23 Kasım 2011 Çarşamba

Güney Afrika Serisi Sonrası Avustralya Üzerine Düşünceler

Çetin bir mücadeleye sahne olan Güney Afrika-Avustralya Test serisi Avustralya’nın Johannesburg’da çoğu kişiye göre sürpriz bir galibiyetiyle sonlandı. Bu zorlu seri sonrasında, uluslararası kariyeri tartışma konusu olan ve geleceği belirsiz oyuncuların durumlarını, Avustralya’nın Aralık-Ocak aylarında oynayacağı Yeni Zelanda ve Hindistan Test serileri öncesi değerlendirmek istedim.

Phillip Hughes (23 yaş, 15 Test, Ortalama 38.18), Açılış Vurucusu

Genç yaşta önemli bir çıkış yakalamsına rağmen hala teknik zaaflarını düzeltememesi nedeniyle tartışılan bir isim. G.Afrika’da ortlaması 30’un de altındaydı ve 4 inningde sadece bir kez 88 koşu ile anlamlı katkı yapabildi. Yerini tehdit edebilecek oyuncuların sakatlık problemleri ile boğuşması veya orta sıradan yerine adam monte etmenin riskleri nedeniyle yerini koruma olasılığı yüksek. Özellikle karşısında görmesi muhtemel hızlı atıcıların Avustralya koşullarında yeterince tehditkar olmaları beklenmediğinden yapacağı iyi skorlarla dikkat çekebilir.
Karar: Yerini Koruyacak

Ricky Ponting (36 yaş, 156 Test, Ortalama 52.53), Üst-Orta Sıra Vurucusu

Eski kaptan için aralarında benim de dahil olduğum birçok kriketsever artık veda zamanının geldiğini düşünse de Ricky Ponting, son maçtaki hayati 62 koşuluk katkısıyla maçı getiren isim oldu. Son 14 Test maçında yaklaşık 25 koşuluk bir ortalama tutturan ve kaptanlığı da kaybeden Ponting, ne olursa olsun Avustralya için Don Bradman’dan sonra efsane statüsündeki ilk isim. Dolayısıyla 62 koşu onun en azından bir sakatlık olmazsa önümüzdeki 2 ay daha takımda yer alacağını tahmin etmek yanlış olmaz. Ne var ki Ponting’in Sachin Tendulkar gibi dokunulmaz bir isim olabilmesi için derhal kendini düzeltmesi şart.
Karar: Efsane oyuncu Avustralya’daki son kriket sezonunu da tamamlayıp başı dik bir şekilde emekli olmalı

Brad Haddin (34 yaş, 37 Test, Ortalama 36.33), Wicketkeeper

Eğer Haddin de Johannesburg’daki son maçta 50 koşuyu aşmasaydı şimdi çoktan yerine gelecek oyuncu açıklanmış olurdu. Eski wicketkeeperlardan Ian Healy’nin acımasızca eleştirdiği Haddin, sinirlerin gerildiği son seansta soğukkanlılığı korumayı başarıp kritik bir katkı verince kendisine az da olsa bir kredi kazandı. Arkasında bekleyen ve Test tecrübesi olan Tim Paine’in sakatlığı ve ne zaman geri döneceğinin belirsiz olması onu rahatlatıyor. Şu an en ciddi rakibi son 2 sezondur iyi bir performans gösteren Matthew Wade, ancak onun da Test oyuncusu olabilmesi için oyun içinde istikrar sağlaması gerekiyor.
Karar: Yeni Zelanda serisinde sahada olur ancak Hindistan karşısında yerini kaybetmemek için çok iyi olmalı.

Mitchell Johnson (30 yaş, 47 Test, 190 wicket, Ortalama 31.29), Hızlı Atıcı

G.Afrika serisinde atıcı performansından çok vurucu performansı konuşuldu. İki maçta sadece 3 wicket alıp karşılığında 255 koşu vermesi, son 2 yıldır hızla düşen performansının dibe vurduğu nokta oldu. Bir zamanlar Avustralya hızlı atıcılarının lideri olarak görülen bir isim için gelinen nokta korkutucu. Arkada bekleyen hızlı atıcılar halen Avustralya’da first class maçlarda fırtına gibi esen oyuncular. Bir de Johnson’ın sakatlandığı gerçeğini düşünürsek, zamanında iyileşse bile yerini koruyamayacaktır.
Karar: Bye bye Mr. Johnson

Peter Siddle (27 yaş, 25 Test, 82 wicket, Ortalama 32.58), Hızlı Atıcı

Bana kalırsa Siddle, kriket dünyasında son 5 yıldır en çok abartılmış atıcıdır. Geçen Ashes serisinde yaptığı hat trick bile onu üst düzey bir atıcı yapmaya yetmez. Dolayısıyla bugüne kadar hep başkalarını sakatlığı ve formsuzluğu sayesinde yerini korumuş birisi için fazla bile dayanan Siddle’ın yapması gereken, James Pattinson, Patrick Cummins, Trent Copeland ve Ben Cutting gibi ümit vaat eden isimlere yer açmaktır. G.Afrika serisinde 4 wicket alabilen ve 205 koşu vererek en azından Mitchell Johnson’ı geride bırakmayı başaran(!) Siddle, artık eski bir hikaye.
Karar: Tabii ki gitmeli. Onu tekrar aramızda görmek isteyen varsa benimle iletişime geçebilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder