afrika 380(Smith 100*, Amla 80, Kallis 73,Rehman 3/101)&318/2d(Amla 118*, Kallis 135*, Rehman 1/105)

Yine aynı son ve Pakistan'dan yeni bir ters köşe. Güne uzak bir ihtimal gibi gözükse de beraberliği kurtarma hedefiyle giren  Pakistan'da, Younis Khan daha öncelerden Güney Afirka'ya karşı yaptığını yine yaptı ve takımı amacına ulaştırıp  kahramanlık mertebesine yükseldi. Garip olan şuydu: Younis Khan Pakistan Kriket Kurulu tarafından "affedilmese" ne olacaktı?

Güney Afrika, Birleşik Arap Emirlikleri turunda, zaten bir kez kabus görmüştü. Kolayca kazanılacağı düşünülen ODI maçında Abdur Razzaq'ın olağanüstü performansına yenik düşüp, baskı altında galibiyete  ulaşmak dersinden kırık not almışlardı. Aynı durumla tekrar karşılaşmamak için son gün ellerini çabuk tutup, Younis Khan, Azhar Ali ve sonra da Misbah'ın wicketlarını çabucak alırlarsa, işin önemli bir kısmı bitecekti.

Ama öyle olmadı. Gerçi daha ikinci overda Dale Steyn'in attığı top  Younis Khan'ın sopa kenarına çarpıp heyecan yarattıysa da Mark Boucher yakalayışı yapamadı. 1 over sonra bu kez Khan paniklemiş vaziyette koşusunu yarıda keseken Güney Afrika run out'u yapamayınca, ilginç şeylerin olacağı sinyali geldi adeta. Daha çok sahneyi Younis'e bırakan Azhar Ali, defansif oyunuyla 63'e kadar geldi ama Paul Harris atışlara başlar başlamaz maça veda etti. Uzunca bir süre çifte falsolu atak yapan Güney Afrika, yemek arasından hemen önce Amla'yla alma fırsatı yakaladığı 4. wicketı elde edemeyecekti. Topun diğer günlere oranla daha fazla döndüğü bölümlerde dikkatini yitirmeyen ikili, topun da iyice eskimesiyle saldırmaya başladı. Fakat tüm bunları, wicketın iyice yavaşlamasının da yardımını almakla beraber birkaç tehlike yaşayarak da olsa atlatan Pakistan, Younis Khan-Misbah duvarını ördü ve Güney Afrika'yı beraberlikten başka çaresi olmadığına inandırdı. Aslında  Pakistan biraz daha uğraşsa, galibiyete uzanabilecek de bir konumdaydı fakat kaptanların takdiri böyle oldu.

16 Kasım 2010 Salı

Hindistan-Yeni Zelanda, 2.Test, 5.Gün, Yeni Zelanda 350 & 448/8d, Hindistan 472 & 68/0, Maç Berabere Bitti

Yeni Zelanda 350 (McIntosh 102, Guptill 85, Z.Khan 4/69) & 448/8d (McCullum 225, Williamson 69, Sreesanth 3/121), Hindistan 472 (Harbhajan Singh 111*, Sehwag 96, Vettori 5/135) & 68/0 (Sehwag 54*, Gambhir 14*)

Son gün erken wicketlarla maçı kazanmak isteyen Hindistan, dün sakatlığı nedeniyle sadece 4 tam over atabilen Zaheer Khan'ı da kullanmak zorunda kaldı fakat dünden kalan Yeni Zelandalı vurucular Brendon McCullum ve Kane Williamson'ı avlamayı başaramadı.Sadece 3 over atış yapabilen Zaheer'in zorlandığını gören Hindistan kaptanı MS Dhoni, onu ataktan çekince zaten az olan Hindistan'ın şansı da yok oldu gitti. Yakalanan catch şansını da yedek alan oyuncusu Chesteshwar Pujara harcayınca bu ikili yemek arasına beraberce gittiler ve maçın berabere bitmesini garantilediler. Yemek arası gelmeden Kane Williamson 50'yi aşarak başarısını devam ettirdi.
Yemek arasından kısa süre sonra Williamson'ın wicketını Harbhajan Singh'in alması az da olsa Hindistan'a umut verirken McCullum'ın sağlam duruşunu bir türlü aşamayan Hindistan beraberliğe razı bir tutuma büründü. McCullum mükemmel oynadığı maçı 225'te Sreesanth'a yenik düşerek sonlandırırken zaten takımını güvenli bir skora taşımıştı. Son anlarda Sreesanth'ın wicketları biraz olsun istatistikleri düzeltse de sonucu değiştirmek için fazla geç kalınmıştı.
Kalan overlarda galibiyet şansı kalmayan Hindistan'da ikinci inning vurucular Virender Sehwag ve Gautam Gambhir için egzersiz oldu. Karşılarında ağırlıklı olarak part time bowlerları bulan ikili hiç zorlanmadılar ve maç bir saat önce iki kaptanın anlaşmasıyla erken noktalandı. Maçın adamı ise Brendon McCullum oldu. Seriden önce Hindistan'ın rahatça 3-0 kazanacağını ön görenleri (ben dahil) bir kez daha yanıltan Yeni Zelanda güçlü performansını cumartesi günü Nagpur'da başlayacak serinin son Test maçına taşımak isteyecektir. Sakatlığı sebebiyle Zaheer Khan'dan yoksun son maça çıkacak Hindistan, ilk 3 gün yağmur ihtimali bulunan Nagpur'da galibiyete ulaşmak için atıcılarından üst düzeyden verim almak zorunda.

Pakistan-Güney Afrika 1.Test 4. Gün Pakistan 248&109/2 Güney Afrika 380&318/2d

Pakistan 248(Hafeez 60, Azhar Ali 56,Morkel 5/54)&109/2(Hafeez 34,Ali*37,Botha 1/27),  Güney Afrika 380(Smith 100*, Amla 80, Kallis 73,Rehman 3/101)&318/2d(Amla 118*, Kallis 135*, Rehman 1/105)

Dün bitirirken ortaya çıkan soruyla başlamak durumundayız bugün. Bu düz zeminde, Güney Afrika'nın 8 wicketını kim alacak? Cevap: Hiç kimse. Pakistan'da korkulan oldu ve güne Hashim Amla ve Jacques Kallis'le başlayan Güney Afrika, 318'i bulduktan sonra, yemek arasından sonra 'Bu kadar yeter' dedi.

Pakistan, kısa bir dönem Umar Gül'le Saed Ajmal'ı kullanarak başladı güne. Bu hızlı-falsolu kombinasyonundan aradıklarını bulamayınca, uzun bir süre sadık kalacakları çifte falsolu atıcı modeline yaslandılar. Ajmal, Abdur Rehman'a göre daha fazla koşu veren ama daha tehdit edici olandı. Ne var ki, belki de yorgunluktan, Kallis'e tam 16 koşu verdiği overdan sonra yeniden Umar Gül'ü kullanmanın zamanı gelmişti. Boş tribünlerin önünde, sıkıcı geçen maçın önemli istatistiklerinden biri de, Jacques Kallis'in Gül-Rehman döneminde, kariyerindeki 36. Test 100'üne ulaşıp Sachin Tendulkar ve Ricky Ponting'in ardına yerleşmesiydi. Gariptir, yine bu sezon West Indies testinde de benzer bir maç oynayan Güney Afrika 318'e geldiğinde hücumdan çekilmeyi uygun gördü. Pakistan'ın maçı kazanmak için elde etmesi gereken sayı 451 olarak karşılarında duruyordu.

Güney Afrika atışlarına başlayan Dale Steyn, günün başında, belki de Pakistan'ın açıcılarını hemen dışarı gönderip gardı düşürmek isterken biraz dağınık atışlarıyla rakibin hiç de fena bir başlangıç yapmamasını sağladı. Bunun üzerine devreye giren Paul Harris ve Johan Botha ikilisi, durumu hemen kontrol altına aldı. Ne var ki istikrarsızlığını sürdüren Dale Steyn'in, işler yolunda giderken yükseğe seken bir topla Muhammed Hafeez'ı çıkarması ilginç bir tesadüftü .Hızlıca sayı alabilecek kozlardan Hafeez 34'te çıkmıştı .O ana kadar sahneyi Hafeez'a bırakan Taufik Umar, Azhar Ali'lye birlikte yavaşça aldığı sayılarla, daha çok savunma yaparak geçirdiği döneme, yine Botha'nın falsolu atışıyla veda etti.Ardından gelen Younis Khan'sa, hünerlerini sergileyip Pakistan'a uzaklarda görülen bir galibiyete ulaştırmak için acele etmedi. Pakistan'ın sayı almakta bu denli zorlandığı zeminde, iki devrede de 300'ü aşmayı başaran Güney Afrika, tabi ki galibiyete daha yakın olan taraf.Galibiyet için Pakistan, elde kalan 8 wicketıyla, 342 koşuya ihtiyaç duyuyor.

15 Kasım 2010 Pazartesi

Hindistan-Yeni Zelanda, 2.Test, 4.Gün, Yeni Zelanda 350 & 237/4, Hindistan 472

Yeni Zelanda 350 (McIntosh 102, Guptill 85, Z.Khan 4/69) & 237/4 (McCullum 124*, McIntosh 49, Ojha 2/60),  Hindistan 472 (Harbhajan Singh 111*, Sehwag 96, Vettori 5/135)

Dördüncü güne başlandığında bir an evvel Hindistan'ın son wicketını almayı hedefleyen Yeni Zelanda'nın karşısında sağlam bir duvar ören Harbhajan Singh ve Sreesanth ilk 45 dakikanın yıldızı oldular. Hızlı atıcıların yine başarılı olamadığı Yeni Zelanda yine kaptan Daniel Vettori'ye bel bağlamıştı, o da inningdeki 5.wicketını Sreesanth'ı leg before wicket ile avlayarak kazandı. Ancak Harbhajan yeterli zararı vermişti ve arka arkaya 2. maçında da 100 sayıyı geçerek vurucu olarak da bir şeyler yapabileceğini kanıtladı. Onun ve Sreesanth'ın günün ilk 45 dakikasında aldığı sayı Yeni Zelanda'yı maçı kaybetmek için kuvvetli bir aday haline getirdi.
İlk inningden gelen 122 sayılık avantajla Yeni Zelanda'ya saldırarak bir an evvel wicket kazanmayı hedefleyen Hindistan, ilk kötü sürprizle 9.overda karşılaştı ve karın kaslarında problem yaşayan Zaheer Khan atışlarını yarıda bırakmak zorunda kaldı ve kenara geldi. Bu seride rakibi en fazla zorlayan hızlı atıcı olan Zaheer'in yokluğu Hint atıcılar açısından büyük bir kayıp oldu, bunu da Yeni Zelanda iyi değerlendirmeyi başardı. Önce Brendon McCullum'ın hızlı sayı alışı sonra da Tim McIntosh'un cesur vuruşları sayesinde 122 sayılık fark hızla eridi ve Y.Zelanda yine artıya geçti. Çay arası yaklaşırken Pragyan Ojha'nın atışında hakemin yanlış değerlendirmesi sonucu McIntosh 49 koşudayken oyun dışında kaldı ve çay arasına Yeni Zelanda moralli girdi.
Zaheee Khan olmadan çok zorlanan Hint atıcıların şansı günün son 2 saatinde biraz olsun döndü ve önce Ojha'nın Martin Guptill'i sonra da Sreesanth'ın Ross Taylor'ı dışarıda bırakması Hindistan'ı az da olsa öne çıkardı. Bu iki atışın da hakemler tarafından no-ball şüphesiyle yeniden incelenmesi günün enteresan notlarından biri oldu. Son olarak da part time spin bowler Suresh Raina'nın mükemmel bir off break ile aldığı Jesse Ryder'ın kritik wicketı Hindistan'ı günün sonunda avantajlı konuma getirdi.
Gücüne göre çok iyi bir mücadele ortaya koyan Yeni Zelanda'nın maçı berabere bitirebilmesi için son günün ilk seansını mutlaka atlatması ve McCullum-Williamson ikilisiyle beraber diğer oyuncuların da sayıya katkı vermeleri şart. Hindistan'da ise Zaheer'in durumu belli değil ve büyük ihtimalle yarın da atış yapmayacaktır. Bu da Hindistan'ın işini zorlaştırsa da teorik olarak yarın güne başlayacak rakip vurucular haricinde diğerleri kolay lokma gibi gözüküyor. Yeni Zelanda beraberlik için en azından 1.5 veya 2 seans dayanmak zorunda. Aksi takdirde maç Hindistan'ın olacaktır.

Sri Lanka-West Indies 1. Test, 1. gün West Indies 362/2

West Indies 362/2 ( Gayle 219*, Bravo 58, Mendis 1/90)

Sri Lanka, ODI'larda Avsutralya'yı bozguna uğratmış bir ekip olarak, bu kez genellikle iyi maçlar çıkardığı Galle'de, West Indies'i ağırlıyordu. Kısa süre önce yağan yağmurun ardından yeniden şekillendirilen zeminle, vuruculara avantaj sağlayacak bir ortam beklendiği sır değildi. Açıkçası West Indies'in Test kriketi oynamayı özlediğini gördük ilk gün. Kadrolarında Adrian Barath, Darren Bravo gibi Test başlangıcı yapan yeni oyuncular, dahası, yeni bir kaptanları vardı Darren Sammy. Sri Lanka ekibindeyse gün boyunca gözler, Bay 800 numarayı, Muttiah Muralitharan'ı aradı.

Belki de para atışını kazanması, günün en önemli hamlelerinden birisi haline geldi West Indies için. Korkunç derecece de sıkıcı bir Güney Afrika serisini sonlandırırken görmüştük onları en son Testlerde. Aradan geçen sürede Chris Gayle kaptanlıktan alınmış, yeni bir başlangıç için adımlar atılmıştı. Gayle belli ki kalitesini göstermek için kaptanlık baskısından kurtulmayı bekliyormuş. Onu, son dönemde hiç bu kadar uzun süre hücum yaparken izlememiştik. Önce, West Indies efsanesi Brian Lara'nın-haftaiçi yurtiçi kriket maçında görev yaptı, 41 yaşında- dikkatini çekmeyi başaran Adrian Barath'la oluşturduğu ikili Sri Lanka'lı hızlı atıcılar Tillan Thushara ve Tammika Prasad'ı şaşırtmaya yetti. 10 overdan sonra başvurulan spinnerlar da oldukça hızlı ilerleyen konuk ekibi durdurmaya yetmiyordu. Öyle ki Chris Gayle ve ilk kez Test oynayan Barath, çoğunluka  her overa birer 4 ya da 6 sıkıştırmayı başardı. Hele hele Gayle'le, offspinner Suresh Randiv'in karşılaştığı bölümler, Randiv için pek hoş buluşmalar değildi. Koşuları biraz olsun toparlayan oyuncuysa, yeniden eski 'gizemli spinner' günlerini arayan Ajantha Mendis oldu. Uzun süredir de sakatlıklarla boğuşan Barath'ın half century yapıp çıkmasından sonra da sıra bir başka yeni Test oyuncusu ve Dwayno Bravo'nun kardeşi Darren Bravo'ya geçti. Bravo'nun ilk boundarysinden sonra topun coverlar arasında bulunamaması da hoş bir anı olarak kaldı Galle'de. O da 58'e kadar gitmeyi başardı. Günün sonuna doğru, yarın için erkenden kırılması çok  gerekli bir ortaklık oluştu: Shivnarine Chanderpaul-Chris Gayle. Chanderpaul, çok hızlı olmasa bile, nispeten kuvvetli tekniğiyle çıkarılması zor bir vurucu olduğundan Sri Lanka için gün başlangıcı çok önemli olacak. İlk günün sonunda Gayle'in tam 26 tane 4, 8 tane de 6 bulduğunu ve 'Galle'deki deplasman takımı hücum oyuncusu sayı rekoru'nu kırdığını hatırlatalım.

Avustralya'nın Ashes Serisi İlk Test Maçı Kadrosu Açıklandı

İlk Tets maçı için 17 kişilik kadro açıklanması biraz ilginç gibi gelse de Avustralya'da hangi oyuncuların ileride Test takımı için düşünüldüğünü göstermesi bakımından önemli. Vurucular arasında Simon Katich ve Michael Clarke'ın hafif sakatlıkları mevcut ama Phillip Hughes'ın kadroya alınmayışından anladığımız Katich'in oynayabilecek durumda olduğu. Eğer Clarke'da da bir problem olmazsa ilk 7 oyuncu zaten belli ve değişmez durumda, Ashes'ı geçen yıl The Oval'da İngiltere'ye kaptıran kadronun aynısı olacak. Hızlı atıcılar konusu sakatlıklar nedeniyle bilinmezliklerle dolu, ancak şu an elindeki en iyi hızlı atıcı ekibi kadroya çağıran seçiciler üçüncü hızlı atıcı kim olacak ve spinner kullanılıp kullanılmayacağı gibi sorulara cevap bulmak zorundalar. Bir ilginç nokta da Avustralya'nın spin sorunu özel dosyasmızda da adı geçen Xavier Doherty'nin kadroya çağırılmış olması. Özellikle bu hafta içinde Sydney'deki Sheffield Shield maçında New South Wales'li Nathan Hauritz'e karşı Tasmania takımında oynayacak Doherty'nin performansı mercek altında olacak. Bu haftaki Sheffield Shield maçları ve Avustralya A takımının İngiltere ile oynayacağı maç seçiciler için takımı şekillendirmede belirleyici olacak. Bir ilginç not da Pakistan kökenli Usman Khawaja'nın Avustralya kriket takımına çağırılan ilk Müslüman oyuncu olması.

Avustralya Test Kadrosu: Simon Katich, Shane Watson, Ricky Ponting, Michael Clarke, Michael Hussey, Marcus North, Usman Khawaja, Callum Ferguson, Brad Haddin, Steven Smith, Mitchell Johnson, Nathan Hauritz, Xavier Doherty, Ryan Harris, Peter Siddle, Ben Hilfenhaus, Doug Bollinger

Avustralya A Kadrosu (17.11.2010'da İngiltere ile hazırlık maçı için): Cameron White, Tim Paine, Mark Cameron, Ed Cowan, Callum Ferguson, Peter George, Phillip Hughes, Usman Khawaja, Steve O'Keefe, Steven Smith, Clint McKay

14 Kasım 2010 Pazar

Pakistan-Güney Afrika 1.Test 3. Gün Pakistan 248 Güney Afrika 380&139/2

Pakistan 248(Hafeez 60, Azhar Ali 56,Morkel 5/54) Güney Afrika 380&139/2(Smith 34, Amla 44*,Rehman 1/37)


Pakistan'ın hücum problemleri daha önceki maçlarda açığa çıkmıştı. Güney Afrika karşısında 3. günün açılışını yapanlar da çok çabuk koşu alıp Pakistan'ı hızlandırabilecek oyuncu tipinde değillerdi. Nitekim Azhar Ali ve Younis Khan'ın çözülüşü, biraz yavaş olsa da, hızlı atıcılar Dayne Steyn'le Morne Morkel'in seansında değil Johan Botha ve Jacques Kallis'in nispeten yavaş toplar gönderdiği bölümde başladı. Cricinfo'nun dikkati çektiği not önemliydi: Hindistan'da Daniel Vettori Sachin Tendulkar'ı çıkarırken, Güney Afrika'nın spinnerı Botha, Pakistan'ın  lideri(?) konumundaki Younis Khan'ı dışarı alıyordu. Fakat Pakistan için asıl şok(?), Pakistan Kriket Kurulu'nun Test takımı kaptanı olarak atadığı Misbah ul Haq'ın yine yavaş başlangıcından sonra dışarıda kalması oldu. Bundan sonra takımı toparlayabilecek bir umut ışığı varsa, o da Umar Akmal'dan gelecekti. Fakat günün yıldızlarından Botha, üçüncü wicketını da Akmal kardeşlerden en genciyle elde edecekti. Yemek arasından dönüşte de Pakistan vurucuları hızlıca oyun dışına gönderildi. Topun çok fazla dönmesine müsade etmeyen zemin de, kağıt üzerindeki evsahibinin 248'de kalmasını engelleyemedi; hücumdaki eksiklerini örtmeye yeterli değildi. Rakipse 380'e ulaşmıştı.

Güney Afika , daha güçlü bir üst sıra hücumuna sahip olmanın avantajını kullandı beklendiği gibi. Dün oyun içerisinde rüya gibi bir bölüm yakalayıp 3 wicket birden alan Umar Gül de Greame Smith'le Alviro Petersen'in dengeli hücumuna engel olamadı. İşlerin iyi gitmediği görülünce, hemen Abdur Rehman ve Muhammed Hafeez'lı falsolu atışlarına başvuruldu. Bu, başlarda Güney Afrika'nın koşu almasını durdurdu, hatta Alviro Petersen de wicketını kaybetti. Ama daha Hashim Amla gibi, sezonun en başarılı oyuncularından biri hücum sırasında bekliyordu. Amla crease'ine yerleştikten sonra sayıları kazandırmak için çok acele etmedi, bu görev daha çok kaptan Smith'e bırakıldı.Saed Ajmal'ın Smith'i çıkarması, diğer spinnerlara göre çok daha geç devreye sokulması  stratejsinin başarılı bir sonucu muydu bilinmez ama Jacques Kallis, yavaş yavaş forma girdiğini gösterdi. Bakalım yarın Pakistan, Amla ve Kallis'den oluşan bu güçlü ikiliyi ne zaman durdurabilecek?

Hindistan-Yeni Zelanda, 2.Test, 3.Gün, Yeni Zelanda 350, Hindistan 436/9

Yeni Zelanda 350 (McIntosh 102, Guptill 85, Z.Khan 4/69), Hindistan 436/9 (Sehwag 96, Harbhajan Singh 85*, Vettori 4/123)

Üçüncü günün merakla beklenen sorusu olan Sachin Tendulkar'ın 100'e ulaşıp ulaşamayacağı daha günün 5.overı içinde cevabını buldu ve Daniel Vettori'nin falsolu atışında Ross Taylor'un mükemmel yakalayışı SRT'nin hayalini bir başka güne bıraktı. Güne zor bir hedef olan Hindistan'ı sınırlamak ile başlayan Yeni Zelanda yine VVS Laxman'ın mükemmel oyunu karşısında zaman zaman zor anlar yaşarken Hindistan'da Rahul Dravid ve MS Dhoni gibi tecrübeli oyuncuların bu seride büyük bir katkı ortaya koyamamasının sıkıntısı yaşandı.
Gün içinde Yeni Zelanda atıcıları zor bir rakibe karşı gerek hızlı atıcıların swing bowlingi gerekse de Vettori'nin spin bowlingi sayesinde düzenli aralıklarla wicket almaları takdir edilirken fieldingde gösterdikleri agresiflik birçok zaman onları 4 yemekten kurtardı. Büyük bir sayıyı hedefleyen Hindistan'ın bu hedefinden uzaklaşmasında en büyük etken olan agresif bowling ve fielding, çay arasından hemen sonra kısa aralıklarla gelen Laxman, MS Dhoni ve Z.Khan'ın wicketlarıyla meyvasını verdi, ancak yağmurun araya girmesi Hindistan'a toparlanma şansı verirken Yeni Zelanda'yı da ritminden çıkardı.
Yağmur arasından sonra geçen yaklaşık 1.5 saatlik süreçte ön plana çıkan Harbhajan Singh sanki gerçek bir vurucu gibi mükemmel bir performans gösterdi ve Yeni Zelanda'yı adeta tek başına dağıttı. Karşıladığı 82 topta ulaştığı 85 sayı (7x4, 5x6 içeren olağanüstü bir oyun) Hindistan'a son 2 güne girilirken gerekli olan farkı sağlarken son adam Sreesanth'ın da hızlı atıcıların bouncerlarına karşı korkusuzca durması önemliydi.
Son 2 güne girilirken Yeni Zelanda büyük bir baskı altında olacaktır. Takım olarak son yıllardaki düşüşün en önemli nedeni olan ikinci inninglerde iyi bir skor yapamama kabusu burada da kendini gösterirse maçı Hindistan kolayca kazanacaktır.

Hindistan-Yeni Zelanda, 2.Test, 2.Gün, Yeni Zelanda 350, Hindistan 178/2

Yeni Zelanda 350 (McIntosh 102, Guptill 85, Z.Khan 4/69), Hindistan 178/2 (Sehwag 96, Gambhir 54, Southee 1/45)

İkinci gün Yeni Zelanda'nın arka arkaya kaybettiği wicketlarla hızlı başladı. Bir önceki günden kalan yeni topu çok iyi kullanan Zaheer Khan'ın aldığı erken wicketlar Hindistan'a avantaj getirirken falsolu atıcılardan Harbhajan Singh de uzun süren sessizliğini bozarak aldığı 4 wicket ile (her ne kadar son 3 tanesi daha kötü vurucu özelliğe sahip oyunculaın wicketı olsa da) üstünlüğünü gösterdi. Yeni Zelanda da vurucular arasında Jesse Ryder hariç büyük bir katkı sağlayan oyuncu çıkmayınca Yeni Zelanda hedeflediğinin altında bir sayıyla inningini noktalamak zorunda kaldı. Bir önceki maçtan sakatlığı bulunan ve hareketliliği azalan Ryder'a biraz daha destek olunamaması Yeni Zelanda'nın düşüşündeki en öenmli faktördü
Hindistan inningi başladığında wicketın hızlı atıcılara sağladığı desteği kullanmaya çalışan Tim Southee ve Chris Martin iyi atşlarına rağmen wicket almayı başaramayınca bu dönemi kazasız atlatan Hint açılış vurucuları Gautam Gambhir ve Virender Sehwag maça ağırlıklarını koydular. Geçen yılın en iyi test oyuncusu seçilen fakat bu yıl çok iyi bir performans ortaya koyamayan Gambhir'in, 10 aylık bir kuraklık döneminden sonra ulaştığı 50 günün en duygusal anı olurken, hızlı bir şekilde 100'e ilerleyen Sehwag'ın rakip kaptan Daniel Vettori tarafından günün sonunda avlanması ve 96'da dışarıda kalması tribünlerdeki Hint seyircilere üzüntü yaşattı.
Üçüncü günün en büyük beklentisi Sachin Tendulkar'ın 100'e ulaşarak Test kariyerinde 50 kez 100'ê ulaşan ilk oyuncu olması. İyi bir vurucu ekibe sahip Hindistan'da hele Tendulkar hedefe ulaşırsa en az 600 koşu ortaya çıkabilir ve maç Hindistan'ın tam kontrolüne girer. Halen avantajlı gibi görünen Hindistan'ı durdurabilmek için Yeni Zelandalı atıcıları ekip halinde wicket almaları şart.

13 Kasım 2010 Cumartesi

Pakistan-Güney Afrika 1.Test 2. Gün:Pakistan 144/2 Güney Afrika 380

Pakistan 144/2(Azhar 12*, Younis 21*), Güney Afrika 380(Smith 100, Amla 80, Kallis 73, Petersen 67, Gul 3-100)


Dün Pakistan'ın alamadığı wicketlarla kapanan gün, bugün hızlı başladı. Özellikle formda hızlı atıcılarından Wahab Riaz'ın da sakatlık yüzünden Testlerden ayrı kalacağının anlaşılmasından sonra Pakistan atıcılarını zor bir gün beklediği aşikardı.


Ne var ki Pakistan bu karşılaşmada, dün yapamadığı bir şeyi yaptı: erken wicket .Bununla da Umar Gül'ün eline aldığı yeni topla ilişkilendirmek mümkün. Henüz sopa darbelerinden nasibini almamış bir topun hızlı atıcılar için avantaj yarattığı bilinmekte; fakat Gül'ün nightswatchman Paul Harris'le birlikte Ab de Villiers ve Ashwell Prince üçlüsüne 6 koşuyu göstermeden dışarı alması Pakistanlıları sevindirecek cinsten bir haberdi. Üstelik Güney Afrika, yavaş wicketın da etkisiyle çok yavaş ilerlemekteydi. Gül ve Yunis Khan'ın oluşturduğu ikiliyi dinlendiren Abdur Rehman ve Saed Ajmal, çifte taraftan başlattıkları falsolu atak seansıyla, Güney Afrika'nın ilk hücum devresini, vakit kaybetmeden temizlemeyi başardı. Sonuç:380 koşu.


Güney Afrikasever bir açıcı olan Tevfik Umar'la birlikte hücumu açan Muhammed Hafeez, hiç de kötü bir başlangıç yapmadı. İkilinin hızını kesense, Paul Harris'le, aldığı wicket ve kaydettiği sayılarla, tüm Pakistan takımının toplamını geride bırakacak yetkinlikte bir kariyere sahip olan(Pakistan ekibinin yetkinliği de tartışılır) Jacques Kallis ortaklığı oldu. Çaydan sonra atışlara başlayan Johan Botha da koşuları sınırlamayı başardı; ilk wicketsa, epeyce uğraşıldıktan sonra, Muhammed Hafeez'ın çıkışıyla geldi. Günün sonlarına doğru Tevfik Umar'ın da dışarı alınışıyla yeni gün için Güney Afrika'nın hedefi netleşti: Erkenden Younis Khan ve Misbah-ul-Haq'dan kurtulmak.  Güney Afrika'dan günün notları arasında, sakatlıktan yeni çıkan Dale Steyn'in, henüz tam verimiyle kullanılamadığını da görebiliriz. 

Pakistan-Güney Afrika 1.Test 1. Gün:Güney Afrika 311/3( Smith 100, Amla 80, Kallis 53*)

Güney  Afrika'nın üstünlüğüyle biten Twenty20 serilerinden sonra, tartışmalı ve çekişmeli ODI serilerini de geride bıraktık. Artık sıra Test serisindeydi.

Dubai'deki para atışını kazanan Güney Afrika, yine erkenden hücum yapmayı seçti. Pakistan ekibinde, son İngiltere testleriyle kıyasladığımızda çeşitli sebeplerden meydana gelen büyük değişiklikler vardı. Muhammed Yusuf sakatlandığı için kadrodan çıkarıldı. Ülkesinde aldığı ölüm tehditleri nedeniyle Pakistan adına kriket oynamaktan vazgeçen ve İngiltere'ye kaçan Zulqarnain Haider'in wicketkeeperlık görevini Akmal kardeşlerin ortancası Adnan Akmal devraldı. Affedilen emektarlar statüsündeki Yunus Khan 'daki yeniden Test takımında oynar durumda bulmuştu kendini. 

Çöl koşullarından etkilenen Dubai'deki wicketta daha çok düz bir zemin bulunuşu, tabi ki vurucların işine yaradı. Pakistanlı atıcıların ilk 1 saatte herhangi bir wicket alamayışı da durumu örneklemek için faydalı bir bilgi olsa gerek. Zaten başlangıç ikilisi Greame Smith'le Alviro Petersen'den kaptan Smith 100'e ulaşır ulaşmaz dışarı çıkmak zorunda kaldı. Fakat Ekibin 190/2'yle ulaştığı bu anda, zaten başlangıç vurucuları rakibi yeteri kadar sarsmıştı. Bundan önceki ODI'larda, daha çok Muhammed Hafeez ya da Shahid Afridi gibi spinner etkili olduysa da, bu kez wicketları alan, hızlı atıcı Wahab Riaz'dı. Tabi Pakistan'ın klasikleşen fielding problemleri, zaman zaman dikkatsiz davranan Güney Afrika vurucularını dışarı çıkarmalarını zorlaştırdı.
Günün istatistiksel anlamdaki en önemli notuysa, Greame Smith'in 6664 koşuya ulaşarak Test kaptanları arasında en fazla koşu yapan Allan Border'ın rekorunu geride bırakıp zirveye yükselmesi oldu. 

Hindistan-Yeni Zelanda, 2.Test, 1.Gün, Yeni Zelanda 258/4

Yeni Zelanda 258/4 (McIntosh 102, Guptill 85, Z.Khan 2/41)

Hindistan'ın en yeni kriket stadlarından biri olan Rajiv Gandhi'nin ilk olarak bir Test maçına ev sahipliği yaptığı Hyderabad'da kura atışını kazanan Yeni Zelanda herkesin beklediği gibi vurucu olmayı seçti. İlk maçtaki kadrosundan 3 farklı oyuncuyla oynayan konuk ekipte yeri çok tarışmalı olan ve ilk maçta varlık gösteremeyen Tim McIntosh, açılış vurucusu ortağı Brendon McCullum ile sahaya çıktığında herkes bu ikiliden McIntosh'un erkenden çıkmasını bekliyordu. Bir öncek maçtaki kadrosunu koruyan Hindistan'ın hızlı atıcıları Zaheer Khan ve Sreesanth ikilisi kırılgan rakiplerini hızlı ve falsolu atışlarıyla zorlamaya başladıklarında ilk dışarıda kalan oyuncu tahminlerin aksine McCullum oldu. Wicketın karakter olarak vuruculara uygun olduğu ancak ilk 1-2 saatte hızlı atıcıların varlık gösterebilecekleri öngörüsü de bu wicketla doğru çıktı. Bir önceki maçta oynamayan Martin Guptill oyuna girdiğinde işler Yeni Zelanda için parlak görülmüyordu ancak kendilerinden büyük bir mücadele beklenmeyen McIntosh-Guptill ikilisini Hindistan'ın erken tehlikelerini savuşturmayı başarınca yemek arasına 75/1 ile takımlarını taşıdılar.
Yemekten sonra Hint atıcılar plan değiştirerek Harbhajan ve Ojha ikilisini double spinner olarak kullanmaya başladılarsa da bu plan çok işe yaramadı ve kendisine verilen şansı iyi değerlendiren Guptill ilk olarak 50'yi bulan oyuncu oldu. Double spin hücumundan vazgeçen Hindistan hızlı atıcılarını devreye sokup rakibinin ritmini bozmaya çalıştıysa da Guptill'in hızlı sayı alması ve McIntosh'un güven veren oyunu bu planı da bozdu. Hakettiği 100 için çok iyi giden Guptill'in Ojha tarafından 85'te leg before wicket ile oyun dışına alınması kötü bir sürpriz olsa da oyunun hakimi olan Yeni Zelanda çay arasına gittiğinde sadece 2 wicket kaybetmişti.
Çay arasındn sonra sazı ele alan Tim McIntosh, çay arasından az önca uşlaştığı 50'nin moraliyle skoru hızlandırmaya çalışsa da Hint atıcıların disiplinli atışları skorun ilerleyişini yavaşlattı. Günün en tehlikeli ismi Zaheer Khan güzel bir atışla Taylor'ı avladı ve bir kez daha Yeni Zelanda'yı zor durumda bıraktı. Bir önceki maçın yıldızı Jesse Taylor oyuna girerek rahat oyunuyla baskıyı azaltırken McIntosh'un 100 sayıyı günün sonu yaklaşırken bulması konuk ekibin başarılı gününe damga vururken günün sondan bir önceki overında Zaheer'e yenik düşmesi üzücüydü. Gün sonunda skor 258/4'e ulaştığında her iki takım da durumdan memnundu.
Hindistan, atıcıları için wicketın fazla yardımcı olmamasına rağmen gösterdiği disiplin ve kritik zamanlarda aldıkları wicketlar yüzünden biraz daha önde gibi gözükse de bu performanslarını yarın da sürdürmeleri gerekiyor. Yeni Zelanda'da ise en az 400 koşu hedefleniyorsa bir önceki maçın kahramanları Ryder ve Williamson'un sorumluluğu üstlenmeleri şart.