2 Aralık 2010 Perşembe

The Ashes: Avustralya-İngiltere, 2.Test, 03-07 Aralık 2010, Adelaide Oval, Adelaide

Avustralya: Brisbane’de ilk 3 gün sonundaki avantajlı durumunu sonuca yansıtamayan ve neredeyse 2 gün sadece 1 İngiltere wicketı alarak şoka giren Avustralya, belki de erken sayılabilecek bir karar verdi ve takımda değişikliğe gitti. Normalde böyle uzun serilerde maçların arası kısayken radikal kararlar alınması alışık olduğumuz bir durum değil, ancak artan baskı ve Avustralyalı atıcıların yetersizliği sonucunda kurban olarak Mitchell Johnson seçildi ve bir zamanlar takımın atıcılarının lideri olan Johnson bana göre çok isabetli bir kararla kadrodan çıkarıldı. Yerine alınan hızlı atıcılar Doug Bollinger ve Ryan Harris’ten hangisinin oynayacağı maç sabahı açıklanacak olsa da ibre bu yılın en iyi performans gösteren Avustralyalı hızlı atıcısı Bollinger’den yana gibi gözüküyor. Yine de Harris’in son ulusal maçlardaki iyi performansı ve her sahada konvansiyonel ve reverse swing yakalayabilme becerisi Adelaide’de çok işe yarayabilir. Hatta Ben Hilfenhaus da kesilip onun yerine Harris oynatılabilir, ama bu da riskli bir tercih ve iki radikal karar demektir. O kadar da risk alınır mı bilinmez. Topun ağzındaki bir diğer isim Marcus North ise vurucu olarak değil ama o meşhur 2 günde tek wicketı alan kişi olarak yerini bir süre daha olsa da korumayı başardı, ancak arkada bekleyen Steven Smith, Usman Khawaja ve Callum Ferguson gibi isimlerin son günlerde yaptıkları iyi skorlar onun da üzerindeki baskıyı arttırıyor. Ashes’ı geri alabilmek için artık 4 maç kaldı ve Avustralya, rakibinden bir fazla galibiyet elde etmek zorunda olduğundan bu maç hayati öneme sahip.

Muhtemel Kadro: Simon Katich, Shane Watson, Ricky Ponting, Michael Clarke, Michael Hussey, Marcus North, Brad Haddin, Xavier Doherty, Peter Siddle, Doug Bollinger, Ben Hilfenhaus

İngiltere: İlk maçın ilk gününde iyi ve diri bir Avustralya karşısında zor anlar yaşayan konuk ekip, son iki gün baskı altında olmasına rağmen biraz da wicketın beklenenin aksine vuruculara cömert davranması sonucu ikinci inningde 517/1 gibi bir skorla rakibini dağıttı ve psikolojik avantajı ele geçirdi. Ancak bana göre bu 517/1 İngiltere’nin bazı sorunlarını da gölgelemiş gibi gözüküyor. En başta İngiliz atıcıların pek başarılı olamadıklarını unutmamak lazım. İyi gibi gözüken Steven Finn bile wicketlarını kendi atış becerisinden ziyade rakiplerinin bıkkınlığı sayesinde aldı. Günümüzün en iyi spin bowlerı olarak kabul edilen Graeme Swann başarısızdı. İngiltere’nin çok güvendiği orta alt ve son sıradaki vurucu performansı içler acısıydı. Açıkçası ben bu sorunları İngiltere’nin yeterince irdelediğinden emin değilim, bana göre 517/1’in getridiği öfori ve sevinç bu sorunların üzerinin örtülmesini sağladı. 4 yıl önce burada aldıkları yenilgiyle adeta biten İngiltere, bunu tersine çevirmek için önemli bir psikolojik üstünlüğe sahip ve Avustralya’nın yapmak zorunda kaldığı kadro değişikliği hamlesi bunun bir göstergesi. İngiltere son anda bir sakatlık yaşanmazsa aynı kadroyla maça çıkacak.

Muhtemel Kadro: Andrew Strauss, Alastair Cook, Jonathan Trott, Kevin Pietersen, Paul Collingwood, Ian Bell, Matt Prior, Graeme Swann, Stuart Broad, James Anderson, Steven Finn

Adelaide Oval, Adelaide: Dünyanın en güzel stadlarından biri olan Adelaide Oval, bir çoklarına göre Avustralya’da sonuç çıkması en zor stadyum. Geleneksel Avustralya wicketlarının aksine burası tam bir ‘vurucu cenneti’ ve burada kazanılan kura atışı diğer yerlere göre çok daha önemli bir avantaj. 4 yıl önce İngiltere burada Shane Warne’ın harikulade performansına yenik düşmüş ve hiç düşünmediği bir anda maçı kaybetmişti. Her ne kadar 4 yıl öncesinden çok daha hazır bir İngiltere kadrosu burada olsa da her zaman Adelaide onlar için ‘lanetli’ bir yer olarak kalacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder