30 Eylül 2010 Perşembe

Hindistan-Avustralya, 1.Test, 01-05 Ekim 2010, Punjab CA Stadyumu, Mohali, Chandigarh

Hindistan: Hindistan son 2 yıldır hiç test serisi kaybetmedi ve dünya sıralamasında 1.sıraya yükseldi. Bunun ne kadar hak ettiklerini kanıtlamak için öenmli bir fırsat yakalamış durumdalar. Her ne kadar hızlı atıcılar konusunda biraz sorunlu olsa da Hindistan maçın ve serinin mutlak favorisi. Normalde 2 spinner ile oynayan Hindistan’da Harbhajan Singh sakatlığı nedeniyle oynayamazsa 3. hızlı atıcı olarak Sreesanth şans bulabilir. 6. Sırayı da Raina’nın Yuvraj Singh’den devraldığını hatırlatalım.
Muhtemel Kadro: Gautam Gambhir, Virender Sehwag, Rahul Dravid, Sachin Tendulkar, VVS Laxman, Suresh Raina, MS Dhoni, Harbhajan Singh, Ishant Sharma, Zaheer Khan, Pragyan Ojha

Avustralya: Ashes serisi öncesi çok önemli bir test serisine başlayan Avustralya formsuz oyuncuların çokluğuyla dikkat çekiyor. Özellikle kaptan Ponting, North ve Johnson’ın mutlak surette oyunlarını üst seviyeye çıkarmaları şart. Bir diğer faktör de Hussey ve Bollinger’ın yorucu bir fikstürden sonra dinlenme şansı olmadan nasıl bir performans ortaya koyacakları. Açıkçası Avustralya için karamsar bir tablo gözüküyor. Yarınki maçta kadroda sürpriz bir değişiklik beklenmiyor.
Muhtemel Kadro: Shane Watson, Simon Katich, Ricky Ponting, Michael Clarke, Michael Hussey, Marcus North, Tim Paine, Mitchell Johnson, Nathan Hauritz, Doug Bollinger, Ben Hilfenhaus

Punjab CA Stadyumu, Mohali: Hindistan’ın en modern stadlarından biri olan stadyum ev sahibi takımın adeta ‘kalesi’. Takım burada oynanan 9 testte sadece bir yenilgi aldı. Geçen hafta mevsimin dışında yağan şiddetli yağmurlar wicketın karakterini biraz değiştirdi. Daha önceden vurucular için çok uygun olan wicket, yağmurların etkisiyle hızlı atıcılar için etkili olabilecekleri unsurlar da barındırıyor. Hindistan’da genel kural ‘para atışını kazan ve vurucu olmayı seç’ olsa da karar maç sabahı verilecektir. 2008’de burada oynanan maçta Hindistan kurayı kazanmış ve vurucu olmayı seçmişti, bunun ödülünü de 320 koşuyla maçı kazanarak aldılar.

Hindistan-Avustralya Serisine Bir Bakış, Uygar Karaca

Doğrusu, iki yönden dikkatimi çeken bir test serisi olacak.
1-      Bana kalırsa bu Test, kriketin bir spor olarak adı için, özellikle bu yıl çok önemli bir adım.Bu adım ileriye de atılabilir, geriye de. Bu biraz da, maçların gidişatına bağlı. Şöyle ki, bilindiği gibi İngiltere ve Pakistan arasındaki Test’te olan bitenler, epeydir konuşuluyor. Halen işin geldiği durum, artık kriketten çok başka başka konuların tartışılmasına yol açıyor. Sporun kendisi, bunlarla yıpranmakta. Bu süreci atlatırken olan, biraz da Şampiyonlar Ligi’ne olmuştu. Üstelik Hindistan’ın başında bir de, organizasyonsal yetersizliklerin dünya basını tarafından resmedildiği bir Commonwealth oyunları sorumluluğu var. Ülke, bu noktaya dikkat kesilmiş durumda. Bu bakımdan Test’lerin keyifli, çekişmeli  ve de sporun dışını ilgilendirecek yeni tartışmalara yol açmayacak karakter taşıması çok önemli.
2-      İkinci yönse tek bir kelimeden ibaret: Belirsizlik. Belli ki herkes, daha önceki tecrübelerinden yola çıkarak, bu iki ülkenin evvelden yaptığı maçları hatırlıyor ve yeniden keyifli bir test serisi izleyeceğimizi öngörüyor. Fakat ortalıktaki parametreler oldukça ‘buzlu cam’ vaziyetinde. Aklıma ilk gelen şunlar:
a) Hızlı atıcı olarak Zaheer Khan, yakın dönemde ciddi problemler atlattı ve kendisini yeni yeni toparlamaya başladı. Belki kıyaslamak doğru olmayacak ama canlı performansını en son T20 Şampiyonlar Ligi’nde izledik. Karnesi fena değildi. Onun ve diğer hızlı atıcıların da ne yapacağı muallak.  
b) Kilit adamlardan biri olarak gösterilen ve Micheal Clarke’ın da ‘Bence dünyanın en iyi offspinner’ı’ dediği, adı sürekli Ricky Ponting’e karşısında yakaladığı başarıyla anılan,  Andrew Symonds’lı ‘maymun’ hikayesi tekrardan hatırlanan Harbhajan Singh, yarı sakat vaziyette oynamaya hazırlanıyor. Mohali’deki wicketın belirsizliğiyle ismi sürekli zikredilen Harbhajan,  T20 Dünya Kupası ve T20 Şampiyonlar Ligi’nde kötüye yakın ama daha çok istikrarsızlıktan muzdarip.
c) Madem spinnerlardan konu açıldı, Avustralya için de çok belirgin bir tabloyu ortalıklarda göremiyoruz. Nathan Hauritz, Hindistan’daki Test kariyeri çok parlak olan bir oyuncu değildi. Steven Smith’se, ne yapacağı pek de belli olmayan ama son T20 Dünya Kupası’nda olumlu görüntü çizen bir spinnerdı.
d) Hindistan’da Gautam Gambhir ve Virender Sehwag’ın sağlık durumları,kaygılandırıcı. Sehwag, son ODI’larda, Avustralya karşısındaki en büyük tehdit olabileceğini, bir kez daha gösterdi. Dahası, Sachin Tendulkar ve VVS  Laxman’ı da içine alan üst sıra batting kadrosuyla nasıl başa çıkılacak? Kısa ve yükseğe sıçrayan toplarla mı? Mohali’deki wicket buna izin verir mi? Verirse de bunları kim atacak? Mitchell Johnson? Ya da IPL’den ortama alışkın ama bazen de hırsından kendisini ve disiplinini yitiren Doug Bollinger?
Sonuç: Bu ve buna benzer birçok madde arka arkaya sıralanabilir ama bana göre,  iki testi, iki farklı takım galibiyetle sonlandıracak. Özellikle son dönemdeki oyunuyla dikkatimi çeken Shane Watson’ın performansı belirleyici olabilir. Hindistan’sa, üst sıra vurucularının başarısına paralel sonuçlar alacaktır.  

Hindistan Avustralya Kadrolarının Analizi

AÇILIŞ VURUCULARI

Hindistan: Gautam Gambhir, Virender Sehwag, Murali Vijay
Avustralya: Shane Watson, Simon Katich, Phillip Hughes

Hindistan bu konuda Avustralya’ya oranla daha oturmuş bir ikiliye sahip. Gambhir 2009 yılının en iyi Test oyuncusu seçilmişti. Sehwag ise herkesin bildiği gibi müthiş hızlı başlangıçlara imza atan ve takımın moralini yükselten bir isim. Gambhir’in hafif bir sakatlığı var ancak bu oynamasını engellemeyecektir. Sehwag bir önceki Avustralya’nın turunda hiç 100 yapamadı, kısa ve zıplayan toplarla baş edememesi en zayıf noktası. Avustralyalı atıcılar onun bu zaafını açığa çıkarmaya çalışacaklardır. Bu ikiliden birini sakat olması durumunda oynayacak olan Vijay ise henüz tam olarak uluslararası alanda kendini kanıtlamamış olsa da çok iyi bir T20 Şampiyonlar Ligi geçirdi ve çok moralli.
Avustralya’nın yenilgisiyle sonuçlanan Ashes serisinin 3. maçından itibaren beraber oynamaya başlayan Watson ve Katich ikilisi Avustralya’ya biraz olsun istikrar getirdi. İyi performanslarıyla kariyer ortalamalarını da önemli oranda yükselten bu ikili Chandigarh’da iyi bir hazırlık maçı geçirdiler. Avustralya’nın son Hindistan turunda özellikle Matthew Hayden’ın formsuzluğu çok büyük sıkıntı yaratmıştı. Bu ikili eğer iyi bir başlangıç yapabilirlerse Avustralya için galibiyet daha kolay gelecektir. Görev bekleyen Hughes ise spektaküler bir Test kariyeri başlangıcından sonra yerini Watson’a kaybetti, ama önündeki ikiliden birinin görev alamaması durumunda iyi maçlar çıkarabilecek potansiyele fazlasıyla sahip.

ÜST ORTA SIRA

Hindistan: Rahul Dravid, Sachin Tendulkar
Avustralya: Ricky Ponting, Michael Clarke

Dravid ve Tendulkar Hindistan’ın yıllardır temel direği oldular. İlerleyen yaşlarına rağmen hala eski performanslarını devam ettirmelerini biraz da önlerindeki açılış vurucularının sağlamlığına bağlamak lazım. Onların başarısı Dravid ve Tendulkar’ın üzerindeki baskıyı hafifletince çok iyi bir tekniğe sahip bu iki oyuncu rakiplerinin önüne bir duvar gibi dikilerek maçı Hindistan lehine çeviriyorlar. Avustralyalı hızlı atıcıların eskisi kadar bu ikili için tehlike olmadıklarını düşünürsek kendi seyircileri önünde belki de son Avustralya serisinde yıldızlaşacaklardır.
Yıllar içerisinde Ponting ise Tendulkar’ın aksine performansını eski seviyelerinde bir türlü tutmayı başaramadı. Son 2 yıldır ortalamaları giderek düştü ve eskisi kadar büyük bir güç olmaktan çıktı. Özellikle kaptan olarak üzerindeki baskı onu etkiliyor. Bu seri ve takip eden Ashes serisi onun kaderini belirleyecek. Bir de eski ‘belalısı’ Harbhajan Singh ile karşılaşacak olması onun için çok fazla olacaktır. Spin bowling karşısında en etkili Avustralyalı oyuncu kabul edilen Clarke, ayaklarını çok iyi kullanmasıyla Hindistan’ın spin bowlingi seven wicketlarında Avustralya’nın en önemli vurucu silahı olacaktır.

ORTA SIRA VE WİCKETKEEPER

Hindistan: VVS Laxman, Suresh Raina, MS Dhoni, Cheteshwar Pujara
Avustralya: Michael Hussey, Marcus North, Tim Paine, Steven Smith

Avustralya’nın bir belalısı Harbhajan ise diğeri de hiç kuşkusuz Laxmandır. Hindistan’ın Avustralya karşısındaki galibiyetlerinde hep pay sahibi olan Laxman’ın varlığı bile Avustralya için endişe kaynağı olacaktır. Son Sri Lanka serisinde Yuvraj Singh’in yerine kadroya alınan ve başarısıyla yerini sağlamlaştıran Raina, moralli olmasına rağmen Yuvraj’ın boşluğunu doldurmak konusunda baskı altında olacaktır. Takımın kaptanı Dhoni ise kaptanlığın ek sorumluluğunu harika bir şekilde taşıdı ve Hindistan’ın Test sıralamasında 1.sıraya çıkmasını sağladı. Bunu yanında şu an en iyi wicketkeeper ve vurucu olarak da güvenilecek bir isim. Pujara ise yerel ligde harika bir ortalamaya sahip, iyi bir hazırlık maçı oynadı ancak ona şans gelmesi biraz zor gibi gözüküyor.
Avustralya ise bu grupta istikrar abidesi Hussey hariç hep istikrarsız oyunculara sahip. North bir maç harikalar yaratırken öbür maç çok kötü oynuyor. Yılın başındaki Y.Zelanda serisindeki performansıyla kredisini arttıran North Pakistan serisinde yine yokları oynadı ve Ashes serisinde oynamak istiyorsa burada hata yapmak lüksü hiç yok. Wicketkeeper olarak tura katılan Paine ise Haddin’den daha iyi bir wicketkeeper olmasına rağmen daha kötü bir vurucu ve Avustralya burada Haddin’in katkısını çok arayacak. Smith henüz çok genç ve tecrübesiz. İkinci spinner gerekirse takımda yer bulabilir ama onu da burada riske atmak kariyerini bitirebilir.

ATICILAR

Hindistan: Zaheer Khan, Ishant Sharma, Sree Sreesanth, Harbhjan Singh, Amit Mishra, Pragyan Ojha
Avustralya: Doug Bollinger, Ben Hilfenhaus, Mitchell Johnson, Peter George, Nathan Hauritz

Hindistan’ın hızlı atıcıları halen en çok eleştirilen oyuncular ve bu konuda hep bir karamsarlık havası hakim. Zaheer Khan eski günlerinde değil, Sharma hala beklenen sıçramayı yapamadı, Sreesanth ise tehlikeli olmasına rağmen zaman zaman kontrolden çıkarak takımına zarar veriyor. Esas Hindistan’ın gücü spin bowling kaynaklı. Harbhajan halen eski gücünden uzak olsa da Avustralya karşısında hep etkili olan bir oyuncu. Ponting’i avlamak için elinden geleni yapacaktır. Onun yanında 2.spinner olarak kullanılabilecek isim ya Mishra ya da Ojha olacak. Hazırlık maçında Ojha Avustralyalıları çok zorlayarak gücünü gösterdi ve bir adım öne geçti. Ancak Mishra da yabana atılacak bir isim değil. Bu ikili arasındaki seçim Hindistan’ın oynayacağı bir kumar olacak.
Hızlı atıcılar konusunda Avustralya biraz daha öne çıkıyor. Johnson eski formundan uzak ve bir çıkış yolu arıyor. Ashes öncesi bunu için de Hindistan önündeki altın fırsat olabilir. Bollinger IPL tecrübesiyle Hindistan koşullarına alışık bir isim, eğer kontrolden çıkmazsa etkili olabilecek yeteneğe sahip. Hilfenhaus Hindistan’da zorlanacağını bekleyenleri hazırlık maçındaki oyunuyla yanılttı ve istikrarlı bir oyuncu. Hauritz bir spinner için en zorlu testle karşı karşıya. Warne ve Murali’nin bile domine edemediği Hindistan wicketlarında iyi bir iş çıkarmak zorunda. Son Pakistan serisinde sakatlığı nedeniyle oynamadı, hazırlık maçında kötüydü, ancak Hauritz burada iş yapabilirse Ashes öncesi Avustralya’ya harika bir moral olur. George hazırlık maçında iyiydi ama şans bulması olağanüstü şartlara bağlı.

Hindistan ve Avustralya Takımlarının İstatistikleri

HİNDİSTAN


Oyuncu
Y
M
K
HS
ORT
100
50
W
5
10
MS Dhoni
29
46
2556
148
41.90
4
18
0
0
0
Rahul Dravid
37
142
11490
270
52.94
29
58
1
0
0
Gautam Gambhir
28
32
2800
206
52.83
9
11
0
0
0
Harbhajan Singh
30
85
1595
66
16.44
0
7
357
24
5
Zaheer Khan
31
72
969
75
13.45
0
3
242
9
1
VVS Laxman
35
113
7415
281
47.22
16
45
2
0
0
Amit Mishra
27
10
205
50
18.63
0
1
36
1
0
Pragyan Ojha
24
6
42
18*
21
0
0
21
0
0
C. Pujara
22
0
0
0
0
0
0
0
0
0
Suresh Raina
23
2
223
120
111.5
1
1
0
0
0
V. Sehwag
31
79
7039
319
54.14
21
22
39
1
0
Ishant Sharma
22
26
238
31*
13.22
0
0
73
1
0
Sree Sreesanth
27
17
226
35
13.29
0
0
60
2
0
S. Tendulkar
37
169
13837
248*
56.02
48
56
44
0
0
Murali Vijay
26
7
333
87
33.30
0
2
0
0
0




AVUSTRALYA


Oyuncu
Y
M
K
HS
ORT
100
50
W
5
10
Ricky Ponting
35
146
12026
257
54.66
39
52
5
0
0
Michael Clarke
29
101
4514
168
50.71
14
19
20
1
0
Doug Bollinger
29
10
42
21
7
0
0
44
2
0
Peter George
23
0
0
0
0
0
0
0
0
0
Nathan Hauritz
28
15
370
75
26.42
0
2
57
2
0
Ben Hilfenhaus
27
11
145
56
16.11
0
1
42
0
0
Phillip Hughes
21
7
615
160
51.25
2
2
0
0
0
Michael Hussey
35
52
3981
182
51.03
11
21
2
0
0
Mitchell Johnson
28
36
969
123
23.63
1
4
158
5
2
Simon Katich
35
52
3981
157
46.83
10
24
21
1
0
Marcus North
31
17
981
125*
37.73
4
4
12
1
0
Tim Paine
25
2
104
47
26
0
0
0
0
0
Steven Smith
21
2
100
77
25
0
1
3
0
0
Shane Watson
29
20
1247
120*
36.67
1
9
38
2
0
James Pattinson
20
0
0
0
0
0
0
0
0
0
Mitchell Starc
20
0
0
0
0
0
0
0
0
0



Y: yaş
M:  kariyer test maçı sayısı
K: test maçlarında kazandığı koşu sayısı
HS: test maçlarında bir inningde en yüksek koşu sayısı (* not out olduğunu ifade eder)
ORT: test maçında alınan koşu sayısı / oynanan inning-not out olduğu inning
100: en az 100 koşu alınan inning sayısı
50: en az 50 koşu alınan inning sayısı
W: maçlarda alınan wicket sayısı
5: 5 ve üzeri wicket alınan inning sayısı
10: 10 ve üzeri wicket alınan maç sayıs