31 Mart 2011 Perşembe

Dünya Kupası Özeti: Yarı Final Maçları

Sri Lanka-Yeni Zelanda, 1.Yarı Final, Yeni Zelanda 217, Sri Lanka 220/5, Sri Lanka 5 wicket farkla kazandı

Yeni Zelanda 217 (Styris 57, Guptill 39, Mendis 3-35), Sri Lanka 220/5 (Dilshan 73, Sangakkara 54, Southee 3-57)

Yarı final maçını evinde oynamanın verdiği avantajı iyi değerlendiren Sri Lanka, son overlarda zorlansa da 2007’den sonra bir kez daha Dünya Kupası finalinde oynama hakkı elde etti. Aslında mücadele, Yeni Zelanda açısından, çeyrek finaldeki Güney Afrika maçının bir kopyası gibiydi. İstikrarlı bir ortaklık oluşturmakta zorlanan Yeni Zelanda, yine skoru yavaş da olsa ilerleterek en azından atıcıların savunmak için şansı olacak toplam koşuya ulaşmayı hedefledi. Üç spin bowlerını da kullanan ev sahibi ekipte Ajantha Mendis, Rangana Herath ve yaşayan efsane Muttiah Muralitharan üçlüsü konuk ekip vurucularını baskı altında tutmayı başardı. Hızlı atıcı Lasith Malinga da reverse swing ve yorkerlar ile 3 wicket alarak üstüne düşeni yaptı. Dörtlük vuruşları bulmakta zorlanan Y.Zelanda’da Scott Styris-Ross Taylor ikilisinin gayreti olmasa 150’yi aşmak bile zor olacaktı ancak Styris’in 50’yi aşması ve alt sıralarda Kane Williamson’ın çabuk sayı alma gayreti sayesinde 217’ye ulaşmayı bildiler. Vurucu olma sırası ev sahibi ekibe geldiğinde bir önceki West Indies maçında formda olduğunu kanıtlayan Upul Tharanga, Tillakaratne Dilshan ikilisi uzun süre kontrolü elinde tuttular. Tharanga’nın dışarıda kalmasıyla oyuna giren kaptan Kumar Sangakkara’nın da gayretiyle çok da zorlanmadan (Y.Zelanda atıcılarından bir tek Tim Southee hızlı atışlarıyla tehlike yarattı) Srşi Lanka ilk 32 overı tamamladı. Ancak sonraki 4 overda önce Dilshan, sonra Mahela jayawardane ve Sangakkara’nın çıkmasıyla Yeni Zelanda tekrar ümitlendi. Bu dönemde orta hızlı atıcılar ve spinnerların kurduğu baskıyla koşu oranı düşen ve ritmi bozulan Sri Lanka korkulu rüya görmeye başlasa da soğukkanlı Thilan Samaraweera önderliğinde maçı kazanmaya yetecek skoru buldular. Maçın adamı ise Sri Lanka kaptanı Kumar Sangakkara seçildi.

Hindistan-Pakistan, 2.Yarı Final, Hindistan 260/9, Pakistan 231, Hindistan 29 koşu farkla kazandı

Hindistan 260/9 (Tendulkar 85, Sehwag 38, Riaz 5-46), Pakistan 231 (Misbah ul-Haq 56, Hafeez 43, Nehra 2-33)

Kriketin ezeli rekabetinde ev sahibi Hindistan finale çıkan taraf oldu. Kura atışını kazanarak vurucu olmayı seçen Hindistan maça beklndiği gibi çok hızlı başladı. Özellikle Virender Sehwag’ın cesur vuruşları ile koşu hızını yüksek tutan Hindistan vurucuları, rakip kaptan Shahid Afridi’nin belirttiği ‘dünyanın en iyi atıcı grubu’ karşısında oyunu tamamen domine ettiler. Özellikle 3. overda Umar Gul’un 5 tane dörtlük vuruşa izin vermesi Hint seyircileri coştururken morali bozulan Gul bir daha kendini toparlayamadı ve oyundan düştü. En önemli silahlarından birinin formsuzluğu nedeniyle spin bowlerlara ağırlık veren Afridi’nin bu planı tam meyve verecekti ki bu sefer devreye tartışmalı UDRS sistemi girdi. Kriketin en büyük oyuncusu Sachin Tendulkar’ı önce Saeed Ajmal’in atışında leg before wicket kararında kurtardı, bir sonraki atışta da stumped olan Tendulkar’ı yine TV hakemi ipten aldı. Bütün bunlar yetmiyormuş gibi şansının zirvesinde olan Tendulkar’ın sopasından gelen topları 4 kez düşüren Pakistan alan oyuncuları da eklenince iyice coşan Tendulkar 100 sayıya ulaşamasa da aldığı 85 koşu ve daha da önemlisi Pakistan oyuncularını moralman çökerterek en b üyük zararı verdi. Wahab Riaz’ın iyi oyunu ve düzenli olarak aldığı wicketlar olmasaydı Hindistan bu moralle 350’yi bile aşabilirdi, ancak alt sıra vurucularından büyük destek görmeyen Hindistan, Wahab Riaz’ın da zorlaması sonucu biraz yavaşladı ve inning sonunda 260 koşuya ulaştı. Aradan sonra vurucu olarak sahaya gelen Pakistan için 260 sayı çok da korkutucu bir rakam değildi. Hindistan’ın önceki maçların aksine 3 hızlı atıcı kullanması faktörü de Pakistan’ın şansını arttıran bir başka etmendi. Grup maçlarında istikrarsız bir görüntü çizen hızlı atıclar bu sefer daha dikkatli ve bir plan dahilinde hücum edince Pakistanlı vurucular zorlanmaya başladılar. Hızlı bir başlangıç yapamamaları da baskıyı arttırdıkça hatalar da beraberinde geldi. İnningin ortasına gelindiğinde over başına 4 koşu bulan ve 4 wicket kaybetmiş olan Pakistan’ı Umar Akmal ve Misbah ul-Haq kurtarmaya çalışsalar da Umar Akmal’den sonraki vurucular ul-Haq’a yeterli desteği veremediler. Maçı kazanmak için gerekli ivmeyi yakalayamayan Pakistan en sonunda yenilgiyi kabul etmek zorunda kaldı ve böylece Hindistan 2003’teki kupadan sonra bir kez daha finale adını yazdırdı. Maçın adamı seçilen Sachin Tendulkar böylece muhteşem kariyerine bir de Dünya Şampiyonu ünvanını eklemek için son fırsatı yakalamış oldu.

Dünya Kupası Özeti: Çeyrek Final Maçları

Pakistan-West Indies, 1.Çeyrek Final, West Indies 112, Pakistan 113/0, Pakistan 10 wicket farkla kazandı

West Indies 112 (Chanderpaul 44, Sarwan 24, Afridi 4-30), Pakistan 113/0 (Hafeez 61*, K.Akmal 47*)

Moral bozucu İngiltere yenilgisinden sonra B gurubunu 2.sırada bitirme şansını kaçıran ve dördüncü sırayı alarak A gurubunun birincisi Pakistan ile eşleşen West Indies, Mirpur’da oynanan maçta vurucu olmayı seçerek maça başladığında büyük bir sürprizle karşılaştı. Özellikle atıcı performansıyla turnuvada ses getiren ve Avustralya’ya 1999’dan beri ilk yenilgisini tattıran Pakistan’ın açılış atıcı kombinasyonu Umar Gul ve Muahmmed Hafeez’in erken wicketları West Indies’in ritmini tamamen bozdu. Daha 6. overda 3 wicket kaybeden ve zaten turnuvada orta-alt sıra vurucularından verim alamayan West Indies, içine düştüğü durumdan kurtulacak çözümleri bir türlü üretemedi. Pakistan kaptanı Shahid Afridi’nin mükemmel işleyen atıcı planlarına kendisi de 4 wicket alarak destek verince West Indies kolay teslim oldu ve 112 koşuyla tüm vurucularını kaybetti. Bundan sonrası zaten Pakistan için çocuk oyuncağıydı. Maçı bir an evvel bitirmek isteyen Pakistan’ın açılış vurucuları hızla gerekli koşuları alarak wicket kaybetmeden Pakistan’ı yarı finale taşıdı. Maçın adamı ise atış yaptığı 10 overda sadece 16 koşu verip 2 wicket almayı başaran, sonra da vurucu olarak 61 koşu ile maçı getiren Mohammad Hafeez seçildi.

Hindistan-Avustralya, 2.Çeyrek Final, Avustralya 260/6, Hindistan 261/5, Hindistan 5 wicket farkla kazandı

Avustralya 260/6 (Ponting  104, Haddin 53, Yuvraj Singh 2-44), Hindistan 261/5 (Yuvraj Singh 57*, Tendulkar 53, D.Hussey 1-19)

Önceki 3 kupanın galibi Avustralya’nın A grubundaki son maçında Pakistan’a yenilerek grubunu 3. sırada tamamlaması sonrasında karşı grubun ikincisi Hindistan ile eşleşmesi herkes için ‘erken final’di. Uzun süredir formsuz, tartışılan Avustralya, gruptaki ilk zorlu maçında da yenilerek zaten kötü sinyalleri veriyordu. Yine de Hindistan karşısında vurucu olarak başladıkları maçta özellikle Ponting’in uzun süre sonra yakaladığı 100 koşuyla takımı sırtlaması sayesinde 260’a ulaşarak maçı kazanabilecek bir duruma geldiler. Artık kriketin ‘hasta adamı’ Avustralya’ya acı reçeteyi vermek zamanı gelmişti ve bu fırsatı ev sahibi Hindistan çok iyi değerlendirdi. Turnuva boyunca istikrarsız oynayan ve hem vurucu hem atıcı performanslarında sıkıntılar yaşayan Hindistan, performansı arttırmak gerektiğinde doğru reaksiyon verdi ve özellikle atıcıların disiplinli oyununa ek olarak orta ve alt sıra vurucularının son derece olumlu katkılarıyla maçı kazandı ve yarı finale yükseldi. Maçın adamı ise aldığı kritik wickwtlara ek olarak maçı 57 koşuluk vurucu performansıyla Avustralya’dan söküp alan Yuvraj Singh seçildi.

Yeni Zelanda-Güney Afrika, 3.Çeyrek Final, Yeni Zelanda 221/8, Güney Afrika 172, Yeni Zelanda 49 koşu farkla kazandı

Yeni Zelanda 221/8 (Ryder 83, Williamson 38*, Morkel 3-46), Güney Afrika 172 (Kallis 47, du Plessis 36, Oram 4-39)

Turnuva öncesi en büyük favorilerden Güney Afrika, B grubun 1. sırada tamamlayarak çeyrek finale çıktığında herkes finalin ilk takımının G.Afriak olduğunda hemfikirdi. Karşısında ise bu turnuvada fazla varlık gösteremeyen ve nisbeten kolay bir grupta 4. olarak çeyrek finale yükselen Yeni Zelanda vardı. Ne var ki Yeni Zelanda, turnuvanın en büyük sürprizlerinden birine imza atarak Güney Afrika’yı yenmeyi başardı. Vurucu olarak maça başlayan Y.Zelanda, açılış vurucularını erken kaybederek maça başladığında ikinci bir West Indies faciasının yaşanacağını tahmin etmek mümkündü. Ancak Jesse Ryder ve Ross Taylor ikilisi özellikle rakip hızlı atıcılar Dale Steyn ve Morne Morkel’in baskısını kırmayı başarınca Y.Zelanda toparlanmaya başladı. Skoru yavaş da olsa ilerleten bu ikilinin 114 koşuluk ortaklığı G:Afrika’yı hayal kırıklığına uğratsa da kısa aralıklarla aldıkları 3 wicket ile bu ikiliden ve tehlikeli Scott Styris’ten kurtulmaları tekrar ibreyi G:Afrika’ya çevirdi. Son umutla alt sıra vurucularının çabaları 221’e skoru getirdiğinde G.Afrika için maçı almak zor gibi görülmüyordu. Gözden kaçan önemli nokta ise turnuva boyunca G:Afrika ilk kez rakibin 10 wicketını da almayı başaramamıştı. Vurucu olarak sahada olan G.Afrika takımı için 24. overa kadar her şey yolunda gidiyordu. Bu overda Jacques Kallis’in dışarıda kalması ile tren raydan çıkmaya başladı. Sonraki 10 overda sadece 24 koşu alan ve 4 wicket kaybeden G.Afrika’nın geri dönmesi mümkün olmadı ve Yeni Zelanda muhteşem bir atıcı performansıyla galibiyete uzandı. 1999 ve 2003’te aptalca hatalarla turnuvadan elenen, 2007’de dünya sırlamasında 1.sırada başladığı kupaya yarı finalde veda eden G.Afrika, bir kez daha final göremeden elendi. Maçın adamı Jacob Oram seçildi.

Sri Lanka-İngiltere, 4.Çeyrek Final, İngiltere 229/6, Sri Lanka 231/0, Sri Lanka 10 wicket farkla kazandı

İngiltere 229/6 (Trott 86, Morgan 50, Muralitharan 2-54), Sri Lanka 231/0 (Dilshan 108*, Tharanga 102*)

Grupta oynadığı her maçta heyecan veren ve tarihi maçlarda boy gösteren İngiltere, turnuvanın ev sahiplerinden Sri Lanka karşısında turnuvadaki en kötü maçını oynayarak elendi. Sakatlıklar ve saha dışı ilginç olaylarla boğuşan İngiltere, şansını sonuna kadar zorlasa da bu sefer sert kayaya çarptı. Vurucu olarak Jonathan Trott’un sürüklediği İngiltere’de skora Eoin Morgan hariç katkı gelmeyince 50 over sonunda ulaşılan 229’un yetersiz kalacağı aşikardı. Nitekim Sri Lanka’nın açılış vurucuları Upul Tharanga ve maçın adamı Tillakaratne Dilshan, güle oynaya gerekli skoru yakaladılar ve Sri Lanka’ya moral veren galibiyete imza attılar.


16 Mart 2011 Çarşamba

Dünya Kupası, Ara Değerlendirme-B Grubu

Esasında gürültünün büyüğü bu grupta koptu. Özellikle İngiltere "Kalbi olanlar izlemesin." sloganını maçlardan önce yayma konusunda bizleri ciddi olmaya zorladı adeta. Fakat yarattıkları heyecan her zaman işlerine yaramadı. Önce Hollanda'ya karşı zorlanmışlardı, ardından Hindistan'a karşı oynanan ve kupa tarihine geçecek beraberlik maçı geldi. Hatta bu maçtan sonra, ICC UDRS kuralını sorguladı ve hemen modifiye etti. İngiliz, tüm bunların ardından  İrlanda'nın rekor bir skoru takip edebilmesine izin vererek ilk Dünya Kupası yenilgilerini aldılar. Düzlüğe çıkmaları için Güney Afrika'yı yenmeleri gerekiyordu ve rakip yenilgisizdi. O güne kadar neredeyse hiçbir varlık gösteremeyen İngiliz atıcılar, maçın sonlarına doğru uyandılar. İngiltere, rakip 124-3'teyken, 171 gibi vasat bir skoru koruması gerektiğini hatırladı ve Ashes günlerini anımsatırcasına atağa başlayıp Stuart Broad'ın aldığı 2 wicketla rakibi 165'te bitirdi. Bu maça Hollanda karşısındaki farklı galibiyetle gelen Güney Afrika, hafif çaplı yaşadığı bu 'batting collapse' denilen hücum kesintisini, bir sonraki maçta Hindistan'a yaşatacaktı. Evsahipleri, favori olarak çıktıkları kupada Bangladeş'i rahatça, İrlanda'yı da, son 1 senede epey bir eleştirilen Yuvraj Singh'in müthiş bireysel performansıyla(5 wicket alıp 50 koşu yapan ilk Dünya Kupası oyuncusu) geçmiş olabilirdi fakat yerel basın gidişattan memnun değildi. Nitekim Güney Afrika maçı, çok belirleyici bir noktaya oturdu. Yine garip şeyler oldu ve Hindistan, devre bitimine 10 over kala tek bir kayıpla 267'yi bulmuşken, devre sonunu 296'yla gördü. İkinci yarı hücum sırası değişince G.Afrika, biraz zorlansa da AB De Villiers'in devreye girmesiyle galibiyete ulaştı ve Hindistan'ı tartışmalarla baş başa bıraktı.

Tekrar İngiltere'ye dönecek olursak, önce Bangladeş'e dönmemiz gerekir. Bir evsahibi takım, ancak bu kadar dibi ve tepeyi beraber yaşayabilir. Hindistan karşısındaki hezimeti, İrlanda zaferiyle unuttular derken West Indies karşısında, adeta dağılarak kupa tarihindeki en düşük skorlardan birini aldılar. Sonra ne mi oldu? Büyük rakip İngiltere önünde, tarihlerinde elde ettikleri ikinci galibiyeti kutladılar. 169'da, sadece 2 vurucusu kalmış bir 'favori olmayan takım' adeta şaha kalkmış ve Imrul Kayes, Shakib El Hasan'ın getirdiği, Shaiful Islam'ınsa bitirdiği devreyle, bir devi devirmişti.

Tüm bunlardan sonra İngiltere'nin çeyrek final kaderi, yarın oynanacak West Indies maçıyla belli olacak. Buraya gelirken hiç de iddialı olamayan Karayiplilier, şimdi ezeli rakibin bu garip halinden pay kapabilme planlarıyla ellerini ovuşturuyor. Doğrusu oynanan turnuvanın adı Dünya Kupası olduğuna göre, İngiltere'nin durumuna şaşmamak lazım; geçen seneki T20 WC zaferleri yanıltıcı dursa da. İrlanda'yı deviren G.Afrika, çeyrek finali garantiledi.Tarihte kendilerine hep zorluk çıkaran Hollandalıları bu kez yenmeyi başaran Bangladeş,G.Afrika'yı yenmeye çalışacak ve bunu başarırsa da çeyrek finale gidecek. Arka arkaya İngiltere ve Hindistanla oynayacak West Indies, kendi kaderini çizecek.


B Grubu
Takımlar
M
G
Y
B
N/R
Pts
Net KO
Güney Afrika
5
4
1
0
0
8
+1.606
Hindistan
5
3
1
1
0
7
+0.768
West Indies
4
3
1
0
0
6
+2.206
Bangladeş
5
3
2
0
0
6
-0.765
İngiltere
5
2
2
1
0
5
+0.013
İrlanda
5
1
4
0
0
2
-0.881
Hollanda
5
0
5
0
0
0
-2.386

Dünya Kupası, Ara Değerlendirme-A Grubu

Evet, Dünya'nın Güneydoğu taraflarındaki Kriket Dünya Kupası heyecanı, Yeni Zelanda ve Japonya depremlerine rağmen  devam etmekte ve neredeyse turnuvada 1 ay tamamlanmış olacak.

Turnuvanın en sevindirici yönü, yağmurun kendisini çok fazla göstermemesi. Tamamlanamayan tek bir maç dışında, yağmur neredeyse hiç ortaya çıkmadı ve bu da maçların sonuçlanmasını sağlıyor.

Turnuvanın şu ana kadarki tek yenilgisiz takımı Avustralya, onların da mağlup takım olmaya namzet oldukları Sri Lanka maçı yağmur yüzünden sonuçsuz kaldı. Aslında güçlerini test edecek bir takımla oynamamaları şuanki sonucu da beraberinde getirmiş olabilir. En ciddi rakipleri, buraya darmadağın halde gelen Yeni Zelanda'ydı. Doug Bollinger'ın sakatlanmasından sonra kadroya yeni hızlı atıcı katmamayı tercih ettiler ancak ilginç şekilde, buraya gelmeden önce geçirdiği sakatlık nedeniyle form tutacak zamanı bulamadığı gerekçesiyle kadroya almadıkları Micheal Hussey evinden çağırıldı ve Dünya Kupası maçına çıkarak, gayet de güzel işler yaptı. Avustralya'nın durumu, sonraki turlarda daha net gözükecek.

Ülkelerinde yaşanan büyük felakete rağmen Yeni Zelandalılar da turnuvaya çok iyi devam ediyorlar. Buraya gelmeden hemen önce yaptıkları ODI serisinde üstünlük kuramadıkları Pakistan'a ağır bir yenilgi tattırdılar. Bu maçta özellikle Ross Taylor'ın çok uzun süre sonra 100'ü bulması Kiwiler için oldukça önemli bir gelişmeydi. Bu maç aynı zamanda Pakistan'ın da şu ana kadarki tek yenilgisi oldu. Geride kalan maçlarda Shahid Afridi'nin bireysel performansı ön plandaydı ancak takımın battingindeki açıcıların hücuma gerekli desteği veremediği, geride kalan maçlarda görüldü.

Grubun diğer takımlarından Kanada-Kenya buluşmasının sonucu, daha alt sınıflarda yer alan ülkelerin buluşması açısından önemliydi ve Kanada'nın galibiyetiyle sonlandı. Kenya, beklendiği gibi burada büyük hayal kırıklığı yaşıyor. Zimbabwe de yine beklendiği üzere falsolu atıcılarıyla etkiliyken, hızlı atıcılarından aynı verimi alamadığı için büyük takımlarla boy ölçüşebilecek düzeyde değil.

Şu an  Sri Lanka-Avustralya-Yeni Zelanda ve Pakistan gruptan çıkmayı garantilemiş durumdalar ancak sıralamalar çeyrek finaldeki rakip açısından önemli. Sri Lanka-Yeni Zelanda ve Pakistan-Avustralya maçları, bu sıralamaları belirleyecek.



A Grubu 

Takımlar
Mat
G
M
B
N/R
Pts
Net KO
Yeni Zelanda
5
4
1
0
0
8
+1.957
Pakistan
5
4
1
0
0
8
+0.729
Sri Lanka
5
3
1
0
1
7
+2.705
Avustralya
4
3
0
0
1
7
+1.645
Zimbabwe
5
1
4
0
0
2
-0.669
Kanada
5
1
4
0
0
2
-2.046
Kenya
5
0
5
0
0
0
-3.005