30 Ağustos 2010 Pazartesi

Şike Skandalı: Notlar

Okcan Basat'ın dediği gibi şike skandalları, ilerideki günlerde blogucumuzca irdelenecek bir konu. Özellikle Güney Afrika kaptanı Hansie Cronje'yle dünya gündemine oturan mevzu, son dönemde bilhassa Pakistan takımı oyuncularıyla karşımıza çıkıyor. Dün patlayan skandaldan hemen sonra yüzlerce makale yazıldı. Kısa kısa yorumlarla özet geçmek gerekirse:

*'News of the World' gazetesinin haberini görünce, aklıma hemen bu seneki Snooker Dünya Şampiyonası geldi. Avustralyalı Neil Robertson'ın kazandığı turnuvanın sonlarına doğru bir büyük usta, Shaun Higgins'in 4 frame'in skorunu tayin etmek için para almayı kabul ettiğine dair görüntülerin ortaya çıkışı hepimizi şaşırtmıştı. Haberi veren, yine News of the World gazetesiydi. Haber, zaten son yıllarda ilgiyi gitgide kaybeden ancak yeni başkanı'nın gayretleri ve yeni uygulamalarıyla tekrardan popülerleşmeye çalışan snooker'a çok büyük bir darbeydi. Oyunun ve oyuncunun birçok hayranı, büyük hayal kırıklığı yaşamıştı. Şu günlerde ICC ve ulusal kriket federasyonları da benzer girişimler içerisinde, özellikle Twenty20'yi yaygınlaştırarak, kriketi şuanda olduğundan daha popüler hale getirmek için çok çeşitli uygulamalar deniyorlar. Ancak açıkçası, pek çok yönüyle keyifli ve dikkat çeken bir test serisinde böyle bir haberle karşılaşmak hiç hoş değildi.

*Bir diğer önemli konu da Avustralyalı Ricky Ponting'in yorumlarıydı. Bilindiği gibi geçen yaz Pakistan, Avustralya seyahatini tam bir hezimetle sonlandırmıştı. Eleştiri okları, özellikle bazı oyuncuları ve de wicketkeeper Kamran Akmal'ın hedef alıyordu. Sonradan, bu hataların 'bilinçli' yapılmış olabileceğine, hatta dolaylı yoldan şike yapılmış olabileceğine dair iddialar ortaya atılsa da, suçlamalar kanıtlanamadı. Ponting, cricinfo'da bugün gördüğüm açıklamalarıyla o serileri tekrar hatırlattı ve: "Biz de geçen sene, tüm gücüyle oynamayan bir takımı yenmiş olabiliriz" türünden açıklamalar yaptı. Bu, skandalın şöyle de bir yönünü ortaya koydu: Bundan böyle Pakistan'ı kim farklı yenerse, ardından bir 'şike' söylentisiyle karşı karşıya kalabiliriz. Zaten ülkesinde, konuk takımlara güvenli bir ortam sağlayamadığı için test maçına evsahipliği yapamayan bir ekip, çok tehlikeli bir yola girdi.

*Son söz olarak da Salman Butt'un basın toplantısındaki halleriyle ilgili bir görüşüm var. Kaptan Butt, ne yazık ki şike söylentilerini tam anlamıyla reddedemedi. "Suçlamalar, kanıtlanamdığı sürece sadece iddia olarak kalır, isimleri bu yüzden iddiadır" diyebildi. Bu bana biraz, ülkemizde de sık sık tekrarlanan 'şike edebiyatı'nı hatırlattı. Kim ne derse desin, ülkenin önemli bir kısmı, sel felaketinde evsiz kalmış, beş parasız perişan olmuş vaziyetteyken, halkın kötü günlerinde belki de mutlu olabildiği tek kanal olan Pakistan Kriket Milli Takımı'nın 'şike' yapmış olması fikri bile oldukça ürkütücü. Gelişmeler neler gösterecek hep beraber göreceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder