2 Ocak 2011 Pazar

The Ashes: Avustralya-İngiltere, 5.Test, 03-07 Ocak 2011, SCG, Sydney

Avustralya: Krallık çöktü ve Ashes İngiltere’ye geri gidiyor. 24 yıl sonra bir kez daha dibe vuran Avustralya kriketi tekrar şanlı günlerine geri dönebilir mi, yoksa 80’lerin West Indies’i gibi dağılıp sıradan bir takım mı olurlar? Bu konu ileride çok tartışılacak kuşkusuz ama bir gerçek var ki artık takımda bazı isimlerin gitmesi ve yerine yeni oyuncuların bulunması lazım. Ateş hattındaki en büyük isim Ricky Ponting sakatlığı nedeniyle kadroda yok, kaptanlığı Michael Clarke üstlenecek. Ponting’in yerine Usman Khawaja oynayacak ve ülkesini temsil eden ilk Müslüman oyuncu olacak. Yeni bir başlangıçta denenecek ikinci isim ise Perth’te kadroya alındığından beri tartışılan ve merakla beklenen offspinner Michael Beer. Ryan Harris’in sakatlığı ve Sydney’de mutlak spinner oynatmanın gerekliliği sayesinde Beer beklediği şansı sonunda bulacak. Görüldüğü gibi Ashes gitmiş olabilir ancak Avustralya için maçın değişik anlamları var ve seriyi eşitleyip en azından ilerisi için bazı olumlu adımlar atmayı hedefleyecekler.

Muhtemel Kadro: Phillip Hughes, Shane Watson, Usman Khawaja, Michael Clarke, Michael Hussey, Steven Smith, Brad Haddin, Michael Beer, Mitchell Johnson, Peter Siddle, Ben Hilfenhaus

İngiltere: Elde edilen tarihi başarıdan sonra sonuna dek hak ettiği kutlamayı yapan ve Kraliçe tarafından seneye onurlandırılmaları kesin olan İngiliz oyuncular maçı ciddiye aldıklarını ve galip gelerek seriyi de galip kapamak istediklerini söyleseler de ne kadar maça konsantre olabilirler? Genelde böyle maçlarda İngiltere’nin kazanması beklenmez ancak İngiltere Avustralya karşısında o kadar üstün ki, yarım kapasiteyle oynasalar bile galibiyete ulaşabilirler. Takım olarak Ashes serisine ne kadar hazır oldukları zaten Melbourne’de Chris Tremlett ve Tim Bresnan’ın performanslarından belliydi. Yine iyi bir takım performansı yansıtmaları prestij açısından önemli. Eğer ICC Test sıralamasında birinci olmayı hedefliyorlarsa böyle maçları da kazanmaları gerek. Melbourne’deki kadrodan farklı bir kadro ile sahaya çıkmaları beklenmiyor. Bu seride oynama şansı bulamayan taraftarların sevgilisi sol elli spinner Monty Panesar’ın Graeme Swann ile birlikte oynatılması sürpriz bir hamle olabilir.

Muhtemel Kadro: Andrew Strauss, Alastair Cook, Jonathan Trott, Kevin Pietersen, Paul Collingwood, Ian Bell, Matt Prior, Graeme Swann, Chris Tremlett, James Anderson, Tim Bresnan

Sydney Cricket Ground, Sydney: Geleneksel olarak Avustralya’da her yeni yılın ilk Test maçına ev sahipliği yapan SCG, Avustralya’nın en güzel kriket stadlarından biri. Özellikle 1896’da yapılan ve sadece kadın üyelere açık olan kadınlar tribünü SCG’nin bana kalırsa en ilginç özelliği.Avustralya son olarak burada 2003’te Ashes serisinin son maçında İngiltere’ye yenildi. (Avustralya seriyi kazanmayı maçtan önce garantilemişti) 2004’te Hindistan ile alınan beraberlikten beri Avustralya burada oynadığı tüm maçları kazandı. Burası daha çok spin bowlerlar için bir cennet kabul ediliyor, Avustralya Shane Warne zamanında çoğunlukla burada iki spinner birden kullanırdı. Konuk ekipler genelde tek spinner kullanmayı tercih ediyorlar. Genelde 5 gün dayanan ve hem vurucu hem atıcılara eşit avantaj sağlayan wicket sayesine kura atışını kazanmak kritik öneme sahip değil. İlk günün ilk saatleri hariç maç boyunca yağmur beklenmiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder