4 Kasım 2010 Perşembe

Avustralya ve Spin Bowling Sorunu - Bölüm 1

Önce Shane Warne’ın sonra da Stuart MacGill’in emekliliğinden sonra ciddi bir spin bowler ihtiyacı doğan Avustralya’da bu ikilinin gidişinden sonra yaklaşık 3 yıl geçmesine rağmen hala soruna bir çözüm bulunabilmiş değil. Yaklaşan Ashes Test serisi öncesi hala kafalarda cevaplanmamış sorular var ve doğru oyuncuyu seçmek, seriyi kazanmanın da anahtarı olacak. Dolayısıyla iki bölümlük bu özel dosyamızda ilk olarak Avustralya’nın elindeki spin bowlerları kısaca analiz edip, ikinci bölümde de sorunun kaynağı ve çözümleri hakkında fikirlerimizi ortaya koyacağız.

Nathan Hauritz (New South Wales)
Halen 1. sırada görülmesine rağmen hakkındaki tartışmalar bitmek yerine daha da alevlendi. Oynadığı maçlarda zaman zaman iyi bir performans göstermesine rağmen yine de kimsenin güvenini %100 kazanamadı. Kritik zamanlarda tercih edilen ve eline top verilen oyuncu olamadı. Eline top verildiğinde de geçen yıl İngiltere veya bu yıl Hindistan’da olduğu gibi fazla varyasyonu olmadığı ve düz bir off spinner olduğundan bitirici wicketı alamadı. Asla bir ‘winner’ olamayacak olması onun hep tartışılan adam olarak kalmasını sağlayacak. Buna bağlı gelişecek güven eksikliği de uzun vadede sorunu arttırabilir. Ashes serisi onun da kaderini çizecek, başarılı olamazsa onu karanlık bir gelecek bekliyor. Dolayısıyla şansını çok ama çok iyi kullanmak zorunda.

Steven Smith (New South Wales)
Şu an Hauritz’in yokluğunda görev verilen isim. Henüz çok genç ancak yetenekli ve ilerisi için ümit vaat ediyor. Vurucu olarak da etkin olması nedeniyle bir all rounder olarak da takımda yer bulabilir olması değerini arttırıyor. Ancak büyük usta Shane Warne’a göre yaşı çok genç, henüz daha spin bowler olarak gelişmeye çok ihtiyacı var. İlerisi için üzerinde çok durulan bir isim ancak henüz emekleme döneminde olduğunu düşünürsek gerçek potansiyeli 2-3 yıl içinde ortaya çıkacaktır. Şu anki gelişim hızına bakarak tahminim iyi bir limited over oyuncusu olabilir ancak asla bir 1. sıra spinnerı olamayacaktır.

Jason Krejza (Tasmania)
2008’deki Hindistan turunda şans bulan Krejza kimsenin beklemediği kadar etkili bir oyun ortaya koydu. Hauritz’den en önemli farkı daha atak bir spinner olması. Bu da beraberinde fazla koşu verme, yüksek bir ortalama ve kötü bir ekonomi oranını getiriyor. Şanssız sakatlığı sonucunda yerini kaptırdığı Hauritz’den geri almak için daha çok çalışmak ve iyi olmak zorunda. Geçen sezon ve bu sezonun başında çok iyi bir dönem geçirmemesi onun dezavantajı. Böyle devam ederse radardan kaybolacak gibi duruyor. Dolayısıyla bu sezon kendini göstermek en büyük hedefi olmalı.

Marcus North (Western Australia)
Asıl olarak vurucu görevini üstlenen North, gençliğinde spin bowler olarak görev yaptığı için yeri geldiğinde takımın part time spin bowlerı olarak görev yapıyor. Onun da vurucu olarak yeri çok tartışmalı olmasına rağmen her seferinde son anda iyi bir performansla yeniden kredi kazanmayı başardı. Zaman zaman Avustralya spin bowlersız bir kadro kullandığında sorumluluğu artıyor. Buna rağmen tek başına onu maçı kazandıracak bir spin bowler olarak değerlendirmek yanlış olur.

Cameron White (Victoria)
O da Krejza ile aynı turda kendine şans buldu. Kendi eyaleti için iyi bir spin bowling alternatifi olmasına rağmen ne Test ne de ODI ve T20 takımında atıcı özelliğini ön plana çıkaramadı. Bir all rounder olarak görev yapmasına rağmen artık neredeyse sadece vurucu olarak önemli bir oyuncu. Zaten bir leg break bowler olarak fazla bir silaha sahip olmadığı için iyi vurucular tarafından  cezalandırılan bir isim. Bütün bunlar dikkate alındığında uzun vadede tekrar Test oynama şansı yok denebilir.

Beau Casson (New South Wales)
Listenin en ilginç isimlerinden biri olarak göze çarpan Casson, Suart McGill’in ani emekliliği sonucunda 2008’de West Indies’de şans buldu, hemen arkasından yerini kaybetti. Neredeyse 1 yıldır hiç eyalet takımının formasını giymedi. West Indies’deki Test macerası da şimdilik uzak bir anı ve tekrar ele geçmesi mümkün olmayan bir fırsat gibi duruyor. Ancak formunu korumak için hala kulüp düzeyinde kriket oynayan hırslı bir oyuncu olduğundan bir gün sürpriz yapar mı bilinmez. Sol elli bir spin bowler olarak formda olursa etkili bir silah olabilir, ama son zamanlarda atışlarının kontrolünü kaybetti ve bu da bir spinner için yeniden geri kazanması en zor özellik.

Bryce McGain (Victoria)
Yıllarca şans bekleyen bu yaşlı oyuncu en sonunda aradığı şansı 2009 Güney Afrika turunda bulduğunda çoğu insan onun yaşına rağmen etkili olabileceğini ve en az 2-3 yıl Avustralya’nın garanti spin bowlerı olacağını düşünüyordu. Ancak onun bu rüyası 19-21 Mart 2009 tarihleri arasında atığı 18 over ve verdiği 149 koşu sonrasında bitti. Aslında agresif bir leg break atıcısı olan ve iyi bir kontrole sahip olan McGain 15 yıl önce böyle bir performans gösterseydi bir şans daha bulabilirdi. Acımasız kriket dünyasının ona bir şans daha tanıması mümkün değil. Bir daha asla Avustralya forması giymesi beklenmiyor.

Cullen Bailey (South Australia)
3 yıl önce Cricket Australia’nın merkezi kontratla ödüllendirdiği Bailey gelecek vaat eden biyi bir leg break atıcısıydı. Özellikle agresif oyunu ve kritik zamanlarda aldığı wicketlarla o dönemde ciddi sıkıntılar yaşayan South Australia’nın önemli bir hücum silahıydı. Ne yazık ki o günler geçmişte kaldı. Halen kendi eyaletinin kadrosuna bile girmekte zorlanan bir isim. Hatta bu sezon başında kadroda kalıp kalmayacağı bile şüpheliydi. Son T20 Şampiyonlar Ligi’nde kendisini izlediğimiz Bailey, 3 yıl öncekinin gölgesi gibiydi.

Xavier Doherty (Tasmania)
Uzun yıllardır özellikle limited over maçlarda başarılı olan Doherty, sol elli spin bowlerlar içerisinde Avustralya’nın şu an en tehlikeli oyuncusu. Özellikle Brad Hogg’dan sonra aranan uzman bir sol elli spinner olarak ön plana çıkan Doherty ilk ODI maçında harikalar yaratmıştı. Yine de 10 over atış yapmak başka, düzenli olarak Test maçlarında atış yapıp zorlu oyunculara karşı oynamak çok başka bir olay. Son zamanlarda artan formuyla dikkat çeken bir isim ve mutlaka ileride şans bulacaktır.

Steve O’Keefe (New South Wales)
Eyalet takımına seçilmenin zorluğu nedeniyle kendini geç gösterme fırsatı bulan Steve O’Keefe eline geçen fırsatları çok iyi değerlendirdi ve şu an takımın değişmez oyuncusu oldu. İyi bir all rounder olan O’Keefe gerektiğinde yüklendiği spin bowler rolünün o kadar iyi altından kalktı ki artık NSW uzman bir spinner kullanmak ihtiyacını hissetmez hale geldi. Yine de beklentiler yükseldikçe O’Keefe’in üzerindeki baskıyı kaldırıp kaldıramayacağı bilinmiyor. Xavier Doherty gibi önce limited over maçları için düşünülen bir isim, bir sonraki adımı atıp atmaması biraz da kendini gösterebilmesine bağlı.

Jon Holland (Victoria)
Steven Smith ile beraber genç bir isim olarak ön plana çıktı. İleride Avustralya’yı temsil edeceği düşünülen sol elli spinnerlardan biriyken son 2 yıldır sakatlık ve formsuzluk nedeniyle giderek ismi alt sıralara inmeye başladı. Giderek şans bulması zorlaşıyor ve bu gidişle de 2-3 yıl sonra unutulacak.

Aaron Heal (Western Australia)
Kendi eyaletinde Brad Hogg’un emekliliğinden sonra şans bulan Heal, son zamanlarda kariyerine tamamen gözden ve gönülden ırak devam ediyor. Bu haliyle bu listeye dahil edilmesi bile tartışılır.

Oyuncu
Spin
Y
Test
W
FC
W
Test Ort
FC
Ort
Test ER
FC
ER
Nathan Hauritz*
OB
29
17
63
62
141
34.98
43.39
3.14
3.06
Jason Krejza
OB
27
2
13
40
92
43.23
48.86
4.53
3.86
Steven Smith*
LBG
21
2
3
16
29
27.33
48.51
2.64
3.93
Cameron White*
LBG
27
4
5
108
172
68.40
40.12
3.67
3.52
Beau Casson
SLC
27
1
3
51
119
43.00
43.36
4.03
3.56
Steve O’Keefe
SLA
25
0
0
9
33
0
25.18
0
3.28
Cullen Bailey
LBG
25
0
0
26
72
0
45.77
0
3.75
Jon Holland
SLA
23
0
0
9
20
0
50.80
0
3.32
Bryce McGain
LBG
38
1
0
33
101
0
35.48
8.27
3.40
Aaron Heal
SLA
27
0
0
18
36
0
49.69
0
3.16
Xavier Doherty
SLA
27
0
0
33
80
0
48.71
0
3.48
Marcus North*
OB
31
19
13
157
122
37.00
41.17
2.80
3.04


Y: Yaş
W:Wicket
FC: First class match (Test ve yerel 4-5 günlük maçlar birlikte)
Ort: Ortalama (Verdiği koşu/Aldığı Wicket)
ER: Economy rate (Verdiği koşu/Atış yaptığı over sayısı)
OB: Off break
LBG: Leg break googly
SLA: Slow left arm
SLC: Slow left arm chinaman
* Avustralya Kriket Kurulu tarafından merkezi kontrat verilmiş oyuncular

1 yorum:

  1. Gerçekten krikete gönül vermiş bir insanın yaptığı yorumlar bunlar... Ben daha önce hiç bu kadar detaylı, planlı ve güzel yazı okumadım kriket hakkında... Krikette bir numara Okcan Baba!.. Yazılarınızın devamını bekliyoruz..

    YanıtlaSil