6 Ekim 2010 Çarşamba

Yılın Test Kriketçisi: Virender Sehwag

Uluslararası kriket kurulu ICC'nin yaptığı değerlendirmede, Hindistan'ın açılış vurucusu Virender Sehwag 'Yılın Test Kriketçisi' ödülünü aldı. Böylece geçen sene Gautam Gambhir'in elde ettiği ödül, yine Hindistan'da kaldı. Sehwag'ın rakipleri arasında Güney Afrikalı hızlı atıcı Dale Steyn, Hindistan efsanesi Sachin Tendulkar ve yine Güney Afrika takımıyla güzel bir sezon geçiren Hashim Amla da vardı. Son kazanılan Avustralya Testi'ne de önemli katkı yapan Sehwag'ı, ne yazık ki baharda düzenlenen Twenty20 Dünya Kupası'nda izleyememiştik. Omzundaki problemi atlatan tecrübeli batsman, daha sonra Hindistan'la Triangular Series finaline kadar gitti. Ağustos 2009'uyla 2010'u arasında ortalama 85.46 koşu elde eden Sehwag, hayatında ilk kez aldığı bu ödülün yanısıra, MS Dhoni kaptanlığındaki Yılın Test Takımı'nda da yer aldı.

'Yılın kriketçisi' ödülüyse Sachin Tendulkar'dan başkasına gitmedi. Yılın ODI oyuncusu Güney Afrikalı AB de Villiers'in olurken, yılın en başarılı Twenty20 performansı, Şubat'taki Twenty20 serisinde, Avustralya karşısında ortaya koyduğu 116'lık performansla Brendon McCullum'a gitti. McCullum'un ülkesi Yeni Zelanda'da, ICC tarafından 'Kriket Ruhu Özel Ödülü'ne layık görüldü. Yılın yükselen yeteneği Steve Finn, İngiltere'nin bu yıl ortaya çıkardığı ve Bangladeş'le karşılaşılan Test serisinden sonra oynadığı 8 maçta 32 wicket almayı başarmıştı. Yılın hakemiyse, geçen sene olduğu gibi, Pakistan'lı Aleem Dar'dı. Test Statüsü olmayan takımlar arasında, Associate yani 2.Lig olarak değerlendirebileceğimiz statüdeki ülkelerin en başarılısı, ICC'ye göre Hollandalı Ryan ten Doeschate oldu. Yılın Test takımı şöyle:

1 Virender Sehwag (Hindistan), 2 Simon Katich (Avustralya), 3 Sachin Tendulkar (Hindistan), 4 Hashim Amla (Güney Afrika), 5 Kumar Sangakkara (Sri Lanka), 6 Jacques Kallis (Güney Afrika), 7 Mahendra Singh Dhoni (Hindistan, capt & wk), 8 Graeme Swann (İngiltere), 9 James Anderson (İngiltere), 10 Dale Steyn (Güney Afrika), 11 Doug Bollinger (Avustralya).

Kadınlar kriketinde 'Yılın oyuncusu' ödülü Avustralyalı allrounder Shelley Nitschke'ye giderken, İngiltere'nin eski kaptanı Rachel Heyhoe-Flint, ICC'nin 'Hall of Fame''ine, yani Şöhretler Müzesi'ne giren ilk kadın olma unvanını yakaladı.

Diğer taraftan 50 over'lık ODI maçları göz önüne alındığında yapılan değerlendirmedeyle yılın takımı oluşturuldu. Avustralya kaptanı Ricky Ponting, 2008'de olduğu gibi, bu takımın da kaptanı olarak onurlandırıldı. Kadro şöyle:

Sachin Tendulkar (Hindistan), Shane Watson (Avustralya), Michael Hussey (Avustralya), AB de Villiers (Güney Afrika), Paul Collingwood (İngiltere), Ricky Ponting (capt, Avustralya), MS Dhoni (wk, Hindistan), Daniel Vettori (Yeni Zelanda), Stuart Broad (İngiltere), Doug Bollinger (Avustralya), Ryan Harris (Avustralya).

Not: Seçimleri yapan kurula başkanlık eden West Indies'li Clive Lloyd'a, T20CL2010'da izlediğimiz Matthew Hayden, eski İngiliz atıcı Angus Fraser,eski Zimbabwe oyuncusu ve İngiltere koçu Duncan Fletcher ve Hindistan'ın unutulmaz allrounderlarından Ravi Shastri yardımcı oldular. İstatistikler, yol gösterici rolü oynadı ancak tüm kararlar, istatistiksel üstünlüğe göre verilmedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder