21 Ağustos 2010 Cumartesi

İngiltere-Pakistan, 3.Test, 3.Gün, İngiltere 233&221/9, Pakistan 308

İngiltere 233 (Prior 84no, Broad 48, Riaz 5/63) & 221/9 (Broad 6no, Finn 0no, Amir 4/51, Ajmal 4/71)
Pakistan 308 (Ali 92no, Yousuf 56, Swann 4/68)

Üçüncü gün başladığında bütün gözler son ayların İngiltere adına en formsuz oyuncusu Alastiar Cook’un üzerindeydi. İlk inningler bittiğinde 75 sayı geride olan ve bir önceki gün kaptan Andrew Strauss’u kaybeden İngiltere’nin maçta kalabilmesi için Cook kilit rol üstlenmişti. Bulutlu bir havada hızlı atıcıların saldırısına kahramanca direnen Cook, çok ihtiyacı olduğu şans meleğinin de yardımıyla bu seride ilk kez 50 sayıyı geçmeyi başararak güne İngiltere’nin iyi başlamasını sağladı ve İngiltere ilk inningdeki farkı eriterek yemek arasında gittiğinde skor 110/2 idi. Havanın bulutlu olduğu bir güne iyi başlaması beklenen Pakistanlı atıcılarda ise bir hayal kırıklığı duygusu hakimdi ve bu duygu Yemek sonrası bölümde de kendisini gösterdi. Kendine güveni tekrar yerine gelen Cook, partneri Jonathan Trott’un soğukkanlı oyununun da katkısıyla kutsal 100 sayısına ulaştığında İngiltere maçta kontrolü ele geçirmiş en az 400 sayıyı hedefleyen bir pozisyona gelmişti.

Pakistan adına ilk günün kahramanı Wahab Riaz sonunda Cook’un direncini kırdığında Oval seyircisinin ayakta alkışları arasında Cook oyundan çıkarken yüzünde son aylarda görmeyi unuttuğumuz bir gülümseme kariyerini kurtardığını düşünerek rahatlamış olmanın dışavurumuydu. Oyuna giren Kevin Pietersen ve Trott İngiltere’yi zorlanmadan çay arasına taşıdılar. Çay arasına gidildiğinde her şey İngiltere’nin istediği gibiydi, skor 194/3 olarak skorborda yansımıştı.
Çay arasında Pakistan’ın bölümünde ne oldu, neler konuşuldu bilmemiz mümkün değil. Gördüğümüz tek şey bitkin bir şekilde çay arasına giden Pakistanlı atıcıların geri döndüklerinde maçın gidişatı hakkında farklı fikirlere sahip olduklarıydı. Önce Saeed Ajmal çaydan sonraki ilk overda Pietersen’i ‘yemleyerek’ attığı 3 toptan sonra çıkarmayı başardı. Sonrasında 2 gündür aşırı sıvı kaybı nedeniyle halsiz kalan ve tam kapasiteyle oynayamayan Muhammad Amir Trott’un sabrının taşmasını fırsat bilerek wicketını aldı ve bütün oyun bir anda tersine döndü. Son yıllardır çok nadiren karşılaştığımız İngiltere’nin çöküşünü durdurmak için güvenilir ‘devşirme’ Eoin Morgan da ilk inningin kahramanı Matt Prior da çare olamadı. Günün sonuna gelindiğinde İngiltere inanılmaz bir şekilde son 6 wicketını 27 sayı için kaybetmişti ve güzel başlayan gün tam bir kabusa dönmüştü. 221/9

Tam 4 yıl önce bugün ünlü ball tampering (top zedeleme) skandalı yaşanmış ve Pakistan, önde olduğu test maçından çekilmişti. Bugün ise Pakistan sahayı terk ettiğinde galibiyete çok yakın olmayı hissetmenin rahatlığıyla günü bitirdi.
Dördüncü günde son kalan iki İngiliz vurucu Steven Finn ve Stuart Broad mümkün olduğunca fazla sayı yapıp İngiltere’yi maçta tutmaya çalışacaktır. Hiç şüphe yok ki Pakistan’ın son inninginde her şey olabilir. Kriketseverlere bu maçtan bağımsız genel bir senaryo verip ‘Son inningde maçı kazanmak için 150 sayıya ihtiyacı olmasına rağmen kazanamayacak takım hangisidir’ diye genel bir soru sorulsa gelecek cevapların büyük çoğunluğu Pakistan olacaktır. O yüzden Pakistan her ne kadar günü sonunda önemli bir avantaja sahip olarak görülse de önünde önemli bazı engeller var. 1) Demin de bahsettiğimiz Pakistan’a olan güven! 2) Wicket öngörüldüğü gibi 3.günden itibaren spinnerlar için avantajlı hale geldi. Bugün de gördük ki Saeed Ajmal çok iyi falsolar yakalamaya başladı. Daha yetenekli olan Graeme Swann 4.günden itibaren maça ağırlığını koyabilir. 3) Pakistanlı oyuncular baskı anlarında çok çabuk dağılma potansiyeline sahipler ve onları Mohammad Yousuf’un tecrübesi bile kurtaramayabilir. Bir önceki Avustralya serisinin 2. maçında Pakistan’ın kazanması için 40 sayıya ihtiyacı ve elinde 7 wicket varken bile Avustralya Pakistan’ı çöküşün eşiğine kadar getirdi ve kısa bir zamanda 4 wicket aldılar.
Bütün bunların ışığında avantaj Pakistan’da gibi gözükse de halen İngiltere maçın içinde ve dördüncü gün bir sürprize sahne olabilir. Pakistan’ın en son İngiltere’de galibiyetini Haziran 2001’de aldığını hatırlatmakta fayda var. O son galibiyeti gören tek oyuncu da emekliliği bırakıp geri dönen Mohammad Yousuf.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder