9 Ocak 2011 Pazar

T20 Maçı, Güney Afrika-Hindistan, Hindistan 21 koşu farkla kazandı

Güney Afrika 147(Van Wyk 67, Ntini 1*, Nehra,Pathan 2-22) Hindistan 167 (Sharma 53, Raina 41, Theron 2-39)

Sonunda bir senedir üzerinde durulan tarihi olay gerçekleşti ve Güney Afrika'nın Dünya Kupası'na evsahipliği yaptığı stadyumlardan Moses Mabhida'da, bir kriket maçı oynandı. Elbette büyük organizasyonlara var güçleriyle hazırlanıp teknoloji harikası, devasa, büyüleyici stadyumlar yapan ülkeler, el ayak çekilince bu dev canavarı nasıl iflah edeceklerini kara kara düşünüyorlar ve aktif kalmasını sağlamak için böyle organizasyonlara ihtiyaçları var. Bu eleştirel girişten sonra maçın kendisine geçebiliriz diyeceğim fakat önce maçın bir başka önemine değinmekte fayda var.

Güney Afrika'nın 'ayrımcılık politikası'nı bırakışından ve uluslararası kriket dünyasına döndükten sonra, geleneksel olarak beyazların elindeki kriket milli takımı, artık siyah oyuncuları da kabul ediyordu. Bu manada, hızlı atıcı Makhaya Ntini'nin ülke bütünlüğünün sağlaması için önemi çok büyüktü. Kendisi geçen yıl test takımından çıkarıldıktan sonra, milli formayı bırakmayı karar verdi ve Güney Afrikalılar da onu onurlandırmayı ihmal etmediler. Hindistan karşısındaki T20 takımına son bir kez daha alındı Ntini. Aslında onun, bu formatın eskilerinden olmadığını, oynadığı T20 maçı sayısının neredeyse iki elin parmakları kadar olduğunu da belirtelim. Tabi başarılı kariyeri boyunca zaman zaman :'Güney Afrika Test takımındaki siyah oyuncu kontenjanından faydalandığı için takıma girebiliyordu' yorumlarının da yapıldığını söyleyelim. Katılmak-katılmamak izleyenlere kalmış ama ben şahsen, sırf böyle bir kontenjandan faydalanabildiği için bu kadar süre görev yapmış ve bu kadar wicket almış olabileceğini düşünmüyorum.

Buradan kadrolara geçelim. Güney Afrika'da Makhaya Ntini'ye eşlik edecek oyuncular, Wayne Parnell ve Rusty Theron olarak tayin edilmişti. Test yorgunu Tsotsobe, dinlendirildi. CLT20'deki Warriors takımından tanıdığımız Rusty gibi, Colin Ingram da ekibin yeni oyuncularındandı ve ön sıra vurucular arasında, sakat olan Greame Smith ya da dinlendirilen Jacques Kallis'in yokluğunda şans bulacaktı. Greame Smith'in yerini, yerel ligdeki olumlu performansıyla seçicilerin dikkatini çekmiş ve üçüncü T20 maçına çıkan Morne Van Wyk dolduracaktı. Durban'daki wicket koşulları da göz önünde bulundurularak çift full time falsolu atıcıya yer verilmişti: kaptan Johan Botha ve Robin Petersen.

Hindistan da, G. Afrika testlerini pek de iyi geçirmeyen Virender Sehwag'ı dinlendirdi. Bunun yanında, IPL açık artırmasında 'en pahalı Hindistanlı' unvanını alan Gautam Gambhir ya da ülkenin kriket güneşi Sachin Tendulkar yoklardı. Rohit Sharma hücumda şans buldu. Harbhajan Singh'ten boşa çıkan offspinnerlık görevini Ravichandran Ashwin almıştı. Zaheer Khan yokken de hızlı atıcılar arasında Munaf Patel dahil edilmişti.

Maç, toplanan 50,000 kişilik izleyicisi sayısıyla, Güney Afrika'nın en kalabalık kriket maçı olma özelliğini eline geçirdi. Tabi stadyumun, aslında bir futbol sahasına sahip olması önemli bir problemdi çünkü kenar çizgileri, normalden daha yakında bulunuyordu. Yavaş bir wicket beklenmekteydi ve maç sürprizlere gebeydi.

Para atışını MS Dhoni kazandı ve üst üste iki defa para atışı kazanmanın şaşkınlığını yaşasa da hücum yapmayı tercih etti.

Powerplay oyunlarında Wayne Parnell,Rusty Theroun ve Makhaya Ntini'yi-evet üçünü birden- kullanmaya karar veren Güney Afrika, Parnell'le karşı hızlı başlangıç yapan Vijay'i 3. overda oyun dışına çıkarmayı başardı. Powerplaylerin sonunda Rohit Sharma'yla karşılaşan Makhaya Ntini, jübilesinde hatırlamak istemeyeceği bir over çıkardı ve rakibine tam 20 koşu bıraktı. Bu sayede Hindistan, 6 over sonunda 57'ye gelmişti ki tek wicket kaybıyla, bu zeminde hiç de fena bir sonuç değildi bu. Hemen spinnerlar devreye girdi ve Johan Botha, son defa Güney Afrika'da bir maça çıktığında kahramanlık mertebesine ulaşan Virat Kohli'ye 30'u göstermeden wicket aldı. Koşuları çok da fazla kısıtlayamamasına rağmen, falsolu atıcı planına sadık kalan Botha, sonunda bunun karşılığını aldı çünkü suların ısınmaya başladığı 10.overdan sonra Duminy ve Petersen üst üste birer wicket alarak durumu dengelediler. Rusty Theron, çok fazla koşu kısıtlayamasa da Yusuf Pathan ve Suresh Raina'yı çıkararak yine kendini hatırlattı. Buna rağmen Hindistan devreyi 168/6 gibi iyi bir skorla kapattı.

İkinci yarı Güney Afrika'ya hızlı bir giriş lazım derken Asish Nehra'nın Hashim Amla'yı çıkarışını gördük. Test ve ODI'ların usta açıcısı, Greame Smith ya da Kallis gibi, T20 formatında erkenden elimine olma sorununu yaşamıştı. Tabi PP'deki tek wicket kaybı bu değildi. Oyuna ısınmakta yavaş davranan Colin Ingram da Munaf Patel'e verdi wicketını. PP biterken G. Afrika 59'a ulaşabildiyse, Morne Van Wyk'a bunun için çok teşekkür etmeliydi. Van Wyk'la AB DE Villiers'ın ortaklığı Güney Afrika'nın işleri yoluna koymasını sağladı ve ilk Yuvraj-Ashwin imzali ilk spin ataklar atlatıldı. Ne var ki bir Praveen Kumar arasından sonra başlayan ikinci atakta AB De Villiers'ın runout olması, takımı bozdu ve peşinden JP Duminy'le Van Wyk da çıktılar. Bu da Güney Afrika takibinin sonu oldu; 147'de kaldılar. Tabi Makhaya Ntini de son maçından 'not out' la ayrılmanın ayrıcalığını yaşadı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder