17 Ağustos 2010 Salı

Test Başlangıçları-I

Test başlangıçları şu son üç-dört ayda dikkat çekici seviyede. Yeni oyuncuların neler yapabileceğini herkes merakla bekliyor. Ben de kendimce bir özet geçeyim istedim ve akla ilk gelenlerle başlayıp, lafı fazla uzatmaktan uzak durma niyetindeydim.



1- Eoin Morgan: Herkesçe en fazla merak edilen Test debutant diyebiliriz. Twenty20'de takımı zafere götürenlerin başında geliyordu İrlandalı batsman. Okcan Basat,Artık Morgan'ın Test takımı konusunun iyiden iyiye gündeme geldiğini hatırlatıyordu yayınlarımızda. Nitekim beklenen oldu,ODI'larda, özellikle Bangladeş'e karşı kendini ispat eden Middlesex'li oyuncu, test başlangıcını da yine güney Asyalı'lara karşı yaptı. İlk devrelerde elde ettiği 44 koşuyla half century'nin sınırlarını zorladı.

Bununla da kalmadı Morgan, sadece üçüncü Test maçında, Pakistan karşısında 100'e, yani century'e bile imza attı. The Ashes'tan önce son derece önemli bir silah eklendi İngiltere'nin hücum timine.



2-Suresh Raina: Sportif açından değil belki ama idari ve finansal bakımdan, kriket dünyasının en çok tartışılan ligi IPL'in yıldızlarındandı Raina. Fakat 101'i bulduğu Güney Afrika maçını saymazsak aynı formu Twenty20 Dünya Kupası'na yansıtamamış, takım 2008'de şampiyon olduğu turnuvadan ve Karayipler'den hayal kırıklığı ve batsmen departmanındaki olumsuz hatta çaresiz görüntüsüyle ayrılmıştı.

Sonunda Raina da hayallerini gerçekleştirmeyi başardı. Tendulkar'ın da "Hiç ilk Test'ini oynuyor gibi değildi" sözleriyle özetlediği başlangıç, 23 yaşında ve Sri Lanka'yla deplasmanda buluştukları seride geldi.

Raina'nın 98 maçlık sabırlı ODI kariyerini ve her üç formatta 100'ü bulan tek Hindistan'lı olduğu düşünüp, Test Kariyerini 100'le açan diğer son Hindistanlı'nın, 2 gün önceki ODI maçında 99'a ulaşıp, Hindistan'ı Sri Lanka karşısında yine zafere götüren büyük usta Virender Sehwag olduğunu hatırlarsak umut verici bir başlangıç olduğunu söyleyebiliriz.



3-Zulqarnain Haider: Tam da zamanında. Onun Test başlangıcı için söylenebilecek şeylerin başında bu geliyor. Bu 'çok' yeni ismin Test kariyerine başlamasının üzerinden 1 hafta bile geçmedi. Fakat performansı çok konuşuldu. Pakistan'da kriketçi olmak, Türkiye'de futbolcu olmak gibi. Takım kaybettiğinde hemen 3-5 oyuncunun performansı masaya yatırılıyor, kimilerine gerekçe gösterilmeden para cezası, maç cezası kesiliyor,-bkz. Shoaib Malik kimileri şike yapmakla suçlanıyor-bkz. Kamran Akman., kimileriyse suçlamalardan bıkıp kriketi bırakıyor, fakat sonradan, takımın hücumdaki zorlanışları göz önünde bulundurularak geri çağırılıyor. İşte böyle bir dönemden geçen Pakistan kriketi, yeni bir hezimetin eşiğine kadar gelmişti İngiltere'yle yapılan ikinci Test maçında. Takımın kalesi, wicketkeeper görevini Kamran Akmal'dan devralan genç Haider'e devredilmişti. O ise hünerlerini, takımın hücum yaptığı dönemde ortaya çıkardı. İlk devrede sadece 72 yapabilen Pakistan, üçüncü gün sonunda havluyu atmak üzereydi ki Haider'in 88'i, Test kriketinde geçen seneki Avustralya serisi sendromunu üzerinden halen atamamış gözüken Pakistan'ın, sonunda maçı kaybetse de sevinecek bir şeyler bulmasını sağladı. Sonradan, genç kriketçinin Hepatit-C teşhisiyle hastanede yatan ve komada kalan babasından iyi haberler aldığını da öğrendik.

Ne yazık ki parmağı kırılan bu genç oyuncunun İngiltere turu sona erdi. Haider'in, İngiliz atıcı Stuart Broad tarafından, pek de centilmenliğe sığmayacak şekilde fırlatılan topla bu hale geldiğini iddia edişini de bitiriş notlarımız arasına ekleyelim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder