26 Aralık 2010 Pazar

The Ashes: Avustralya-İngiltere, 4.Test, 1.Gün, Avustralya 98, İngiltere 157/0

Avustralya 98 (Clarke 20, Hughes 16, Tremlett 4/26) & İngiltere 157/0 (Cook 80*, Strauss 64*)

Serinin 4. maçında kurayı kazanan İngiltere atış yapmayı seçerek riskli bir karar verdi. Perth’te benzer bir kararın ağır yenilgiyle sonuçlanması kaptan Andrew Strauss’u kuşkusuz hiç korkutmamıştı.  Takımına ve atıcılarına bu kadar güvenen bir kaptanın inancını boşa çıkarmak istemeyen İngiliz oyuncular rakiplerine bir ‘Blitzkrieg’ saldırısı düzenleyerek Avustralya’yı paramparça ettiler. İlk gün tribünü dolduran 84345 seyircinin günün son saatinde neredeyse 15000’den az kişi kalmaları zaten Avustralya açısından günün özetini bizlere anlatıyordu.
İlk gün kapalı hava ve wicketta azıcık yeşil alanlar olmasının ilk birkaç saat atıcıların işini kolaylaştıracağını hesaplayan İngilizlerin planı ilk 2 saat sonunda yemek arasına giderken 2-3 wicket alarak Avustralya’yı sindirmek ve güvenlerini kırmaktı. Bu planı işletebilmek için de hızlı atıcıların hem atışlarını iyi bir hat ve uzunlukta atabilmeleri hem de uygun kavislerle rakiplerini topla oynamak zorunda bırakmak gerekiyordu. Yorgun Steven Finn’in yerine atıcı olarak şans bulan Tim Bresnan tam da bu işleri için kullanılabilecek uygun bir atıcıydı. Açılış atıcıları James Anderson ve Chris Tremlett zaten ilk 3 overda Avustralya’yı başarılı atışlarıyla şoka uğratarak korkuyu saldılar. Her zaman güvenilir Shane Watson’ın bu ilk overlarda 2 kez şansı yaver gitti ve İngiliz alan oyuncuları 2 kez sopadan gelen topları tutmayı başaramadılar. Dördüncü overda Chris Tremlett’ın Watson’ı oyun dışı bırakması arkadan gelecek çığın bir habercisi gibiydi. Erkenden vuruş yapmaya gelen kaptan Ricky Ponting ise sakatlığının etkisini fazla belli etmek istemese de biraz çekingendi. Geçen maçta çok iyi oynamayan diğer açılış vurucusu Phillip Hughes tam ısınmaya ve İngiltere’nin canını yakmaya başlayacakmış izlenimi verirken Tim Bresnan’ın ikinci overında oyun dışında kaldı. Artık ortada kariyerlerini kurtarmak isteyen kaptan Ponting ve ikinci kaptan Michael Clarke’ı gören İngilizlerin bu ikiliden kurtulmaları fazla uzun sürmedi ve Ponting’in de oyun dışı kalması İngilizlerin planının harfiyen işlediğini kanıtladı. Ancak esas büyük bombayı patlatan yemek arasından kısa bir süre önce Michael Hussey’nin wicketını almayı başaran James Anderson oldu. Hussey’nin wicketından 2 atış sonra yağmurun yağması erken bir yemek arasını zorunlu kılarken Avustralya’nın başı büyük bir belaya girmişti bile. 58/4
Yemek arasından sonra biraz olsun toparlanmayı hedefleyen Avustralya’nın, planı mükemmel işleyen İngiltere’nin baskısına direnebilecek en önemli oyuncusu Michael Hussey’siz daha ne kadar dayanabileceği merakla beklenirken İngilizler yemek arasından sonra aynı iştahla atışlarına başladılar. Sorunun cevabını bulmak ise fazla zaman almadı ve önce Steven Smith, sonra da Michael Clarke, Brad Haddin ve Mitchell Johnson’ın  arka arkaya çıkmaları skoru 66/5’ten 77/8’e taşıdı. Bundan sonrası tamamen yetişkinlerin çocuklara karşı oynadıkları bir maç gibiydi ve ev sahibi ekibin direncinin tamamen kırılması sayesinde tüm oyuncular sadece 98 koşu almış olarak oyun dışı kaldılar. En son 100’den az bir koşuyla inning tamamlamayı 1984’de Hindistan karşısında görmüş olan Avustralyalılar bu yıl 2. kez 100’ün altında bir skoru görerek (Temmuz’da Pakistan karşısında 88 ile tamamen oyun dışı kalmışlardı) Avustralya kriketindeki düşüşün sağlam bir kanıtını bizlere sundular.
Atıcılar görevini tamamlamış ve Ashes’ı geri getirmek için büyük bir adım atmış olan İngiltere’de vurucular da üstlerine düşeni yerine getirerek Avustralya’yı boğmaya devam ettiler. Açılış vurucuları Andrew Strauss ve Alastair Cook, rakip atılar karşısında 2 leg before tehlikesi hariç zorlanmadan adeta parkta yürürcesine rahat bir şekilde günü tamamladılar. Perth’te fırtına gibi esen Avustralyalı atıcılardan ortada eser yoktu. Denenen 6 atıcı da rakip için ciddi bir tehdit oluşturmayı başaramadılar. İçlerinde biraz olsun Peter Siddle fazla koşu vermeden istikrarlı atışlar yapabildi. Bu sayede rakibin skorunu rahatlıkla geçen İngilizler günü hiç wicket kaybetmeden rakibinin 59 koşu önünde 157/0 ile tamamladılar.
İlk günün sonunda kesin olarak şunu söyleyebiliriz ki Avustralya’nın maça geri dönmesi neredeyse imkansız ve İngiltere kuvvetle muhtemel bir galibiyetle Ashes’ı Avustralya topraklarında korumayı başaracak ve eve geri götürecektir. Yarın elde ettikleri büyük avantajı korumayı başarıp farkı 300+ koşuya çıkaracak bir İngiltere’nin maçı kaybetmesi büyük bir mucize olmazsa mümkün olmayacaktır. Avustralya ise zaten bugün sürklase olarak maçı geri getirebilecek durumda olmadığını kanıtladı. Ev sahibi ekip için facia gibi geçen 2010 yılının Melbourne’de yenilgiyle kapanması kaçınılmaz bir son gibi gözüküyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder