6 Ocak 2012 Cuma

Tendulkar'ın Yüzü



Sachin Tendulkar spor tarihinin günümüzde yaşayan efsanesidir. Sporu bıraktıktan 50 hatta 100 yıl sonra dahi adı Don Bradman, WG Grace, Garfield Sobers, Brian Lara, Steve Waugh, Jack Hobbes, Javed Miandad ya da K.S. Ranjitsinhji'yle anılacak bir kriketçidir. Bugün ülkesinin kriket maçını izleyen bir Hintlinin Sachin Tendulkar çıktıktan sonra televizyonu kapatması veya stadyumu terketmesi oldukça olasıdır. Kısacası Hindu dininde kriket tanrısıdır. Yunan mitolojisinden tanrıların dünyevi zevkler peşinde koştuğu hikayelere aşinayız. Spor mitolojisindeyse bugünlerde Sachin'in bir büyük derdi daha var; uluslararası maçlarda 100'üncü 100'üne ulaşmak.
Krikette 100 yapmak çok önemlidir. Önce 50 koşuyu alan; yani takımına 50 sayıyı kazanan oyuncu alkışlanır. Ardından da sıra 100'e gu elir ve oyuncu barajı aştığında taraflı tarafsız herkes ayağa kalkar ve bu başarıyı alkışlar. Oyuna verilen arada oyuncu da tüm arkadaşları tarafından tebrik edilir. Tarihte bu başarıyı yakalayan pek çok oyuncu vardır ancak bu, sözkonusu oyuncuların kendi yerel liglerinde, First-Class denilen ve en az 4 gün süren maçlarda elde ettiği bir başarıdır. 25 kişilik bu listede  çoğu oyuncu  Jack Hobbes, Frank Wooley, Herbert Sutcliffe gibi İngiliz'dir. Bununla beraber Karayipli Viv Richards, Avustralyalı Don Bradman ya da Pakistanlı Zaheer Abbas gibi başka ülkelerin vatandaşları da yerlerini almışlardır.
Tendulkar, Dünya Kupası'ndaki Güney Afrika maçında ortaya koyduğu  performansla 99. uluslararası 100'ünü tamamlamıştı. Ancak o günden bu güne yaklaşık 10 ay, 9 Test ve 4 ODI maçı geçti  ve gergin bekleyiş devam ediyor. Bu maçlarda  pek çok kez 100'e yaklaştı ancak başarıya ulaşamadı. Dünya Kupası yarı finalinde Pakistan'a karşı elde edebilirdi istediğini ancak karşısında offspinner Saed Ajmal vardı; 85'te kaldı. Kupayı Hindistan kazanınca konunun üzerinde fazla durulmadı. Yaz aylarında, İngiltere karşısındaki 4 Testlik hezimette Stuart Broad onun kabusu oldu. 4. Testin ikinci devresindeyse Tim Bresnan'ın topunu ayakla kesti ve 91'e ulaşmışken hevesi kursağında kaldı. Belki Hindistan'ın karşı çıktığı 'itiraz sistemi' devrede olsaydı kurtulabilirdi 'Küçük usta' lakablı oyuncu. Hindistan'ın evindeki West Indies serisi Tendulkar için bulunmaz fırsattı çünkü rakibin çok yüksek kalibrede atıcısı yoktu. Ancak yükselen genç leg spinner Devendra Bishoo, kaptanı Darren Sammy'nin stratejik kararına itiraz etti ve atış yaptığı yeri değiştirmeyerek gösterdiği ısrarında da haklı çıktı. Bu kez 71'de kaldı Tendulkar.
Son olarak da şuanda devam eden Avustralya-Hindistan serilerinde yenemedi vudusunu. Zafer yakında gözükmekteydi. Gerçi Avustralya maçı kazanmaya yakındı ama evsahibi ülkenin 4 ana atıcısı Siddle, Hilfenhaus, Pattinson ve Lyon, rakibin   kıvrak bilekleri karşısında çaresizdi. Önceki gün Avustralya kaptanı Micheal Clarke'ın 329'la Test tarihi kitaplarına girmesini sağlayan Sydney zemini de Tendulkar'a yardım ediyordu belli ki. Ne var ki yedek planı devreye sokan Clarke, pek fazla atışlarda kullanılmayan Micheal Hussey'le birlikte, bizzat kendi atışlarıyla zorladı rakibini. Nitekim Tendulkar köprüden önceki son çıkışa sol şeritten giderken Clarke bariyerine çarptı.Kazanın bilançosu: Tendulkar'ın 80'de kalışı, takımın bu acıya dayanamayarak direnişten vazgeçişi ve kısa bir süre içerisinde gelen mağlubiyet.
İşte Tendulkar böyle bir yıldız; başarısı güldürür, başarısızlığıysa öldürür. Clarke tarafından oyun dışı gönderildiğinde yüzü donuktu, kimseye bakmadan doğrudan istirahat etmek üzere Pavilion'a gitti. Peki ya öteki yüzü ne olacak? Acaba uğruna bazen takım başarısını bile geri planda tuttuğu kişisel rekoruna,  100'üncü 100'üne ulaşabilecek mi? Yoksa yoluna taş koyup, bunu torunlarına hikaye olarak anlatabilecek oyuncu sayısı mı çoğalacak? Cevabı düşünürken Tendulkar'ın 37 yaşına ulaştığını da hesaba katmakta fayda var. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder