8 Mart 2012 Perşembe

Günlük Kriket Bülteni:7 Mart 2012

Test Serisi  
1. Maç: Yeni Zelanda-G.Afrika, Dunedin
1.Gün Sonucu: Güney Afrika 191/7
Yorum: ODI ve T20 maçlarındaki başarısızlıklarından sonra G. Afrika karşısında, bu kez Test serisinde şansını deneyen Y.Zelanda, Avustralya karşısında gösterdiği başarılı bowling performansını tekrarladığı ilk gün sonunda, G. Afrika'yı 191 koşu sayısında tutmayı başardı. Yağmur yüzünden öğle arasına kadar başlayamayan maçta, Chris Martin, tutumunu agresifleştirdikten sonra Greame Smith, Jacques Kallis ve AB De Villiers gibi çok önemli batsmanları avlamayı başardı ve ilk günün yıldızı oldu. Ona yardımcı olanlar arasında, kısa formatlarda yokluğu ciddi biçimde hissedilen Daniel Vettori başta gelmekteydi. G. Afrika'daysa, başlangıç vurucuları arasında denenen fakat pek başarılı olamadıktan sonra yerini tekrar Alviro Pietersen'e bırakıp 6. sıraya gerileyen Jacques Rudolph, yerini sevmiş olacak ki 46 koşuya ulaştığı ilk gün sonunda wicketını kaybetmeyenlerden biri olarak kaldı. İlk günde avantaj Yeni Zelanda'ya geçti.

Runako Morton'un Ölümü 

Otomobil kazalarıyla yaşamını yitiren sporcular serisinin son halkası, West Indies'in eski Test oyuncusu Runako Morton oldu.

Özellikle Brian Lara, Clive Lloyd ya da Chris Gayle gibi toplara sert vurmasıyla ünlenen Runako Morton'un, çalkantılı spor yaşamı vardı. Nispeten az tanınan Karayip ülkelerinden  Nevis'te doğan sporcu, yeteneğine karşın disiplinsizlik nedeniyle 2001 yılında ülkesi  St. George Kriket Akademisi'den atılmıştı.(düğününden geç dönmesi, bardağı taşıran son damla olmuş). Buna rağmen 2002'de West Indies formasıyla, Pakistan karşısında ODI kariyerine başlayan Morton, kısa süre sonra West Indies'in ikinci takımıyla katıldığı turlardan yalan mazaretlerle(büyükannesinin kaybettiğini söylemiş ama büyükannelerinden biri 16 yıl önce ölmüş, diğeriyse hayattaymış) ayrıldığı için West Indies Kriket Kurulu tarafından 1 yıl men cezası aldı. Bu cezanın dolmasının ardındansa, 2004'te, bir bıçaklama olayına karıştığı var kayıtlarda. Nezarete atılan ve kefaletle serbest bırakılan sporcu, bir aileiçi tartışma ardından kuzenini bıçaklamaktan ötürü hapse girmekten bir şekilde kurtuldu. Leeward Islands'ın first-class takımında zaman zaman iyi maçlar da ortaya koyan Morton, üst seviye  West Indies oyuncularının, ülke kriket kuruluyla ters düşüp maçlara çıkmamasının da yardımıyla Test kariyerine başladı. Ramranesh Sarwan'ın da sakatlanmasıyla Yeni Zelanda karşısındaki ikinci ve üçüncü Testte şans bulan Morton, 70'e ulaşmış ve 100'e doğru yürüyordu ki, yağmur yüzünden maç tamamlanamdı. İşte tam da bu maçta, kriket tarihine geçecek ilginç runout kararlarından birinin de kahramanı oldu. http://www.youtube.com/watch?v=36SLpqAymTE'linkinden de izlenebilecek pozisyonda Morton, güvenli pozisyona geçen ilk adam olabildiği için kaptanı Shiv Chanderpaul oyun dışı kaldı. Fakat görüntüler, yaklaşık 7-8 dakika boyunca kimin runout olduğunun anlaşılmasını engelledi. Zaten Morton da ilk anda kendisinin çıktığını düşünyordu. Bu ilginç anıya rağmen Morton'un ODI ve Test kariyeri, hiçbir zaman istikrarlı bir biçimde West Indies'in en yüksek kalibre vurucuları arasında kalmasını sağlayamamıştı.

Sonuçta, kariyeri boyunca 15 Test ve 56 ODI oynayan Morton en son 2 yıl önce, Avustralya karşısındaki bir T20 maçında formayı giymişti. Morton geçen yıl Mart ayında  uyuşturucuyla yakalanmış ama yine kefaletle salıverilmişti. Morton 4 Mart 2012 tarihinde aracının kontrolü kaybederek bir direğe çarpması sonucunda yaşamını yitirdi. Türkiye'deki Kriketseverler olarak kendisini anıyoruz.




ı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder