25 Kasım 2010 Perşembe

The Ashes: Avustralya-İngiltere, 1.Test, 1.Gün, İngiltere 260, Avustralya 25/0

En sonunda beklenen gün geldi çattı ve Ashes serisinin ilk Test maçı The Gabba'da start aldı. Son 15 aydır devam eden sansasyonu ve akıl oyunlarını geride bırakarak artık biz kriketseverler tamamen sporun kendisine odaklanabileceğiz.
Avustraya'daki Ashes serileri için genel kural para atışını kazanan takım Ashes'ı da kazanır şeklindedir. Gabba'da atışı kazanan serinin favorisi gösterilen İngiltere kazanınca beklentiler iyice doruğa çıktı. İngiltere kaptanı Andrew Strauss ellerini avuşturarak vurucu olmayı seçtiğinde rakip kaptan Ricky Ponting'in gerginliği yüzünden okunuyordu.
2006'de yine Gabba'da oynanan serinin ilk maçında ilk atışı yapan Steve Harmison'un atışının metrelerce wide olması çok konuşulmuş ve İngiltere'nin o günden sonra da işleri hiç iyi gitmemişti. Bu sefer roller değişip de serinin favorisi olan İngiltere karşısında ilk atışı yapan Avustralyalı oyuncunun yeni bir şoka yol açıp açmayacağı merakla bekleniyordu. Ben Hilfenhaus'un atışı gayet normal bir şekilde gitti ve sayı çıkmayınca ortalık biraz sakinleşti. Kimse esas şokun yakında olduğunu bilemiyordu. Hilfenhaus ilk overın 3.atışında Strauss'u oyun  dışına çıkarmayı başarınca Gabba'daki 35000 seyircinin kulakları sağır eden kükremesi duyuldu. İyi bir hazırlık dönemi geçiren Strauss'un erken devre dışı kalması İngiltere cephesinde az da olsa panik yaratırken oyuna giren Jonathan Trottt'un Alastair Cook ile beraber yaptıkları güzel vuruşlarla sayılar ardı ardına gelmeye başladı. Hilfenhaus ve diğer açılış atıcısı Peter Siddle bu ikiliyi zorlarken 10.overdan itibaren devreye giren Mitchell Johnson verdiği sayılarla rakibe moral veriyordu. Tam Cook-Trott ikilisi bir ivme yakalamışken bu ikiliyi bozan isim iyi bir falsolu hızlı atışla Shane Watson oldu. Serinin in çok konuşulan vurucusu olan Kevin Pietersen sahaya gelerek durumu düzeltmeye çalıştı ve takımını yemek arasına 86/2 ile taşıdı.
Yemek arasından sonra telaşı üzerinden atan Cook iyi ve güvenli vuruşlarıyla rakibini zorlarken Avustralya'nın atıcıları yeterli girişkenlik gösteremediklerinden fazla zorlayıcı olamadılar. Yeniden ritmi yakalayan İngiltere'de Pietersen özellikle Johnson'ı sıklıkla cezalandırıp hızla 50'ye yaklaşırken wicket, hiç beklenmeyen bir isimden, kadroya seçimi çok tartışılan Peter Siddle'dan geldi. Diğer hızlı atıcı arkadaşları gibi hafif falsoyu yakalamak yerine düzgün bir hat ve uzunlukta atışları seçen Siddle'ın bu planı meyvasını vererek Pietersen'i oyun dışına alması ev sahibi ekibe aradığı morali verdi. Bir sonraki overında aynı şekilde Paul Collingwood'u da çıkaran Siddle rakibi zor duruma sokarken takımını da hareketlendirdi ve çay arasına gidilirken skor 172/4 idi ve iki takım da birbirine belirgin bir üstünlük kuramamıştı.
Son seansa girilirken Brisbane'de rüzgarın hızlanması Avustralyalı hzlı atıcıları tekrar cesaretlendirirken buna hazırlıklı olan İngiliz vurucular fazla koşu çıkaramasalar da wicketlarını iyi korudular. Gün sonuna kadar Cook ve Ian Bell'in idare edeceğini düşünen İngiltere'ye tarihi darbeyi 26. doğum gününü kutlayan Peter Siddle vurdu. Önce çok iyi oynayan Cook'u avlayan Siddle bir sonraki topta oyuna giren Matt Prior'u da avlayarak hat-trick şansını elde etti. Sıradaki vurucu Stuart Broad o kadar şaşkındı ki hazırlanıp gelmesi neredeyse 3 dakika sürdü. Ne var ki onu da aynı son bekliyordu. Üst üste 3 topta 3 wicket alarak doğum gününde hat-trick yapan Siddle seyircileri çılgına çevirirken skor bir anda 197/7 oldu ve İngilter bu şokun altından hiç kalkamadı. Sonrasında Bell ve sıradaki diğer vurucular kaçınılmaz sonu geciktirmeye çalışsalar da Siddle'ı durdurmak imkansızdı. 6. kurban olmak Graeme Swann'ın kaderiydi. Son 2 wicketı alma başarısını gösteren ise ülkesini ilk kez bir Test maçında temsil eden Xavier Doherty oldu. Gün boyu rakibe fazla koşu şansı vermeyen ve iyi falsolar yakalayan Doherty, kadroya tartışmalı seçimini haklı çıkarırcasına iyi oynadığı maçta Bell ve Anderson'ı oyun dışına gönderdi ve İngiltere tüm vurucularını 260'ta kaybetti.
Avustralya kendi inningi için geldiğinde rakibinin hırslanmış hızlı atıcılarına iyi vuruşlarla karşılık verdiler ve 7 over sonunda wicket kaybetmeden 25 sayıyı aldılar. İkinci gün Avustralya mutlak 350+ hedefleyip rakip üzerindeki baskıyı arttırmak isteyecektir. Mükemmel bir ikinci gün bizleri beklerken uykusuz gecelere talim eden biz kriketseverlerin de beklediğinden fazlasını vaad eden bu güzel maçın tekrar başlaması için saatleri saymak bile heyecan verici.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder