3 Kasım 2010 Çarşamba

ODI Serisi, 1. Maç Avustralya-Sri Lanka, Sri Lanka 1 wicket ile kazandı

Avustralya 239/8 (Hussey 71*, Haddin 49, Perera 5/46) Sri Lanka 243/9 (Mathews 77*, Malinga 56, Doherty 4/46) Sri Lanka 1 wicket ile kazandı

Sri Lanka Ashes öncesi önemli bir sınav veren Avustralya’yı muhteşem bir maçtan sonra mağlup etmeyi başardı. Pakistan-Güney Afrika serisiyle eş zamanlı ilerleyen bu seride de birbirinden çekişmeli maçların oynanması son günlerde geleceği tartışmalı 50 over üzerinden oynanan tek günlük uluslararası maçların hala çekişmeli ve zevkli olduğunu bizlere hatırlattı.
Oyuna kura atışını kazandıktan sonra vurucu olarak başlamayı seçen Avustralya’da açılışı yapan Shane Watson ve Brad Haddin ikilisinden oyuna ağırlığını koyan Haddin oldu. Sakatlıktan kurtulduktan sonra iyi bir form grafiği yakalanyan ve yerini geri alan Haddin’e eşlik eden başka bir oyuncu çıkartamayan Avustralya özellikle Thisara Perera ve Muttiah Muralitharan’ın baskısına karşı koyamadı. Aynı T20 maçındaki gibi sapır sapır dökülen Avustralya’nın vurucu kadrosunu bir arada tutan ve en azından skoru kabul edilebilir bir noktaya getiren oyuncu tecrübeli Michael Hussey oldu. Shaun Marsh haricindeki arkadaşlarından iyi bir katkı alamadığı için skoru tek başına sırtlayan Hussey inningi not out olmadan bitirdi ama Sri Lanka o kadar iyi bir atıcı ve fielding performansı ortaysa koydu ki son 28 overda rakibine sadece 3 boundary vermiş olması bunun en açık kanıtıydı. Sri Lanka’nın en etkili atıcısı ODI kariyerinde 2. kez 5 wicket almayı başaran Thisara Perera oldu.
Sri Lanka’nın 239’u kovalaması Melbourne gibi bir sahada göründüğünden çok daha zor bir işti. Oyuna iyi başlayan ve rakibe fazla koşu vermeyen Avustralyalı atıcılar ilk olarak Peter Siddle ile tehlikeli Tillakaratne Dilshan’ı oyun dışına aldılar, sonrasında da ilk ODI maçına çıkan Xavier Doherty’nin harika run out’u ile Upul Tharanga’yı saf dışı bırakarak Sri Lanka üzerindeki baskıyı arttırdılar. Mahela Jayawardane ve Kumar Sangakkara ikilisi ile toparlanmaya başlayan Sri Lanka’yı bozan oyuncu Xavier Doherty oldu. Sol elli falsolu atıcı Doherty arka arkaya üç wicket alarak mükemmel bir performans ortaya koydu ve skoru 84/5’e getirdi. Ardından Mitchell Johnson’ın Thisara Perera’yı avlaması ve kısa aralıklarla gelen 2 wicket sonucunda skor 107/8 oldu ve Sri Lanka’nın sonunun geldiğine inananlar hayli fazlaydı.
Ancak iki gerçeği hatırlatmakta fayda var: 1) Üç gün önce Pakistan-Güney Afrika maçında gördüğümüz gibi son wicket alınmadan maç bitmiyor. 2) Artık Avustralya’dan kimse korkmuyor. Bugünkü Sri Lanka galibiyetinin altında yatan gerçekler bana göre bunlar. Her zaman iyi bir all rounder olarak bilinen ancak istikrarlı bir performansı olmayan Angelo Mathews ve atıcı olduğundan vurucu özellikleri zayıf Lasith Malinga ortada kaldığında Avustralya için galibiyet oldukça yakın gözüküyordu. Ancak bu ikili tüm bilinenleri alt üst ederek saldırıya geçmeye karar verdiler ve bütün Avustralyalı atıcıları amatörler gibi çaresizliğe ittiler. Kendine güvenli vuruşlara biraz da şans eklenince geçen ay Mohali’de yaşanan olayları hatırlayan Avustralya ‘deja vu’ kabusuna kapıldı. Hedef giderek yaklaşırken geçen ay eleştirilen Ricky Ponting gibi selefi Michael Clarke da çaresizlik içindeydi. Son olarak skorlar eşitken Malinga’nın run out olmasıyla beraberlik için umutlanan Avustralya’yı yenilgiye sürükleyen isim ise yaptığı 4 ile Muralitharan oldu. Belki de yılların acısını o vuruşa sığdıran Murali maçı getirirken maçın adamı da Angelo Mathews seçildi.

Bu maçın sonunda benim çıkarımlarım aslında uzun zamandır satır aralarında verdiğim mesajın bir özeti. Avustralya artık gücünü tamamen kaybetti ve ne vurucular ne de atıcılar rakipler için bir tehdit oluşturuyorlar. Ashes serisi sadece 3 hafta ötedeyken soru işaretleri azalmak yerine giderek artıyor. İleride bu konuyla ilgili çok fazla yazıp konuşacağız, yine de şunu söylemek mümkün, Ashes’ın favorisi İngiltere’dir.
Sri Lanka cephesi ise tamamen 2011 Dünya Kupası’na odaklanmış durumda. Onların en büyük problemi de istikrarsızlık. Kazandıkları maçlar son zamanlarda çok fazla bireysel performanslara dayanmaya başladı ve vurucu olarak hala zayıf kalıyorlar. Buradan sonraki West Indies serisi belki moralleri arttırabilir ama birkaç istikrarlı oyuncuya ihtiyaçları olduğu muhakkak.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder