16 Ocak 2011 Pazar

Avustralya-İngiltere, 1.ODI, İngiltere 294, Avustralya 297/4, Avustralya 6 wicket ile kazandı

İngiltere 294 (Pietersen 78, Strauss 63, Smith 2/12), Avustralya 297/4 (Watson 161*, Haddin 39, Bresnan 2/71)

Ashes Test serisinden sonra son olarak ODI’lerde mücadele eden iki takımın ilk maçından ev sahibi Avustralya galip ayrılmayı başardı ve seride 1-0 öne geçti.
T20 serisinde dinlendirilen kaptan Andrew Strauss’un tekrar görevi devraldığı İngiltere, para atışını kazanarak vurucu olmayı seçtiği maça çok iyi başladı. Hızlı atıcılar Brett Lee ve Doug Bollinger’in erken wicket şansı bulamaması İngiltere’nin moralini yükseltti. Bir de ilk 10 over boyunca uygulanan Powerplay dönemini çok iyi değerlendiren Strauss-Davies ikilisi 70 koşu alarak bir anda öne fırladılar ve avantajı ele geçirdiler. Bu dönemde 300+ bir koşuyu hedefleyen İngiltere için mükemmel bir platform hazırlayan ikiliyi bozan ise David Hussey oldu. Bir yıldan fazla bir süredir ODI oynamayan ve T20 takımının vazgeçilmez oyuncusu olan David Hussey, önce Steve Davies’i sonraki overında da Jonathan Trott’u oyun dışında bırakarak önümüzdeki ay başlayacak Dünya Kupası’nda kadroya alınma yolunda iddialı olduğunu ortaya koydu. Koşu alma hızı yavaşlayan İngiltere’de devreye giren Kevin Pietersen, İngiltere’nin son oynadığı Pakistan ODI serisinde kadrodan çıkarılışına büyük tepki vermişti, haklılığını ortaya koyarcasına hırslı oyunuyla takımını ateşlemeyi başardı. Buna rağmen diğer tarafta yorulan Strauss, Brett Lee’nin atışında oyundan çıktı ve İngiltere’nin stabil olmayan orta sıra vurucuları büyük bir yük altına girdiler. Hindistan, Sri Lanka ve Bangladeş’te düzenlenecek ve spin bowlerların sevdiği wicketlarda oynanacak Dünya Kupası için en iyi opsiyonları seçmeye çalışan ve yeri garanti gibi gözüken Nathan Hauritz dışında spinner seçmeye çalışan Avustralya’da görücüye çıkan isimlerden Steven Smith, arka arkaya 2 overda aldığı Ian Bell ve Eoin Morgan wicketlarıyla kendini gösterdi. Ayakta kalan tek vurucu olan Pietersen cesaretle Avustralya’nın hızlı atıcılarına karşı koydu ve skoru ilerletti. Yine de diğer arkadaşları birer birer hızlı atıcılara av olmaktan kurtulamadılar. İyice riske giren Pietersen 44.over içinde run out olunca İngiltere’nin sonunun geldiğini düşünenler yanıldı. Son vurucular da riske girip bunu karşılığını koşularla alınca skor 294’e kadar geldi.
MCG’de 294 gibi hayli yüksek bir skoru kovalamanın zor olduğunun bilincinde olan Avustralya çok dikkatli oynamak ve inningin gidişini çok iyi planlamak zorundaydı. Karşılarında Ashes serisinde ilk sırada düşünülmeyen üç vurucunun olması (gerçi Tremlett ve Bresnan sonraki maçlarda harikalar yaratarak ashes galibiyetinde büyük pay sahibi oldular) Avustralya için minik bir avantajdı. Aynı İngiltere’nin ilk 10 overda karşılaştığı durumla karşılaşan Avustralya, Shane Watson önderliğinde ilk Powerplay dönemini kayıpsız geçmeyi başardı. Sonraki 5 overlık Powerplay döneminde de oyunda kalan Watson-Haddin ikilisi beraber 100 koşuyu geçerek Avustralya’yı avantajlı bir konuma getirdiler. Her ne kadar Brad Haddin şanssız bir şekilde oyun dışı kalsa da Watson adeta bir Alman panzeri gibi İngiliz atıcıları ezdi geçti. Sonradan kendisine eşlik eden kaptan Michael Clarke’ın formsuzluğu ve yavaş sayı alması Watson için İngiliz atıcılardan daha büyük bir tehlikeydi. İngiliz spinnerlardan özellikle Graeme Swann Haddin’in wicketını almanın yanında iyi bir 10 overlık atış dönemi geçirerek kalitesini ortaya koysa da diğer atıcı arkadaşları onun kadar becerikli olamadılar. Clarke’ın 39.overda Tim Bresnan tarafından çıkarılması Watson’ı biraz olsun rahatlattı. (Clarke’ın 36 koşu alırken hiç 4 veya 6lık vuruş yapmadığını belirtelim) Bu dönemde vurucu takımın seçtiği 5 overlık Powerplay’i isteyen ve oyunu hızlandırmak zorunda olan Avustralya riskli oyununun bedelini 2 vurucu daha kaybederek ödese de Watson’ın 100 koşuya ulaşması ve hala oyunda olması Avustralya’nın galibiyete yaklaştığının habercisiydi. 6. sırada oyuna giren T20 takımının yeni kaptanı Cameron White, işi bitirmesi için Watson’a sahneyi terk edince Watson da bu beklentiyi boşa çıkarmadı ve son overın ilk atışında Ajmal Shahzad’ın topunu MCG’nin tribünlerine göndererek aldığı 6 ile maçı bitirdi. Bu sayede ev sahibi seyircileri sonunda sevindirmeyi başaran Avustralya 7 maçlık seride ilk galibiyeti almış oldu. 50 over oyunda kalan ve 161 koşuyla maçı tamamlayan Shane Watson beklendiği gibi maçın adamı seçildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder