24 Ekim 2011 Pazartesi

Kralın Dönüşü: Jacques Rudolph


Bir gün havaalanında uçak beklerken eşim ‘Şurada duran adam bizim Rudolph değil mi?’ diye uyarmasaydı kendisiyle tanışma fırsatı bulamayacaktık. Şapka ve gözlük taktığı için belki birisi tarafından tanındığı için çok şaşırmıştı. İlk önce nereden geldiğimizi sordu, Türkiye’den olduğumuzu söyleyince şaşkınlığı bir kat daha arttı. Türkiye’de kriketin takip edilip edilmediğini sordu, takip edilmediğini ama eşimin sıkı bir Güney Afrika taraftarı olduğunu söylediğimde bizimle koyu bir sohbete başladı. O dönemde Rudolph Güney Afrika takımı aday kadrosundan yeni çıkarılmıştı. Klasik bir Türk yaklaşımıyla ‘Abi sana ayıp ettiler, aslında oynamak senin hakkındı ama senin yerine Hashim Amla’da ısrar ediyorlar. Amla’dan ne köy olur ne kasaba’ şeklinde olaya ‘damardan’ girince kelimelerini dikkatli seçip eleştiri dozunu ayarlayarak o dönem seçicilerinin düşünceleri ve Güney Afrika takımının iç dinamikleri hakkında yüzeysel de olsa bilgi vermişti.


2007 yılında Kolpak kuralları çerçevesinde İngiltere’ye yerleşen ve kriket yaşantısına Yorkshire takımıyla devam eden Rudolph, zaman içerisinde giderek kendini geliştirip arka arkaya iyi performanslar gösterdiğinde fark edildi ki Rudolph’un ayrılığı G.Afrika için ciddi bir kayıptı. Uzun süre Test sıralamsında birincilik için oynayan Güney Afrika harika oyunculara sahip olmasına rağmen bir türlü açılış vurucusu ve 6. sıra vurucusu pozisyonları için istikrarlı bir oyuncu bulamamış ve Neil McKenzie, Alviro Petersen, Jean Paul Duminy, Ryan McLaren, Johan Botha gibi denemelere rağmen istikrara kavuşamamıştı. Diğer yandan Rudolph’un ismi İngiltere Test takımı için anılmaya başlamıştı ve 2011 yılına kadar Yorkshire’da oynamaya devam etse İngiltere’yi temsil etme hakkı kazanacaktı.

Bu tabloyu bozan ise Jacques Rudolph’un karısı Elna oldu. Bulaşıcı hastalıklar ve özellikle AIDS üzerine uzmanlaşmış bir doktor olan Elna, Leeds’ten sıkılmıştı ve ülkesine dönüp insanlarına yardım elini uzatmak istediğinde Rudolph, 2010 yılında Kolpak anlaşmasını bozarak ülkesinin takımlarından Nashua Titans ile anlaştı. 2010 sezonunda ülkesinde first class (4 günlük maçlar) maçlarda en çok koşu yapan oyuncusu olarak turnuvayı kapattığında milli takıma geri dönüş artık kaçınılmazdı. Bu yıla da harika bir başlangıç yapan oyuncuyu kimse görmezden gelemeyecekti. Kariyerinin ilk dönemlerinde 2 kez Güney Afrika’da beyaz olmayan oyunculara yapılan pozitif ayrımcılık nedeniyle ülkesini temsil etme şansını kaçıran Rudolph, ilk maçında Bangladeş karşısında 2003 yılında oyun dışı kalmadan 222 yaptığından beri en mutlu gününü 22 Ekim Cumartesi günü yaşadı ve 2006 yılından sonra tekrar Test takımına açılış vurucusu olarak geri çağırıldığını öğrendi. Eğer bir aksilik olmazsa 9-13 Kasım tarihleri arasında Avustralya ile oynanacak ilk Test maçında Graeme Smith’in açılış vurucusu ortağı olarak izleyeceğimiz Jacques Rudolph’a (bir Avustralya taraftarı olmama rağmen) şimdiden en içten başarı dileklerimi iletiyorum.

Ek was nog altyd seker dat jy sal terugkom (Her zaman geri döneceğinden emindim)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder