31 Mart 2011 Perşembe

Dünya Kupası Özeti: Çeyrek Final Maçları

Pakistan-West Indies, 1.Çeyrek Final, West Indies 112, Pakistan 113/0, Pakistan 10 wicket farkla kazandı

West Indies 112 (Chanderpaul 44, Sarwan 24, Afridi 4-30), Pakistan 113/0 (Hafeez 61*, K.Akmal 47*)

Moral bozucu İngiltere yenilgisinden sonra B gurubunu 2.sırada bitirme şansını kaçıran ve dördüncü sırayı alarak A gurubunun birincisi Pakistan ile eşleşen West Indies, Mirpur’da oynanan maçta vurucu olmayı seçerek maça başladığında büyük bir sürprizle karşılaştı. Özellikle atıcı performansıyla turnuvada ses getiren ve Avustralya’ya 1999’dan beri ilk yenilgisini tattıran Pakistan’ın açılış atıcı kombinasyonu Umar Gul ve Muahmmed Hafeez’in erken wicketları West Indies’in ritmini tamamen bozdu. Daha 6. overda 3 wicket kaybeden ve zaten turnuvada orta-alt sıra vurucularından verim alamayan West Indies, içine düştüğü durumdan kurtulacak çözümleri bir türlü üretemedi. Pakistan kaptanı Shahid Afridi’nin mükemmel işleyen atıcı planlarına kendisi de 4 wicket alarak destek verince West Indies kolay teslim oldu ve 112 koşuyla tüm vurucularını kaybetti. Bundan sonrası zaten Pakistan için çocuk oyuncağıydı. Maçı bir an evvel bitirmek isteyen Pakistan’ın açılış vurucuları hızla gerekli koşuları alarak wicket kaybetmeden Pakistan’ı yarı finale taşıdı. Maçın adamı ise atış yaptığı 10 overda sadece 16 koşu verip 2 wicket almayı başaran, sonra da vurucu olarak 61 koşu ile maçı getiren Mohammad Hafeez seçildi.

Hindistan-Avustralya, 2.Çeyrek Final, Avustralya 260/6, Hindistan 261/5, Hindistan 5 wicket farkla kazandı

Avustralya 260/6 (Ponting  104, Haddin 53, Yuvraj Singh 2-44), Hindistan 261/5 (Yuvraj Singh 57*, Tendulkar 53, D.Hussey 1-19)

Önceki 3 kupanın galibi Avustralya’nın A grubundaki son maçında Pakistan’a yenilerek grubunu 3. sırada tamamlaması sonrasında karşı grubun ikincisi Hindistan ile eşleşmesi herkes için ‘erken final’di. Uzun süredir formsuz, tartışılan Avustralya, gruptaki ilk zorlu maçında da yenilerek zaten kötü sinyalleri veriyordu. Yine de Hindistan karşısında vurucu olarak başladıkları maçta özellikle Ponting’in uzun süre sonra yakaladığı 100 koşuyla takımı sırtlaması sayesinde 260’a ulaşarak maçı kazanabilecek bir duruma geldiler. Artık kriketin ‘hasta adamı’ Avustralya’ya acı reçeteyi vermek zamanı gelmişti ve bu fırsatı ev sahibi Hindistan çok iyi değerlendirdi. Turnuva boyunca istikrarsız oynayan ve hem vurucu hem atıcı performanslarında sıkıntılar yaşayan Hindistan, performansı arttırmak gerektiğinde doğru reaksiyon verdi ve özellikle atıcıların disiplinli oyununa ek olarak orta ve alt sıra vurucularının son derece olumlu katkılarıyla maçı kazandı ve yarı finale yükseldi. Maçın adamı ise aldığı kritik wickwtlara ek olarak maçı 57 koşuluk vurucu performansıyla Avustralya’dan söküp alan Yuvraj Singh seçildi.

Yeni Zelanda-Güney Afrika, 3.Çeyrek Final, Yeni Zelanda 221/8, Güney Afrika 172, Yeni Zelanda 49 koşu farkla kazandı

Yeni Zelanda 221/8 (Ryder 83, Williamson 38*, Morkel 3-46), Güney Afrika 172 (Kallis 47, du Plessis 36, Oram 4-39)

Turnuva öncesi en büyük favorilerden Güney Afrika, B grubun 1. sırada tamamlayarak çeyrek finale çıktığında herkes finalin ilk takımının G.Afriak olduğunda hemfikirdi. Karşısında ise bu turnuvada fazla varlık gösteremeyen ve nisbeten kolay bir grupta 4. olarak çeyrek finale yükselen Yeni Zelanda vardı. Ne var ki Yeni Zelanda, turnuvanın en büyük sürprizlerinden birine imza atarak Güney Afrika’yı yenmeyi başardı. Vurucu olarak maça başlayan Y.Zelanda, açılış vurucularını erken kaybederek maça başladığında ikinci bir West Indies faciasının yaşanacağını tahmin etmek mümkündü. Ancak Jesse Ryder ve Ross Taylor ikilisi özellikle rakip hızlı atıcılar Dale Steyn ve Morne Morkel’in baskısını kırmayı başarınca Y.Zelanda toparlanmaya başladı. Skoru yavaş da olsa ilerleten bu ikilinin 114 koşuluk ortaklığı G:Afrika’yı hayal kırıklığına uğratsa da kısa aralıklarla aldıkları 3 wicket ile bu ikiliden ve tehlikeli Scott Styris’ten kurtulmaları tekrar ibreyi G:Afrika’ya çevirdi. Son umutla alt sıra vurucularının çabaları 221’e skoru getirdiğinde G.Afrika için maçı almak zor gibi görülmüyordu. Gözden kaçan önemli nokta ise turnuva boyunca G:Afrika ilk kez rakibin 10 wicketını da almayı başaramamıştı. Vurucu olarak sahada olan G.Afrika takımı için 24. overa kadar her şey yolunda gidiyordu. Bu overda Jacques Kallis’in dışarıda kalması ile tren raydan çıkmaya başladı. Sonraki 10 overda sadece 24 koşu alan ve 4 wicket kaybeden G.Afrika’nın geri dönmesi mümkün olmadı ve Yeni Zelanda muhteşem bir atıcı performansıyla galibiyete uzandı. 1999 ve 2003’te aptalca hatalarla turnuvadan elenen, 2007’de dünya sırlamasında 1.sırada başladığı kupaya yarı finalde veda eden G.Afrika, bir kez daha final göremeden elendi. Maçın adamı Jacob Oram seçildi.

Sri Lanka-İngiltere, 4.Çeyrek Final, İngiltere 229/6, Sri Lanka 231/0, Sri Lanka 10 wicket farkla kazandı

İngiltere 229/6 (Trott 86, Morgan 50, Muralitharan 2-54), Sri Lanka 231/0 (Dilshan 108*, Tharanga 102*)

Grupta oynadığı her maçta heyecan veren ve tarihi maçlarda boy gösteren İngiltere, turnuvanın ev sahiplerinden Sri Lanka karşısında turnuvadaki en kötü maçını oynayarak elendi. Sakatlıklar ve saha dışı ilginç olaylarla boğuşan İngiltere, şansını sonuna kadar zorlasa da bu sefer sert kayaya çarptı. Vurucu olarak Jonathan Trott’un sürüklediği İngiltere’de skora Eoin Morgan hariç katkı gelmeyince 50 over sonunda ulaşılan 229’un yetersiz kalacağı aşikardı. Nitekim Sri Lanka’nın açılış vurucuları Upul Tharanga ve maçın adamı Tillakaratne Dilshan, güle oynaya gerekli skoru yakaladılar ve Sri Lanka’ya moral veren galibiyete imza attılar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder