21 Ağustos 2012 Salı

Güney Afrika'nın Zafere Yürüyüşü - Bölüm 1



1. Test, The Oval, Londra, 19-23 Temmuz
İngiltere 385 & 240, Güney Afrika 637/2d
Güney Afrika 1 inning ve 12 koşuyla kazandı
2. Test, Headingley, Leeds, 02-06 Ağustos
Güney Afrika 419 & 258/9d, İngiltere 425 & 130/4
Maç beraberlikle sonuçlandı
3. Test, Lord’s, Londra, 16-20 Ağustos
Güney Afrika 309 & 351, İngiltere 315 & 294
Güney Afrika 51 koşuyla kazandı

Dünyada test kriketinin 1 numarasının belirleneceği bu önemli seriyi Güney Afrika 2-0 kazanarak İngiltere’nin son 1 yıldır elinde bulundurduğu ünvanı ele geçirdi. İki bölümlük bu yazı dizisinde önce her 2 takımın zirve için yaptıkları mücadeleyi kısaca özetledikten sonra ikinci bölümde İngiltere’nin neden kaybettiğini ve Güney Afrika’nın nasıl kazandığını tartışacağız.
Avustralya’da Kasım 2010-Ocak 2011 arasında oynanan Ashes serisini 3-1 kazanan İngiltere, Test sıralamasında zirveye çıkmak  için gün saymaya başladı. Uzun yıllar sonra oturmuş bir kadroya kavuşan ve her departmanı tıkır tıkır işleyen İngiltere için hedef Hindistan ile oynanacak seriydi. Öncesinde oynanan Sri Lanka serisini, ilk maçta Sri Lanka’nın mucizevi şekilde son gün yıkılması sayesinde kazandığı galibiyetle 1-0 kazanan (diğer 2 maç beraberlikle sonuçlandı) İngiltere, Hindistan serisine tam hazır bir biçimde girmek amacına ulaştı. Bir numarayı o zamana kadar elinde tutan Hindistan ise orta sıra vurucuları üzerine başlayan tartışma ve açılış vurucusu Virender Sehwag’ın sakatlığı nedeniyle zor günler geçiriyordu. Bir de bunun üzerine ilk maçta en etkili hızlı atıcıları Zaheer Khan’ın sakatlanması, Hindistan’ın mücadele gücünü iyice kırdı ve ev sahibi İngiltere, rakibini farklı galibiyetlerle bozguna uğratarak 4 maçlık seriyi 4-0 kazandı ve hak ettiği 1 numaraya yükseldi. Hindistan galibiyetinin ve 1 numaraya ulaşmanın verdiği olumlu havayla Pakistan karşısında bir sonraki seride İngiltere, tarihinin en ağır yenilgilerinden birine uğrayarak 3 maçlık seriyi 3-0 kaybedince rüzgar bir anda tersine döndü. Takip eden seride Sri Lanka’da 3 maçlık seriyi berabere kapatan İngiltere’nin tahtı Güney Afrika tarafından tehdit altında olsa da rakibinin bir numaraya yükselme şansını tepmesiyle İngiltere ünvanını korumayı başardı. Gerçek bir numarayı belirleyecek İngiltere-Güney Afrika serisi öncesi evinde üç maçlık West Indies serisini fazla zorlanmadan 2-0 kazanan İngiltere artık devlerin savaşına hazırdı.
İyi bir kadroya sahip olan ve özellikle hızlı atıcılarıyla rakiplerinin başını yıllardır ağrıtan Güney Afrika ise her zaman zorlu bir rakip olmasına rağmen ilginç sayılabilecek bir sıkıntıya sahipti. Takım 2008-2009 sezonunda Bangladeş serisinden beri evinde hiçbir seriyi galip bitirememişti. Aralık 2011-Ocak 2012’de Sri Lanka ile evinde oynadığı 3 maçlık seriyi 2-1 kazanana kadar 3 yıllık sürede Avustralya’ya bir kez yenilen, İngiltere, Hindistan ve yine Avustralya ile berabere kalan Güney Afrika, şeytanın bacağını kırdıktan sonra Mart 2012’de Yeni Zelanda ile oynadığı Test serisinde zirveye yerleşme şansını yakaladı. Yeni Zelanda için çok geç sayılabilecek Mart ayında oynanan seriyi 3-0 kazanması gereken Güney Afrika, havanın maçların tamamlanmasına izin vermemesi ve ev sahibinin dirençli oyunu nedeniyle seriyi ancak 1-0 kazanabildi ve 1 numara için İngiltere’ye ‘şah’ çekebilmek için deplasmanda oynayacağı seriyi beklemek zorunda kaldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder