18 Aralık 2010 Cumartesi

The Ashes: Avustralya-İngiltere, 3.Test, 3.Gün, Avustralya 268 & 309, İngiltere 187 & 81/5

Avustralya 268 (Johnson 62, Hussey 61, Anderson 3/61) & 309 (Hussey 116, Watson 95, Tremlett 5/87), İngiltere 187 (Bell 53, Strauss 52, Johnson 6/38) & 81/5 (Trott 31, Strauss 15, Harris 2/22)

Son derece kritik olan üçüncü güne iyi başlayan Avustralyalı vurucular büyük bir tehlike yaşamadan farkı açmaya başladılar. İlk başlarda yavaşlayan koşu alma hızı Shane Watson’ın güven içinde yaptığı vuruşlar sayesinde arttı. Günün ilk içecek molası verildiğinde Avustralya güvenli bir şekilde farkı 236’ya çıkarmayı bildi. hak ettiği 100’e ulaşmak için çok çabalayan Shane Watson 95’teyken Chris Tremlett’ın atışında leg before wicket kararıyla oyun dışında kalınca Avustralya’yı sırtlama görevi yine tek başına Michael Hussey’e kaldı. Formsuz Marcus North’un takımdan kesilmesiyle şans bulan Steven Smith, gençliğinin ve tecrübesizliğin verdiği güvensizlikle hayli zorlansa da birkaç tehlike atlattıktan sonra yemek arasına kadar dayanmayı bildi ve Hussey-Smith ikilisi takım yemek arasına 211/4 ile taşıdılar.
Her an oyundan çıkacakmış gibi tüm Avustralyalıları tedirgin eden Steven Smith’in beklenen sonu yemek sonrası ilk içecek arasından hemen önce geldi. O ana kadar spinner Graeme Swann’a fazla şans vermediği için eleştirilen İngiltere kaptanı Andrew Strauss doğru bir hamleyle Chris Tremlett’ı oyuna sürdü ve kısa toplar atmasını istedi. Bu hamleye karşılık vermek için yeterli tekniğe sahip olmayan Smith’in oyun dışı kalması, Avustralya’nın direncinin düşmesine yol açtı. İçecek arasından hemen sonra üst üste iki overda önce Brad Haddin sonra da Mitchell Johnson’ın oyun dışı kalması İngiltere’yi tekrar maça geri getirdi. Serinin en çok koşu alan oyuncusu olan Michael Hussey’nin hak ettiği 100’e ulaşması moralleri biraz yükseltse de kalan oyuncular yeterince Hussey’e destek olamadılar. Kolayca geri kalan wicketları alan İngiliz atıcılardan Tremlett’ın geri dönüş maçında bir inningde 5 wicket alması ve James Anderson’ın Test kariyerinde 200 wicketa ulaşması önemli noktalardı. Avustralya’yı 309’da sınırlayan İngilizler, kendileri için kötü başlayan bir günde farkı 400’ün altında tutmayı başararak toparlanmanın mutluluğunu yaşadılar.
Maçı kazanmak ve Ashes’ı elinde tutmak için 391 koşuya ihtiyacı olan İngiltere için bu rakam korkutucu görünmüyordu. Açılış vurucuları Andrew Strauss ve Alastair Cook maçın başında rakip hızlı atıcılar tarafından test edilseler de özellikle Cook erken karşılaştığı kavisli atışları rahatça karşılamayı başardı. Bu ikiliden daha endişeli görünen Strauss her ne kadar 2 kez şansını zorlasa da Avustralyalı atıcıların ilk salvosunu atlatmayı başardılar. Mitchell Johnson’ın devreye girmesi iplerin tamamen Avustralya’nın eline geçmesini sağladı. Yenilenmiş Johnson’ın kavisli atışları küçük çaplı bir panik yarattı, Diğer tarafyan Ryan Harris ve Ben Hilfenhaus da baskıyı arttırınca ilk wicketın gelmesi gecikmedi, Harris Cook’u oyun dışında bıraktı. Gün bitene kadar başka wicket kaybına tahammülü olmayan İngiltere eğer oyuna pozitif yaklaşmayıp sinerse baskının artacağını tahmin ettiğinden Jonathan Trott’un pozitif yaklaşımı sayesinde biraz nefes aldı. Ancak Strauss maçın başındaki tedirginliği yüzünden Johnson’a adeta hediye ettiği wicketıyla dengeleri iyice bozdu. Formda iki açılış vurucusundan kurtulan Avustralya saldırının dozunu arttırdıkça İngiliz atıcılar buna cevap vermekte zorlandılar. İlk maçın ilk overından beri wicket alamamış olan Ben Hilfenhaus’un Adelaide fatihi Kevin Pietersen’i çıkarması WACA’da deprem etkisi yarattı. Bundan sonra Avustralya’nın dalga dalga gelen hücumuna direnmeye çalışan İngiltere köşeye sıkışmıştı. Günün son 8 dakikasına girerken bir an evvel günün bitmesini bekleyen ve çıkış yolu arayan İngiltere’de pozitif oynayan tek isim Trott’un Johnson’ın atışında Ponting’in parmağını kırmak pahasına çabası ve Haddin’in atletikliğiyle yakalanması İngiltere’yi çok zor durumda bıraktı. Tamamen demoralize olan İngiltere’de Paul Collingwood büyük bir hata yaparak günün son topunda Harris’in atışına yenik düştü ve Avustralya maçı kazanma yolunda çok ama çok büyük bir adım atarken İngiltere 81/5 ile günün sonuna ulaştı.
Son gün İngiltere’nin maçı kazanması için 310 koşuya ihtiyacı var ve elde sadece 5 wicket kaldı. Bu durmda son iki esas vurucu Ian Bell ve Matt Prior tarihe geçecek bir performans ortaya koyamazlarsa Avustralya galibiyeti kaçınılmaz olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder