8 Nisan 2012 Pazar

Test Serisi: West Indies-Avustralya 1. Test





1.Gün:
Kısa formatlarda beklenen üstünlüğü sağlayamayan Avustralya'ya karşı West Indies, tarihi Kensington ovalindeki maça batting yaparak başladı. İki tarafın da çok temkinli olduğu ancak West Indies'in güçlü başlangıçla Clarke'ı arayışlara ittiği  ilk günde, 3 wicket düştü. Bunlardan ilki, en kolayı olan Adrian Barath'ınkiydi. Aralarında kendisinin de bulunduğu 7 farklı bowlerı deneyen Micheal Clarke,  genelde verilen koşu sayısını kontrol altında tutmasına rağmen, düşürülen toplar yüzünden  rakip batting ünitesini dağıtamadı. Peter Siddle'ın Kraigg Brathwaite'ın wicketını almasını sağlayan yakalayış, Brad Haddin'in yerine Test başlangıcını yapan Matthew Wade'den geldi. Leg break attığı iddia edilen David Warner da günün sürpriz wicketını Kirk Edwards'dan aldı. Brahtwaite'in 57, Edwards'ın da 61 yaptığı ilk gün, yağmur yüzünden normalden erken bitti.
Gün Sonu: West Indies 179/3


2.Gün: 
Avustralya için pek de iyi olmayan tablo, bugün daha da kötüye giidiyor derken, yemek arasından önceki Shane Watson wicketı geldi. Tehlikeli şekilde belirmeye başlayan Darren Bravo, 57'de oyun dışına gönderilirken Ryan Harris'de Deonarine'i avladı ve durum 285/5 oldu. 2. seansta hızlı bir 41'le en tahlikeli batsmen konumundaki Shiv Chanderpaul'a destek olan kaptan Darren Sammy'nin hakkından da Ben Hilfenhaus geldi. Ne var ki gün sonu gelene dek, Avustralya 8 değişik atıcıyla oynamasına rağmen koşuları bir türlü sınırlayamadı. West Indies, 449'da "Bize şimdilik bu kadar yeter, biraz da siz batting yapın." dedi ve beklemeye başladı. Avustralya açıcı batsmanları Ed Cowan ve David Watson, fazla acele etmeden ama ertesi gün takıma moral verecek biçimde 44 koşu yakaladılar. Erken wicket için saldıran West Indies hızlı atıcıları Fidel Edwards ve Kemar Roach, maçı Karayiplilierin lehine çevirecek bir wicket alamadılar.
Gün Sonu: West Indies 449/9dec- Avustralya 44/0


3.Gün:
Bugün atışlara gelen Darren Sammy, Hindistan'a olduğu gibi, Avustralya'ya da sorun yarattı. Atışlara gelmesiyle beraber Ed Cowan ve David Warner wicketlarını temizleyen Sammy'nin bu atağı sonrası Avustralya, bir anda kendini 65-2'de buldu. Watson-Ponting ortaklığı, son maçlardaki run-out aksiyonlarının kahramanı haline gelen Shane Watson'ın eski kaptan Ponting'le anlaşamaması sonucu runoutla son buldu. Güney Afrika hezimeti benzeri bir dağılışın önünde duran yine Micheal Clarke oldu. Legbreak falsosu kullanan Bishoo, Clarke belasından West Indies'i kurtarmayı başardığında durum 215/5'e gelmiş ve Avustralya nefes almıştı.  Micheal Hussey'de 50'ye yaklaşarak günü yüksek puanla bitirdi. Yarın sabahki ortağı, wicketkeeper mevkiinde uzun vadeli düşünülen Matthew Wade'in performansı merakla bekleniyor ve kendisinin önünde, Test kariyerine yön verebilecek ciddi bir meydan okuma var.
Gün Sonu: West Indies 449/9dec-Avustralya 248/5


4.Gün: Testteki en eğlenceli ve olaylı günü geride bıraktı. Güne iyi giremeyen Avustralya, nihayetinde sevinen taraf olacaktı. Micheal Hussey ve Matthew Wade, beklentilere karşılık veremeyerek hızlı atıcılar K. Roach ve F.Edwards'ın atışlarına yenik düştüler. Ne var ki normalde atıcı rolü verilen Ryan Harris, öğle arasına kadar  60 yaparak takımı follow-on tehlikesinden kurtardı. B. Hilfenhaus'un 24'de önemliydi. İlk seans sonunda Avustralya 366/9'daydı.  İkinci seanstaysa Harris 68, Nathan Lyon'sa 40 yaparak kariyer rekorlarını paramparça ettiler. Kaptan Clarke, tam seans arasına gitmeye yakın  Avustralya ilk devre skorunu 406 olarak deklare etti. Bu cesur strateji, Avustralya'nın ilk devreyi rakipten 43 koşu geride kapadığına ilan niteliği taşısa da  "benim amacım maçı kazanmak" demekti ve çok işe yaradı. Clarke'tan "saldır" talimatını alan Hilfenhaus, müthiş bir atış bölümü yakalayarak Barath, Braitwhite ve Kirk Edwards gibi üç önemli ismi oyun dışına çıkardı. Çay arasına da West Indies 4/3'le gitti. Son seansta da şov devam etti. Batting'de çok yorulan hızlı atıcı Ryan Harris dinlenirken saldırı P. Sidde'la devam etti. Offspinner N.Lyon'la orta hızlı atıcı Shane Watson Dwayne Bravo'yla Shiv Chanderpaul'a göz açtırmadı. Ne var ki West Indies'in son büyük dayanağı olan bu ikili de wicketlarını P. Siddle'a kaptırdılar. Böylelikle  West Indies, şuan için eldeki 5 wicketla 114 koşu önde olmasına rağmen, maçı kazanma şansını çok zora soktu. Şuan için her ne kadar Avustralya için  galibiyet kuvvetli ihtimal gibi gözükse de, West Indies'den gelecek bir geri sıra direnişi maçı beraberliğe de götürebilir.

Gün Sonu: West Indies 449/9dec&71/5 Avustralya 406/dec


5.Gün: Test kriketi adına harika bir günü daha geride bıraktık. Son ana kadar izleyicilere keyif veren ve heyecan yaşatan zorlu mücadelenin galibi, konuk ekip Avustralya oldu. Dün öngördüğümüz gibi, West Indiesli orta sıra vurucuları o kadar da kolay lokma olmayacaklarını göstermeye çalıştılar. Carlton Baugh ve Narsingh Deonarine, bir ölçüde bunda başarılı oldu. Fakat Shane Watson'ın atışlara gelmesinden sonra,  kendi sopasından çıkan topla wicketını deviren Darren Sammy, kaptan olarak direnişi güçlendireceği yerde, ne yazık ki yıktı. Avustralya, ilk seans sona ermeden rakibin tüm vurucularını temizlemişti. Önündeye, rakipten alması gereken 192 koşu ve karanlığa karşı vermesi gereken bir mücadele vardı.

Avustralya, yemek arasından sonra başlayan ikinci seansa sakin vurucu Ed Cowan'ın sağlamcılığıyla girdi. David Warner'ın fazla koşu alamadan çıkmasına rağmen, yerine giren Shane Watson işleri yoluna koydu. Son seansa kadar Avustralya, tek kayıpla ve yavaş wicketın da etkisiyle 63 koşuyu bulmuştu. Geride kalan zamanla birlikte, galibiyet için gereken 129 koşu gelecek miydi?

Watson'ın 50'yi bulduğu maçta işler bir kez daha değişecekti. West Indies kaptanı Darren Sammy, sağ elli falsolu atıcı Deonarine'i atışlara gönderdi. "Yokluğu aranacak mı?" denilen Sunil Narine IPL'de ter dökerken, onun yerine takıma giren Deonarine "Ben de buradayım" diyerek üst üste dört önemli wicketını temizledi. Bunlar sırasıyla Watson, ninnici Ed Cowan, eski kaptan Ponting ve yeni kaptan Clarke'tı. Özellikle Ponting ve Clarke'ın bu kadarerken çıkması işleri çok zora soktu.

Tam bu noktada devreye Mr. Cricket lakaplı Micheal Hussey girdi. Sürenin dar, alınacak koşunun çok olması, Hussey'i genel karakteristiğinin dışında bir oyun oynamaya itti. Bu strateji değişikliği karşısında Darren Sammy, hızlıca gelen sayıları durdurmak için hızlı atıcı Kemar Roach'u çağırdı. Karanlık iyice çökmüş ve Avustralya galibiyete 19 koşu kadar yaklaşmıştı ki wicketkeeper Matthew Wade, Roach tarafından oyun dışına gönderildi. "Bu maçı buradan alır" dedirten  Hussey de over sonra sonra aynı kaderin kurbanı oldu. Şimdi iş, Ben Hilfenhaus-Ryan Harris ikilisine kalmıştı. Her ikisi de uzman batsman değildiler ama almaları gereken koşu saıyıs sadece 3'tü.

İlginç bir tesadüf, farklı yönlerden maçın kahramanı olmaya aday iki oyuncuyu yan yana getirmişti. Harris, ilk devrede 68 koşu yapmış ve kariyer rekorunu yenilemişti. Bu skor, Avustralya'nın maçta kalmasını sağlamıştı. Ben Hilfenhaus'sa maç beraberliğe giderken 4-27'lik bir atış dönemi sonrasında West Indies'lilerin kabusu olmuştu ve ibreyi Avustralya tarafına çevirmişti. Bu ikiliyi, ortak olarak çalıştıkları son overda koşuları paylaştılar ve harika bir galibiyetin de mimarı oldular. Neredeyse karanlıkta gelen bu galibiyet, akıllara "Karanlıktan Aydınlığa" gibilerinden manşetleri de beraberinde getirdi.

Maçın Özeti:  West Indies 449/9dec(Chanderpaul 103, Brahtwaite 57, Edwards 61)&148(Hilfenhaus 4-27) Avustralya 406/dec(Harris 68, Clarke 73, Roach 3-72)&192(Watson 52, Deonarine 4-53)


fotokaynak: AFP, cricinfo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder