9 Kasım 2010 Salı

ODI Serisi 5. Maç: Pakistan 260 Güney Afrika 317/5 Güney Afrika 57 koşu farkla kazandı

Pakistan 260(Akmal 60, Hafeez 59, Kallis 3/30, Peterson 3/42) Güney Afrika 317 (Kallis 83,Amla 62, De Villiers 51,Afridi 2/59)

Seri sonucu: Güney Afrika 3-2 Pakistan

Pakistan'ın serilerin son maçını izlenmez hale getirmesiyle ilk defa karşılaşmıyoruz. Zulqarnain'in takımda yer almayışı (bkz Zulqarnain'in kaçışı), Umar Akmal'ın- sakatlığı tam da zamanında bitti- wicketkeeper boşluğunu doldurmasıyla sonlandırmştı. Bunun dışında, yine baştaki vurucu ekiple oynanmış, Muhammed Yusuf, Yunis Khan'la birlikte 3 ve 4. sıralarda hücum etmek üzere yerini almıştı. Bir önceki akşam otele geç geldiği için para cezasına çarptırılan Shahzaib Hasan'sa, devre açıcı görevini üstelenecekti.

Belki de yanlış yerden başladık. Para atışını kazanan takım Güney Afrika oldu. Onlarda da değişiklikler vardı. Mesela kenarına kadar gelip de galibiyete ulaşılamayan maçlardan birinde istemeden de olsa günah keçilerinden biri olan Wayne Parnell yerini Tsotsobe'ye bırakmıştı. Yine hızlı atıcılardan Rusty Theron oynamazken Robin Petersen serinin bu son maçında oynuyordu. Hücum yapmayı seçen Güney Afrika'da günün kahramanı kesinlikle Jacques Kallis'ti.

Gelenekselleşen açılış, para atışının ardından Shoaib Akhar'ın, Hashim Amla'ya DÖRT'ler vermesiyle tamamlanmış oldu. 5. overa kadar rakibi epey hırpalayan Smith-Amla ikilisinden kaptan Smith oyun dışına çıkarken durum 37/1'e gelmişti. Yerine Jacques Kallis girdi. Sıra, Pakistan'ın asıl farkı yarattığı, Muhammed Hafeez, Shahid Afridi ve Abdur Rehman'la falsolu atışlar yaptığı bölümlere gelirken, belki de Güney Afrika'daki tek büyük değişiklik Kallis'ti. Deneyimli allrounder, Amla'nın 61'inden ve hücum koşusu almanın kısıtlanmaya başladığı dakikalardan sonra  yanına aldığı AB de Villiers'le beraber, Pakistan'a serileri kaybettirecek sonu hazırladı. Pakistan wicket almakta zorlandığını fark ettiği anlarda, leg break atması için Younis Khan'ı da, diğer maçlardan farklı olmakla birlikte, savunmada kullandı.

Colin Ingram, ODI formasına yavaş yavaş alışmaya başladığını gösteren oyunlar ortaya koydu bu seride hep. Fakat son dönemde Hindistan'lı Suresh Raina'nınkine benzer maçlar çıkarıyor. Ya 50'ye gitmeye kalkıyor, ya da ilk birkaç topta dışarıda kalıyor. Bugün ikinci olasılık gerçekleşti. Muhammed Hafeez'la, Pakistan 3 overda 3 wicket aldı ve Güney Afrika'nın avantajlı olacağı powerplay'e moralli girdi. Son 5 overa kadar Shahid Afridi ve Muhammed Hafeez'ı adeta geçiştiren JP Duminy ve Johan Botha, powerplay'de coştu. Tam aradığı ortamı bulan Duminy, Shoaib Akhtar'ı adeta dağıttıktan sonra, neredeyse Twenty20 maçlarının son 5 overını oynar gibi oynadı ve 41 topta 59 yapıp, Güney Afrika'yı nihayet 317'ye ulaştırdı.

Pakistan için hücum oynadığı ikinci yarıda, zorunlu powerplay kısmı kayıpsız ve 27 koşu alınarak atlatılmıştı. Tam da bu sıralarda, Zulqarnain Haider'in Londra'da görüldüğü haberi yayılıyordu. Güney Afrika, ilk 10 overda wicket alamamanın sıkıntısını iyice hissetmeye başlamışken, devreye, ilk yarının kahramanlarından Jacques Kallis girdi ve ilk wicketı aldı, ardından da Younis Khan'ı çıkardı. İki over daha ve Muhammed Yusuf da dışarıda: Üç kısa top ve üç wicket birden. Kallis nasıl bir allrounder olduğunu bir kez daha göstermişti. Shahid Afridi ve Umar Akmal, yeni bir ortaklık başlatsalar da Robin Petersen, belki de serilerindeki en iyi performansını gösterdiği maçta kaptanı dışarı alan atışı yaptı. Sonrasında dikkate değer belki de son nokta, bu sezonnu en formda oyuncularından Umar Akmal'ın uzun süre oynadıktan sonra maçı 60'la tamamlamasıydı. Fakat bu kez bir Pakistan mucizesi yoktu. Güney Afrika rahat bir galibiyetle, Birleşik Arap Emirlikleri'nde gerçekleşen serinin 5 maçlık serinin galibi oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder