10 Ekim 2011 Pazartesi

T20 Şampiyonlar Ligi'nin Ardından

Kriketin en kısa süren versiyonu, yani Twenty20 formatında düzenlenen en yüksek ödüllü kulüplerarası turnuva Şampiyonlar Ligi, dünkü finalle tamamlandı. Maçları yakından takip edip turnuvayı sizler için değerlendirdik.

Şampiyon: 6 takımın elemelere katıldığı ve üçünün ana tabloya dahil olduğu turnuvada, 5’er takımdan iki grupta ilk ikiye giren takımlar Sommerset, New South Wales Blues, Royal Challangers Bangalore ve Mumbai Indians yarı finale yürürken, grup maçlarının sonuna kadar neredeyse hiçbir takımın tur atlamayı garantileyememesi, çekişmenin göstergesiydi.3. Kez düzenlenen Şampiyonlar Ligi’ni, evsahibi Hindistan takımlarının yer aldığı finalde Royal Challangers Bangalore’u 31 koşu farkla yenen Mumbai Indians kazandı.

Soru: Sizce Mumbai Indians turnuvayı kazanmayı hak etti mi?

O.B:  Öncelikle bana göre turnuvayı en iyi takımın kazandığını söylemek zor. Kağıt üzerinde Mumbai, kendisinden daha güçlü takımların arasından sıyrılmayı başardı. Bunda tabii ki çok yakın biten grup maçlarında diğer sonuçların da kendi lehine gelişmesinin rolü büyük. Yine de yarı final ve final maçlarında atıcılarının gösterdiği performans, vurucuların da yaptığı iyi skorlarla birleşince şampiyonluğu kazanmayı başardılar. Bu da dengeli kadro yapısının sayesinde gelen bir başarı Bunu yakalayabilmeleri kilidi açmalarını sağladı.

Takımlar: Avustralya, Güney Afrika ve İngiltere’den yerel T20 ligi finalistleri Karayipler,Yeni Zelanda ve Sri Lanka yerel T20 ligi şampiyonları ile, Hindistan yerel lig yarı finalistlerinin tümü –elemerle birlikte- mücadeleye girişti. CLT20_2009’u kazanmayı başaran New South Wales, bir senenin ardından yine devler liginde boy gösterdi ancak yarı finali geçememesi, South Australia’ysa yarı finale gittiği geçen senenin ardından, grup aşamasında elenmesi dikkat çekiciydi. Turnuvaya farklı galibiyetlerle başlayan Güney Afrika takımları Warriors ve Cape Cobras’ın da ilk turu geçememesi ilginçti. Yeni Zelanda ve Sri Lanka temsilcilerinin elemelere tabi tutulması ve ana tabloyaya girememesi de temsil açısından üzücüydü. Geçen yıl, İngiliz takımlarından yoksun turnuvadan sonra Sommerset’in bu kez yari finale yürümesi önemli bir başarı hikayesi oldu. Grupta 2 maç alıp, iki maçını son topla kaybedip ilk turda elenen ama nispeten isimsiz oyuncularına rağmen, ortaya koyduğu oyunla herkesin takdirini kazanan Trinidad&Tobago da mansiyonu hak etti.

Soru: Şampiyonlar Ligi’ni yine bir Hindistan takımının kazanması turnuvaya ne gibi etki eder?

O.B:  Turnuvaya olan ilgi veya Hindistan dışındaki takımların katılımı azalmaz, aksine ortada dönen ödül miktarı yüksek oldukça bu turnuva her zaman ilgi çeker. Zaten Uluslararası Kriket Konseyi’nin (ICC) bu turnuva için ayrı bir pencere açacağı ve o dönemde uluslararası maç oynatmayacağı düşünülürse her oyuncu bu turnuvada oynamak isteyecektir. Bir de turnuvanın çekişmeli maçlara sahne olduğunu düşünürsek ilgi artarak devam edecektir.

Stadyumlar: Maçlar Chennai’deki tarihi Chepauk ya da bugünkü ismiyle MA Chidambaram Stadyumu’yla, Bangalore’daki Chinnaswamy Stadyumu’nda oynandı. Chepauk’taki maçlar genellikle düşük skorlarla biterken Bangalore’dan üst üste sayı rekorları kırıldı.

Soru: Evsahiplerinden Royal Challangers Bangalore’un finale kadar Chennai’de oynanamaması turnuvada ortaya çıkan sonuçlara ve oyunun kendisine etkisi neydi?

O.B:  Kriketin vurucular ve atıcılar açısından eşit imkan sunan zeminlerde oynandığında maçların daha güzel geçtiği bir gerçek. Finale çıkan Royal Challengers Bangalore’un finalden önce oynadığı 5 maçta sadece 18 wicket almış olması, buna rağmen son 2 maçında hem South Australia hem de New South Wales’i 200 üzeri skorları geçerek yenmesi çoğu kişinin aklına şu soruyu getirdi. Acaba T20 kriketin geleceğinde atıcıların rolü azalacak ve takımlar kadroda vuruculara fazla mı ağırlık verecekler? Neyse ki Bangalore, finalde benzer bir galibiyet alamadı ve tüm kriketseverlerin içi rahatladı. Yine de önümüzdeki yıllarda sadece skor fazla olsun, 4 ve 6 sayı getiren büyük vuruşlar sıklıkla yapılsın, böylece seyirciler coşsun beklentisiyle stad zemininin hazırlanmasının önüne geçilmeli düşüncesindeyim.

Turnuvanın döndüğü an: Arun Karthik’in kahramanlığı. Royal Challangers Bangalore takımının wicketkeeper(kalecilik) görevini üstlenen genç oyuncu, South Australia maçının son topunda beklenmedik şekilde mükemmel bir vuruş yaptı ve gerekli 6 sayıyı alarak takımını yarı finale çıkardı. Güney Avustralyalılar kazansaydı, yarı finale çıkacaklar ve çok farklı maçların ortaya çıkmasına sebep olacaklardı.

Soru: Size göre turnuvada öne çıkan oyuncular kimlerdi?

O.B: Turnuvanın öne çıkan oyuncularını düşündüğümüzde zaten Lasith Malinga, David Warner, Jacques Kallis gibi oyuncular popüler oyuncular ve herkes tarafından tanınıyor. Ben ise daha çok turnuva öncesi uluslararası alanda isim yapmamış oyuncular içerisinden dikkat çeken isimleri ön plana almak istedim. İlk olarak aklıma gelen de Sunil Narine oldu. Yerel ligde bile yeni yeni oynamaya başlayan 23 yaşındaki falsolu atıcı oynadığı 4 maçta aldığı 8 wicketın yanında fazla koşu vermemesi ile de dikkat çekti. Genelde falsolu atıcılar yönünden güçlü isimlerin çıkmadığı Karayipler bölgesinden yetişen bu oyuncu, muhtemelen uluslararası alanda ülkesini kısa zamanda temsil etmeye başlayacaktır. İkinci isim ise Güney Afrika ekibi Warriors’ın açılış vurucusu Jon-Jon Smuts. Ülkesinde uzun süredir bilinen bir isim olmasına rağmen bu turnuvada takımına ciddi katkılar sağlaması (oynadığı 4 maçın üçünde 30 sayının üzerine çıktı) dikkatlerden kaçmadı. O da 23 yaşında ve önümüzdeki yıllarda adından söz ettirecektir. Bir dikkat çekici isim de New South Wales’in hızlı atıcısı Patrick Cummins oldu. 18 yaşındaki genç yetenek şimdiden Avustralya’nın önümüzdeki 15 yılına damga vuracak isim olarak gösteriliyor, bu büyük organizasyonda da yeteneği, cesareti ve olgunluğuyla yıldızlaştı. Eğer sakatlıklardan uzak durabilirse beklentileri karşılayacaktır.

Yaklaşık 3 hafta süren mücadeleler, pek çok unutulmaz maça sahne oldu. Trinidad Tobago’nun hem Mumbai’ye, hem de New South Wales’a son topta kaybetmesi, turnuva tarihine geçti. Bangalore, Şampiyonlar Ligi tarihi sayı rekorunun iki defa kırıldığı maçla yarı finale çıkması ilginçti. Yine, Avustralyalı David Warner’ın 135’le T20 tarihi sayı rekorları listesine dördüncü sıradan girdiyse de takımı New South Wales’in elenmesini engelleyemedi.

Soru: Turnuvanın bu denli ilginç maçlara sahne olması, kriketin ve T20’nin geleceğini nasıl etkiler?

O.B: Gerek organizasyon gerek maçların kalitesi bakımından başarılı geçen bir turnuvanın ardından bu geleneksel sporun geleceğinin parlak olduğunu söylemek yanlış olmaz. Özellikle bu yıl uluslararası düzeyde oynanan Test maçlarının, tek günlük (ODI) maçların Dünya Kupası’nın ve de Twenty20 Şampiyonlar Ligi’nin büyük heyecana sahne olduğunu düşünürsek, için bu turnuvanın başarısı kriketin hem popülaritesinin artması hem de ülkemiz gibi yeni yeni kriketin takip edilmeye ve oynanmaya başladığı ülkelerde yaygınlaşması için büyük bir fırsat sunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder