30 Ocak 2011 Pazar

Avustralya-İngiltere, 5.ODI, Avustralya 249, İngiltere 198, Avustralya 51 koşuyla kazandı

Avustralya 249 (Clarke 54, Haddin 37, Woakes 6/45), İngiltere 198 (Pietersen 40, Bell 36, Watson 3/25)

Serinin 5. maçını kazanan Avustralya böylece 4-1 öne geçmiş ve seriyi kazanmayı garantilemiş oldu. Sel felaketinden çok büyük hasar gören Queensland eyaletinin başkenti Brisbane’de oynanan maçta tüm oyuncular, maçtan kazandıkları ücretleri sel mağdurlarına bağışlayarak sporun sosyal anlamda da topluma destek olabileceği gerçeğini vurguladılar.
Bu anlamlı maçta kura atışını ilk kez kazanan Michael Clarke, Avustralya’nın ilk olarak vurucu olmasını tercih etti. Genel olarak spin bowlerlar için iyi bir saha olmayan Gabba’da iki takım da kadrolarında bir fazla hızlı atıcı bulundurmayı tercih etti. İngiltere’nin Dünya Kupası kadrosunda yer alan James Anderson ve Ajmal Shahzad’ın yanında 2 genç atıcı Steven Finn ve Chris Woakes’ı oynatan İngiltere, dört hızlı atıcının faydasını fazlasıyla gördü. Avustralya’nın açılış vurucuları Brad Haddin ve Shane Watson iyi bir başlangıç yapıp ilk overları kayıpsız geçmeyi başarsalar da önce Watson Woakes’a sonra da Haddin Finn’e yenik düştü ve ümit verici başlangıç yerini endişe dolu bir belirsizliğe bıraktı. Sakat olan ve Dünya Kupası’nda oynayıp oynamayacağı belirsiz olan Michael Hussey’nin yerine düşünülen Shaun Marsh’ın bir kez daha 3. sırada girip etkisiz kaldığı Avustralya’yı toparlamak görevi kaptan Michael Clarke ve Cameron White’a düştü. Son aylarda bu görevi hiç başaramayan Michael Clarken formsuzluğu ve gergin oyunu takımı yavaşlatsa da Cameron White biraz olsun tutukluğunu üzerinden atınca Avustralya koşu oranını fazla düşürmeden yola devam etti. İngiliz atıcılar içinde en istikrarlı ve tehditkar oyuncu olan Chris Woakes’ın 2. kurbanı olan White’ın çıkması ile Clarke bu sefer David Hussey ile bir ortaklık kurmaya çalıştı. 65 koşuluk bu ortaklık Avustralya’yı zor durumdan çıkarırken Clarke, çok ihtiyacı olan 50 koşuyu geçmeyi başararak kendine güvenini geri kazanmak için önemli bir işi başarmış oldu. Ne var ki  bu ikili de Woakes tarafından devre dışı bırakılınca İngiltere önemli bir avantaj yakaladı. Geri kalan vurucular büyük bir katkı sağlamasalar da skoru taşımayı başardılar ve Chris Woakes 6. wicketını alıp İngiltere tarihinin dış sahada en iyi atıcı performansını ortaya koyarak inningi sonlandırdığında Avustralya skoru 249’a getirmeyi başardı.
Uzun süredir eleştirilen Avustralya atıcıları ise bugün seriyi bitirmeye kararlıydılar. Oyuna iyi başlayan Brett Lee ve Doug Bollinger ikilisi İngiltere’nin açılış vurucuları Andrew Strauss ve Matt Prior’u çabucak oyun dışına aldılar. İngiltere’nin bu serideki en iyi oyuncusu Jonathan Trott’un da 7. overın ilk atışında dışarı çıkmasıyla skor 22/3 oldu. İngiltere’nin güvensiz orta sıra vurucularını ortaya geldiğinde karşılarında iyice maça kilitlenmiş ve ekip halinde saldıran Avustralya atıcılarını buldular. Ian Bell ve Kevin Pietersen önce John Hastings’i hedef alıp onun atışlarından kolay sayılar bulsalar da daha sonra diğer taraftan artan baskı karşısında zorlanmaya başladılar. Ortaya koydukları 73 koşuluk ortaklık İngiltere’yi tekrar maça döndürse de John Hastings’in ikiliden rövanşı almak için dönmesi tekrar Avustralya’ya avantajı getirdi. Önce Pietersen Hastings’in tuzağına düşerek wicketını kaybetti. Diğer tarafta boş durmayan Steven Smith serinin formsuz adamı Eoin Morgan’ı avladı ve Hastings Bell’i de oyun dışı bırakınca 103/6’ya gelen skor İngiltere’nin altından kalkamayacağı bir hale geldi. Az da olsa toparlanma umudunu koruyan İngiltere’yi dize getiren isim ise atış yaptığı ilk overda Paul Collingwood ve Chris Woakes’ı oyundan çıkaran Shane Watson oldu. Geri kalan 3 oyuncu Ajmal Shahzad, James Anderson ve Steven Finn çok çabuk koşu alarak yenilginin boyutunu küçültmeye çalışsalar ve son 2 wicketı kaybetmeden önce 70 koşu almayı başarsalar da kaçınılmaz sonu engelleyemediler. Karşılaşmayı 51 koşu farkla kazanan Avustralya Ashes serisini kaybettikten sonra biraz olsun onurunu kurtarmış oldu. Maçın adamı ise genç İngiliz atıcı Chris Woakes seçildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder