23 Kasım 2010 Salı

Hindistan-Yeni Zelanda, 3.Test, 4.Gün, Yeni Zelanda 193 & 175, Hindistan 566/8d, Hindistan bir inning ve 198 koşu farkla kazandı

Aslında bu maçın sonucu 3.gün Hindistan'ın 566/8 iken deklare etmesiyle zaten belli olmuştu. İlk gün Yeni Zelanda'nın korkunç performansı zaten onlara büyük bir handikap getirmişti, buna ek olarak Hindistan'ın inninginde atıcılar fazla zorluk çıkarmayınca Hinsitan güle oynaya 373 koşuluk avantaja ulaşmış ve maçı kazanmayı garantilemişti. Dolayısıyla ikinci Yeni Zelanda inningi formaliteden öteye gidemedi. Bütün seri boyunca Yeni Zelanda'nın en çok koşu yapan iki vurucusu Brendon McCullum ve Jesse Ryder'ın sakatlığı nedeniyle harketlerinde zorlanması, onların bir mucizeye yol açma ihtimalini de ortadan kaldırınca Hindistan, ilk iki maça oranla çok daha etkili olduğu Nagpur'da kolay bir galibiyet almayı bildi ve yaklaşan Güney Afrika serisi öncesi moralleri yükseltti.
Maçın gidişatından daha çok üstünde durmak istediğim konu aslında bu maçın neden ilk 2 maçın aksine çekişmeden uzak, Hindistan'ın ezici üstünlüğüyle sonuçlandığı. (Bu sonucun Hindistan'ın en farklı kazandığı maçlar sıralamasında üçüncü olduğunu da ayrıca belirtmek gerekiyor) Sorunun cevabı daha çık Nagpur wicketının yapısında gizli.  Hyderabad ve Ahmedabad'daki wicketlardan farklı olarak burası daha çok İngiltere'deki bir wicketı andıran yapıya sahipti. Genel olarak Hindistan'da wicketlar yavaş, atışların fazla zıplamasına izin vermeyen yapıda olup falsolu atıcıların sevdiği, aynı zamanda yapı itibariyle vurucuların işini kolaylaştıran bir karakterdedir. Bir kriket oyununda atıcıların vurucularla eşit şartlarda baş edebilmesi, yani wicketın günler ilerledikçe karakter değiştirerek oyunun her yönüne şans tanır hale gelmesi onun kaliteli olduğuna işaret eder. Nagpur'daki wicket asla diğerleri gibi bir 'vurucuların cenneti' değildi (Ravi Shastri biraz iyimser bir tahminde bulunmuştu maç başında) ve atıcılara da şans tanıması iki takım arasındaki güç farkının ortaya çıkmasını sağladı. Özetle atıcıların kalitesi maçı Hindistan'a getirdi.
Seriyi 1-0 kazanan Hindistan bu sonuçtan elbette ki yeterince mutlu olmayacaktır. Bir ilginç not da üç maçlık serinin en iyi oyuncusu olarak Harbhajan Singh'in seçilmesi. Off spinner olarak bildiğimiz Harbhajan'ın 3 maçta 42.00 ortalamayla sadece 10 wicket almasına rağmen 2.maçta vurucu olarak yaptığı katkıyla bu ödülü kazanması altında dikkatli kriketseverlerin yakalayacağı anlamlı gerçekleri barındırıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder