15 Ağustos 2010 Pazar

Murali'den Sonra Yaşam: Spin Bowling Ne Olacak?

Shane Warne’ın 2007’de, Anil Kumble’nin 2008’de Test kariyerlerini bitirmelerinden sonra Muttiah Muralitharan’ın da artık Test maçlarında oynamayacağını belirtmesi spin bowling’in geleceğini de tartışmaya açtı. Fast bowlerların domine ettiği 70 ve 80lerden sonra 1990ların başından itibaren bu üçlünün başını çektiği grup tekrar spin bowling’in bir hücum silahı olarak kullanılmasında önemli rol oynamışlardı.
Halen en tecrübeli ve etkili spin bowlerlar olan Daniel Vettori, Harbhajan Singh ve Graeme Swann’ın ortak özellikleri maç kazandırabilecek yeteneklerinin yanı sıra 30 yaş ve üzerinde üzerinde olmaları. Bu üçlünün dışında etkili spinner bulmak çok zor. Özellikle Avustralya ve Güney Afrika bu konuda en büyük sıkıntıyı çeken 2 ülke. Avustralya son 3.5 yıl içinde sekiz değişik oyuncu kullandı ve aradığını bulamadı. G.Afrika ise apartheid sonrası 18 yıldır önemli bir spin bowler yetiştiremedi. Yeni Zelanda ve West Indies için de gelecek parlak gözükmüyor.
Tüm bunların ışığında spin bowlerlar için gelecekte başarılı olmak biraz daha zorlaşacak. Her ne kadar bir spin bowlerın olgunlaşması ve maç kazandırır hale gelmesi için yıllar geçmesi gerekiyor olsa da bu potansiyele sahip oyuncu sayısı iki elin parmakları kadar az. Bunlar arasında Steven Smith (Aus), Ajantha Mendis (SL), Adil Rashid (Eng), Pragyan Ojha (Ind) beklenen gelişimi göstermesi en olası oyuncular. Belki de önümüzdeki on yıl spin bowlerların duraklama sürecine tanıklık edeceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder