15 Eylül 2010 Çarşamba

ICC Test Şampiyonası İçin İlk Adımı Attı




13-14 Eylül 2010 tarihinde Cape Town’da toplanan Uluslararası Kriket Konseyi (ICC) CEO komitesinin aldığı tavsiye kararları kriketin geleceğini şekillendirecek önemli ipuçları içeriyor. Özellikle Twenty20 formatının popülaritesinin artması, buna bağlı olarak test ve tek günlük uluslar arası (ODI) maçlarının seyirci sayısında azalmalar nedeniyle uzun süredir kriketin geleceği konusunda bir takım şüpheler vardı. Bunun için yapılan bir çok öneriyi dikkate alan ICC bir çalışma grubu oluşturarak bunları değerlendirmeye almıştı. İki günlük toplantıda 2012’den sonra gelecekteki fikstürün belirlenmesi ve ICC’nin düzenlediği organizasyonların yeniden yapılandırılması konusu masaya yatırıldı.
Alınan tavsiye kararlarına göre:
1) Gelecek tur programı (FTP) 4 yıllık bir test ligi içermeli ve bunu sonunda ilk 4 takım play off oynamalı.
2) Bu play off ilki 2013’te olmak üzere her 4 yılda bir oynanmalı ve test şampiyonu takım belirlenmeli.
3) FTP aynı zamanda Nisan 2011- Nisan 2014 arasında devam edecek bir ODI ligi içermeli ve sonucunda ODI şampiyonu belirlenmeli. BU organizasyon ICC Kriket Dünya Kupası’ndan bağımsız olarak yürümeli.
4) 2015’ten itibaren ICC Kriket Dünya Kupası için 10 takımlık bir format hazırlanmalı
5) 2012’den itibaren ICC Twenty20 Dünya Kupası için 16 takımlık bir format hazırlanmalı ve kadınlar dünya kupası da bu kupayla eş zamanlı oynanmalı
6) Uluslararası Twenty20 sıralaması en kısa zamanda hayata geçirilmeli
Önerilen kurallardan gayet heyecan duyduğunu açıklayan ICC’nin CEO’su Haroon Lorgat gelecekteki uluslararası kriketi yapılanmasını şekillendirmenin çok güç ve önemli bir görev olduğunu belirterek konuyu derinlemesine düşünen ve uzun vadeli yapıcı öneriler getiren komiteye teşekkürlerini sundu. Uluslararası düzeyde kriketin mevcut tüm formatlarının korunmasının ve popülerliğinin devamının ana amaç olduğunu belirten Lorgat bu önerileri yönetim kuruluna en kısa zamanda sunacağının altını çizdi.
Konuyla ilgili olarak görüşlerimi yarın sizlerle paylaşacağım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder