17 Nisan 2012 Salı

Micheal Clarke: Sakin Güç-2. Bölüm


Sri Lanka serisinden sonra sıra, Güney Afrika turuna gelmişti. Ne olduysa da burada oldu. Tarihe geçecek çılgın bir kriket günü sonrasında tam 23 wicket düşmüş, Avustralya'nın elinde gözüken maç, Vernont Philander'in unutulmaz performansı ya da bir başka deyişle Avustralya batsmanlarını tereyağından kıl çeker gibi birer birer avladığı atışları sayesinde Güney Afrika'ya gitmişti. Clarke'ın Avustralyası o gün ikinci devrede sadece 47'ye gidebildi ve , 100 yılı aşan kriket tarihinde, bir devrede en az sayı yapan versiyon olmaya çok yaklaşmıştı. Takımın eski test oyuncularından Bryce McGain olayı şöyle özetledi: "Evet, bu izlediğiniz Avustralya, Avusturya değil." Kaptan Clarke, bunu yaşamak, acısını hissetmek zorunda kaldı. Muhtemelen eğer öteki dünya varsa ve Clarke oraya gidecekse, Sir Don Bradman'a bunu açıklamakta zorlanacaktır. Elbette, sonraki Testtte Brad Haddin-Micheal Hussey'nin kahramanca direnişi sayesinde seride beraberlik kurtarıldı. Burada Clarke'ın sakin kalıp takımı toparlayabilmesi önemliydi. Ayrıca bu karşılaşmada 6 over için atışlara gelen kaptan, 2 de wicket alarak Wanderers Stadyumu'ndaki 310 koşuluk rekor takibi gerçekleştiren takımın bir parçasıydı. 

Hemen ardından Yeni Zelanda Tesi geldi. Clarke, genç hızlı atıcı James Pattinson'a güvendi ve bu sayede Avustralya ilk maçı 9 wicket fark gibi rahat bir skorla kazandı. Clarke da 132 yaparak galibiyette önemli rol oynadı. İkinci maçıysa fazla hatırlamak istemeyecektir çünkü G. Afrika'daki dağılışa benzer bir performansla Avustralya, tam 26 yıl sonra Yeni Zelanda'ya kendi sahasında Test maçı verdi. 

Bir sonraki Test'te Avustralya Hindistan'ı ağırladı. Doğrusu Hindistan'ın bu denli dirençsiz olacağını evsahipleri bile beklememekteydiler. Zaheer Khan'ın sakatlığından tam kurtulamayışı ve Ishant Sharma'nın da benzer dertlerden muzdarip olması, Hindistan'ın felaketini hazırladı. Fakat bu Test serisi, Hindistan'da belki bir dönemi kapatırken, M. Clarke'a belki de kariyerinin  en parlak serilerinden birini yaşattı.  Sydney'deki ikinci Test'te 300'ü aşan batsmanlar kulübüne giren kaptan, 329 koşuya ulaşmışken şaşırtıcı şekilde takımın skorunu deklare etti. Bir Avustralya kaptanı tarafından yapılan en yüksek skorun 334 olduğu(Mark Taylor, 88-89 Pakistan Testi ve Don Bradman 1930, Ashes) düşünülürse, bu çok fedakarca bir davranıştı. Clarke, takımının galibiyete bir an önce ulaşabilmesi için kendi rekoruyla tarihe geçme şansını geri çevirmişti. Nitekim atıcı takım arkadaşları da Clarke'a galibiyeti hediye ettiler. Maçtan sonra konuşan Clarke, "Rekoru geçmek hiç aklıma gelmedi." dese de manşetlerde kendisinden çok takımın konuşulmasını istediği belliydi. Sonraki Test'teyse 210 yapan Clarke, Ponting'le beraber serinin yıldızı olurken, aynı serideki iki ayrı maçta hem 200'ü hem de 300 koşuyu alma başarısı gösteren üçüncü batsman olarak tarihe geçti. (Don Bradman, Wally Hammond). Avustralya, seriyi 4-0'la kazandı. 

Micheal Clarke'ın son macerasıysa, devam etmekte olan West Indies serisi. Sakatlığından kurtulan kaptan, Avustralya'nın kazandığı ilk testle birlikte manşetlere taşındı bile. Bugüne kadar hem bowler, hem de batsman rollerindeki başarıyla rüştünü ispat eden Clarke, bu kez de kaptanlık vasıflarını konuşturdu. West Indies'in galibiyete daha yakın olduğu testte seans arası yaklaşmaktaydı. Kaptan, devre skorları karşılaştırıldığında geride olan ekibinin biraz daha vurucu takım olarak kalmasına göz yumup sağlamcı bir yaklaşımla en azından beraberliği garantilemek için bekleyebilirdi, fakat bunu tercih etmedi. Hızlı atıcısı Ben Hilfenhaus'a güvendi; Avustralya 43 koşu gerideyken skoru deklare etti ve takımı atışlara geçildi. Nihayetinde Hilfenhaus 4 wicket birden temizleyerek bu taktiksel hamlenin başarıyla sonuçlandığını müjdeledi. Nefes kesen bir finalle kazanan yine Avustralya oldu. 

Avustralya kaptanı Micheal Clarke'ın, kötü başlayan ama giderek düzelen, yakın zamanda, hem iyi hem de kötü anlamda tarihe geçtiği dönemi kısaca özetlemeye çalıştım. Sözün özü, Ricky Ponting'in yıldızı yavaş yavaş sönerken,  Clarke daha şimdiden unutulmaz Avustralya kaptanları arasına girdi bile. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder