30 Eylül 2010 Perşembe

Hindistan-Avustralya Serisine Bir Bakış, Uygar Karaca

Doğrusu, iki yönden dikkatimi çeken bir test serisi olacak.
1-      Bana kalırsa bu Test, kriketin bir spor olarak adı için, özellikle bu yıl çok önemli bir adım.Bu adım ileriye de atılabilir, geriye de. Bu biraz da, maçların gidişatına bağlı. Şöyle ki, bilindiği gibi İngiltere ve Pakistan arasındaki Test’te olan bitenler, epeydir konuşuluyor. Halen işin geldiği durum, artık kriketten çok başka başka konuların tartışılmasına yol açıyor. Sporun kendisi, bunlarla yıpranmakta. Bu süreci atlatırken olan, biraz da Şampiyonlar Ligi’ne olmuştu. Üstelik Hindistan’ın başında bir de, organizasyonsal yetersizliklerin dünya basını tarafından resmedildiği bir Commonwealth oyunları sorumluluğu var. Ülke, bu noktaya dikkat kesilmiş durumda. Bu bakımdan Test’lerin keyifli, çekişmeli  ve de sporun dışını ilgilendirecek yeni tartışmalara yol açmayacak karakter taşıması çok önemli.
2-      İkinci yönse tek bir kelimeden ibaret: Belirsizlik. Belli ki herkes, daha önceki tecrübelerinden yola çıkarak, bu iki ülkenin evvelden yaptığı maçları hatırlıyor ve yeniden keyifli bir test serisi izleyeceğimizi öngörüyor. Fakat ortalıktaki parametreler oldukça ‘buzlu cam’ vaziyetinde. Aklıma ilk gelen şunlar:
a) Hızlı atıcı olarak Zaheer Khan, yakın dönemde ciddi problemler atlattı ve kendisini yeni yeni toparlamaya başladı. Belki kıyaslamak doğru olmayacak ama canlı performansını en son T20 Şampiyonlar Ligi’nde izledik. Karnesi fena değildi. Onun ve diğer hızlı atıcıların da ne yapacağı muallak.  
b) Kilit adamlardan biri olarak gösterilen ve Micheal Clarke’ın da ‘Bence dünyanın en iyi offspinner’ı’ dediği, adı sürekli Ricky Ponting’e karşısında yakaladığı başarıyla anılan,  Andrew Symonds’lı ‘maymun’ hikayesi tekrardan hatırlanan Harbhajan Singh, yarı sakat vaziyette oynamaya hazırlanıyor. Mohali’deki wicketın belirsizliğiyle ismi sürekli zikredilen Harbhajan,  T20 Dünya Kupası ve T20 Şampiyonlar Ligi’nde kötüye yakın ama daha çok istikrarsızlıktan muzdarip.
c) Madem spinnerlardan konu açıldı, Avustralya için de çok belirgin bir tabloyu ortalıklarda göremiyoruz. Nathan Hauritz, Hindistan’daki Test kariyeri çok parlak olan bir oyuncu değildi. Steven Smith’se, ne yapacağı pek de belli olmayan ama son T20 Dünya Kupası’nda olumlu görüntü çizen bir spinnerdı.
d) Hindistan’da Gautam Gambhir ve Virender Sehwag’ın sağlık durumları,kaygılandırıcı. Sehwag, son ODI’larda, Avustralya karşısındaki en büyük tehdit olabileceğini, bir kez daha gösterdi. Dahası, Sachin Tendulkar ve VVS  Laxman’ı da içine alan üst sıra batting kadrosuyla nasıl başa çıkılacak? Kısa ve yükseğe sıçrayan toplarla mı? Mohali’deki wicket buna izin verir mi? Verirse de bunları kim atacak? Mitchell Johnson? Ya da IPL’den ortama alışkın ama bazen de hırsından kendisini ve disiplinini yitiren Doug Bollinger?
Sonuç: Bu ve buna benzer birçok madde arka arkaya sıralanabilir ama bana göre,  iki testi, iki farklı takım galibiyetle sonlandıracak. Özellikle son dönemdeki oyunuyla dikkatimi çeken Shane Watson’ın performansı belirleyici olabilir. Hindistan’sa, üst sıra vurucularının başarısına paralel sonuçlar alacaktır.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder