16 Eylül 2010 Perşembe

ICC ve Kriketin Geleceği


Dünkü yazımızda ICC’nin gelecekle ilgili planlarının konuşulduğu toplantının sonuçlarından bahsetmiştik. Bugün ise bununla ilgili olarak yorumlarımızı paylaşmak istedik.

Okcan Basat

Test ve ODI şampiyonası fikrine çok olumlu bakıyorum. Çünkü her test oynayan ülke eşit sayıda maç yapmıyor ve herkes birbiriyle aynı sıklıkta oynamıyor. Bu da mevcut sıralamanın güvenilirliğinin sorgulanmasına yol açıyor. Bir standart oluşturulması bu yüzden çok önemli. Aynı zamanda bu uygulamalar Test ve ODI maçlarının popülerliğinin korunmasını ve kriketin esas formatları olarak kalmasını da sağlayacaktır. Uzun bir dünya kupasının da bir zaman sonra herkesi sıktığını düşünürsek dünya kupasının kısaltılması da doğru bir adım. Yalnız takım sayısının azaltılması şu an için İrlanda, Afganistan, Hollanda gibi test statüsüne geçmek için bekleyen takımların önünü kesecektir. Halen hangi kriterlere göre dünya kupasına takımların alınacağının da belli olmaması bu ülkelerin haklı olarak tepkisini çekti. Böyle olursa bir alt seviyedeki ülkelerin de üst düzeye çıkmak için şansı ve hevesi olmayacaktır. Dolayısıyla test seviyesindeki ülkeler ile diğerleri arasındaki uçurum da giderek büyüyecek ve bunun da oyunun geleceğine büyük zararı olacaktır. ICC yeni takvimi hazırlarken bu konunun üzerinde önemle durmak zorunda.

Uygar Karaca

Öncelikle ICC'nin, mevcut durum karşısında bir şeyler yapılması gerektiği gerçeğini keşfedip, önerilerle kriketseverlerin karşısına çıkması başlı başına sevindirici. Kriket'teki uluslararası mücadele anlayışı, aslında günümüz sporlarındaki sıralama anlayışıyla pek de bağdaşmıyordu. Bugün Türkiye'de kriket ve rugby'deki 'Test' maçı mantığının pek de anlaşıldığını düşünmüyorum. Test maçları,  genellikle futbolun dominant geldiği böyle ülkelerde ve  'Friendly' yani bizim hazırlık maçı dediğimiz karşılaşmalar gibi algılanıyor. O bakımdan, düz mantıkla: 'Şimdi bunlar oynuyorlar da ne oluyor?' gibi bir sorunun cevabını verebilmek için bir lig sisteminin kurulmasının, her karşılaşmanın önemini ve medyanın ilgisini artıracağını ve kriketin yaygınlaşmasına katkıda bulunacağını düşünüyorum. ODI Dünya Kupası'na katılacak takımların azaltılması fikrine, kriketin yeni gelişmekte olduğu birçok ülkenin gösterdiği tepki gibi ben de katılmıyorum. Eş zamanlı olarak Twenty20 Dünya Kupası'nın genişletilmesi, açıkçası ODI'lara göre, ülkelerine T20 formatına yönlendirmekte. Fakat her ne kadar kısa sürmesi ve TV yayınları açısından bu format günümüz spor anlayışına daha uygun gözükse de, kriketin kendisiymiş gibi algılanması Test mantığına zarar getirebilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder