5 Ekim 2010 Salı

Andrew Flintoff: Bir Kriket İkonu

Tarih 16 Eylül 2010 ve günlerden Perşembe. Bu, kriket için sıradan bir gün değil. Bu, kriket dünyasından bir yıldızın daha kayıp gittiği gün. Bu, Andrew Flintoff’un veda günü.
Nihayet, kariyeri boyunca bileği ve iki dizinden yaşadığı sakatlıklardan çok çeken Flintoff  da, spor kariyerini erken bitirenler  kervanına katılmak zorunda kaldığını açıkladı. Test yaşamını, geçen seneki Ashes’la noktalayan Freddie,  limitli over maçlarına hazırlandı  ama işin aslı, vücudu bunu da kaldırabilecek bir noktada değildi. Peki onu Flintoff yapan şey neydi?
Flintoff  ve Botham
İngiltere, yılllar önceki  kahramanı Ian Botham’I bir türlü unutamamış,  oyunun her iki yönünü de, onun kadar iyi  oynayabilen bir oyuncu  çıkaramamışlardı. Efsane all-rounder, 1977’yle 1986 arasındaki 9 Ashes serisinin beşinde elde edilen zaferlerde büyük rol oynamıştı.
Kariyeri boyunca Botham’la kıyası gündeme gelen  Flintoff’unsa,  hücumda toplam 3,485 koşu ve maç başına 31,77’lik bir oran,savunmadaysa  aldığı 226 wicket var. 1 wicket alışı, ortalama olarak 32,78 koşuya mal olmuş. Bu istatistikler,  kıyaslandığı adamdan çok uzaklarda. Ama onu olay adam haline getiren belli ki sayılar değil elbet.
İlk Başarılar
Flintoff’un kariyer hikayesi  1998’de başladı. Trent Bridge’deki Güney Afrika testinde kadroya dahil edilmişti 20 yaşındayken. Hayatı boyunca yakasını bırakmayacak sakatlıklar da o günlerle birlikte belirdi yanı başında. Ertesi  sene,  99 Dünya Kupası ekibine ‘yıldız adayı’ olarak alındı. Hızlı atışları, iri fiziği ve topları tüm gücüyle kenara gönderip hızlıca kazandırdığı sayılarla biliniyordu  ama takımın ilk turda elenmesini engelleyemedi. Kariyerinde 5 kez 100’e ulaşan Flintoff, 2004’teki West  Indies Test’indeki 167’siyle yine alkışları topladı.
Freddie Bloody Flintoff
Flintoff, asıl süksesini 2005 Ashes ‘da gerçekleştirdi.  Özellikle Edgbaston’daki ikinci testte, kriketseverlere, hayatlarının  en unutulmaz all-rounder performanslarından birini  sunacaktı. İngiliz oyuncu, tarihin en yakın skorla biten Ashes testinde, tam 7 wicket almasının yanında, 68 ve 73 koşuluk  katkılarıyla  takımını galibiyete ulaştırdı. Sayılardan fazlası, Freddie’nin hem hücum hem de savunmada- üstelik omzundaki sakatlığa rağmen- kritik anlarda ortaya çıkışı ve İngiltere’yi kurtarışıydı.   Wicketkeeper-batsman dendiğinde akla gelen ilk isimlerden Avustralyalı  Adam Gilchrist de, “Seriler boyunca onun atış taktiklerini aklımdan çıkaramıyordum. Bir gece eşime ‘İyi geceler’ öpücüğü  verecektim ki karşımda gördüğüm tek şey, Freddie Bloddie Flintoff’tu” diyecekti.
Ve tabi, geçen seneki  Ashes. İngiltere,tam  75 yıldan sonra ilk kez Avustralya’yı Lords’taki   bir Ashes  test maçında yenmeyi başabildi. Serinin, bu ikinci maçında 10 over üst üste atış yapan Flintoff, onca sakatlığın etkisini, belki de bu son test serisi  için bir kenara bırakmıştı. Freddie,  The Sun gazetesince  ‘Superfred’ ilan edildi.
Elbette ki Flintoff’un disiplin sorunları ve sakatlık yüzünden istikrarlı bir oyuncu olamayışı, belki de hak ettiği yere gelmesini engelledi. İşlerin iyi gitmediği günlerden birisi de, Micheal Vaughan’ın yokluğunda Test takımına kaptanlık yaptığı 06-07 The Ashes serisinde elde edilen 5-0’lık yenilgide karşımıza çıktı. Karayipler’de düzenlenen  2007 Dünya Kupası’ndaysa alkolü fazla kaçırdığı bir akşamdan sonra bir deniz bisikletinden düşüp kurtarılması, ikinci kaptanlık unvanına mal oldu.
Son söz
Flintoff’u Flintoff yapan neydi? İzleyicileri heyecanlandıran, maça renk katan ve sürekli sürprizlerle dolu bir oyuncu olduğu için sevildi belki, bazen de hataları es geçildi. Yeniden kriketi, futbolla yarışır hale getirdiğini iddia edenler de var.  Ama şurası kesin ki, o kriket dünyasının en  popular ve şöhretli  adamları arasındaki yerini aldı.  Test takımından arkadaşı Andrew Strauss :“O’nun İngiliz kriketine  etkisi çok çok büyüktü” dedi zorunlu ayrılıkta  sonra. Şu da bir gerçek ki  Freddie,  hiçbir zaman bir Ian Botham’ın istatistiklerini yakalayamadı.  Ne var ki  2005’te, BBC tarafından “Yılın sporcusu” ödülünü aldı. Bunu son kez başaran kriketçiyse, tam 24 sene önce onurlandırılan  Ian Botham’dan başkası değildi.

Uygar Karaca

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder