4 Nisan 2011 Pazartesi

Dünya Kupası Finali, Hindistan-Sri Lanka, Hindistan 6 wicket farkla kazandı

Sri Lanka 274(Jayawardene 103, Yuvraj 2/49) Hindistan 277(Gambir 97, Dhoni 91, Dilshan 1/27)

Okcan Basat'ın da belirttiği  gibi, maçtan önce favorinin Hindistan olduğunu belirtmek zor değildi. Bunu göz önünde bulunduran Kumar Sangakkara, bir takım kumarlar oynamak zorunda olduğunu farketmişti. Bunlardan biri, falsolu atışlarda sağ el sol el kombinasyonunu bir tarafa bırakmak ve Rangana Herath'sız maça çıkmaktı. Üstleik Angelo Matthews gibi hızlı atış yapan ve allrounder karakterli bir oyuncunun yerine Suraj Randiv'in apar topar, Dünya Kupası havasına dahi giremeden final için çağırılması ve direk olarak oynatılması, Mendis'ten o denli memnun olunmadığı anlamına mı gelmekteydi? Sonuç olarak sağ elli baş spinner Murali, ona yardım edecek adam da Ajantha Mendis değil, Randiv'di. Malinga ve Kulesakara'ya yardımcı olacak hızlı atıcıysa Thisara Perrera'ydı. Özet olarak batting kadrosunu güçlendirmiş ve spini tercih etmeye mahkum olan bir Sri Lanka'yla, her zamanki kadrosuna hızlı atıcı Sreensath'ı ekleyen ve rakibiyle kıyasladığında 1 fazla hızlı atıcıyla oynayan Hindistan final için karşı karşıya geliyorlardı.

Para atışında ilginç bir olay yaşandı.İlk para atışında kim önce neyi seçti belli olmadığı için atış tekrarlandı ve bu kez kazanan Sri Lanka kaptnı  Kumar Sangakkara hücum yapmayı seçti.   Bu, bir risk olarak algılanabilirdi çünkü Sri Lanka'nın çok güvenmediği bir batting kadrosu vardı ve ikinci devrede rakibi kısıtlayacakları yer, belli ki bir yere kadardı. Nitekim henüz maç başında Dilshan'la Tharanga ve  birazdan da Sangakkara'nın kaybedilmesi, şampiyonluğun zora girmesi anlamına gelmekteydi. Zira turnuva boyunca kendi kalibresinde rakiplerle pek karşılaşmayan Sri Lanka'da orta ve arka sıra vurucularına pek de fazla iş düşmememişti. Ne var ki sahneye çıkan eski kaptan Mahela Jayawardene, son 3-4 aydaki en iyi maçlarından birini çıkardı ve takımı 100'e ulaştırdı. Arka sıralarda oyuna giren Nuwan Kulesakara'nın 6 topta 1 koşu alarak çıkması, ayrıyetten bir darbeydi çünkü zaten batting order'ı kuvvetlendirmek için, bu maça özel olarak kadroya alınmıştı. Yine, bazen de allrounder karakteriyle batting'e fayda sağlayan Thisara Perrera'nın 22'si de önemliydi. Sri Lanka, kötü başlayan devreyi orta karar, hatta iyi denebilecek bir hesapla, 274/9'la bitirdi.Fakat bu overda 2 wicket almayı başaran Yuvraj Singh'in, turnuva genelindeki çift yönlü güzel oyununu önemli final dakikalarına da taşıması takdire şayandı.

Sıra Hindistan'a ve geçen yılki Asya Kupası'nın rövanşını almaya gelmişti. Sri Lanka'nın en büyük kozu Malinga'ydı ve yine saçlarıyla güldüren hızlı atıcı, Virender Sehwag'ı anında avlayışı ve Sachin Tendulkar'ı da erken gönderişiyle evsahiplerini düşündürdü. 31/2, Hindistan için  gerçekten sıkıntılı bir skordu. Sehwag gibi sık sık sakatlık yaşayan, hatta bu turnuvada da sakat sakat oynayan Gautam Gambhir olmasa ne olurdu bilinmez ama Gambir ortalığı toparladı. 3. spinner olarak devreye giren Dilshan'ın Virat Kohli'yi caught&bowled'la çıkarırken yaptığı yakalayış, Sri Lankalıları bir kez daha aya kaldırmaya yetti. Kritik karar, MS Dhoni'den geldi.  Hindistan kaptanı, gemiyi kurtaran kişi rolünü üstlenmek istedi ve Gambir'in yeni ortağı oldu. Reklam sektöründe attığı dev adımları Dünya Kupası boyunca bir kez daha izlediğimiz Dhoni, aldığı sorumluluğu başarıyla yerine getirdi. Belki biraz şanslıydı ancak Murali'nin sakatlığı Sri Lanka'yı etkilemişti.3-4 topta da top yakalanacakken düşürülünce Sri Lanka için yapacak fazla bir şey kalmamıştı. Belki Hindistan'a gereken koşu oranı, mevcut koşu oranından düşüktü ama Lanka'nın rakibi durduracak silahı yoktu. Nitekim önce Thisara Perrera, sonra da Nuwan Kulesakara  rakibin hedefi oldu.Son bölümde alınan powerplay, her şeyi bitirdi. Sonuçta Hindistan, turnuva öncesindeki beklentileri boşa çıkarmadı ve kriket tarihlerini değiştiren 83 Dünya Kupası zaferinden sonra, aynı mutluluğu bir kez daha yaşadı. Böylece gitgide yükselttikleri seviyeleri, tavan noktasına vardı. Muralitharan'sa, kariyerinin sonunda yeniden kupayı kaldıramadan veda etmek zorunda kaldı. Bana kalırsa Sri Lanka da, uzun süre final göremeyecek.

Hindistan için bu kupada kazanılan manevi mutluluğu para dönüştürme zamanı da çok yakın. Yaklaşık 4 gün sonra Twenty20 Premier Ligi  IPL  başlıyor. Yakın  zamanda da gözler Avustralya-Bangledeş serisine dönecek. 

1 Nisan 2011 Cuma

Hindistan-Sri Lanka, Dünya Kupası Finali, 02 Nisan 2011, Wankhede Stadyumu, Mumbai

Hindistan: 2007'de Kriket Dünya Kupası'nda sürpriz bir şekilde elendikten sonra aynı yıl T20 Dünya Kupası'ın kazanarak yükselişe geçen Hindistan önce Test sıralamasında 1 numaraya yükselerek ulaştığı üst seviyeyi bir Dünya Kupası zaferiyle pekiştirmek ve kriketin yeni süper gücü olduğunu ispatlamak istiyor. Özellikle efsane oyuncu  Sachin Tendulkar için bu maçın önemi daha da fazla çünkü parlak kariyerindeki tek eksik olan bir Dünya Kupası zaferi belki de onun son maçı olacak. Turnuva boyunca zaman zaman sıkıntılar yaşasa da özellikle çeyrek finaldeki tarihi Avustralya zaferi sonrası performansını zirveye çıkaran Hindistan, ezeli rakibi Pakistan'ı da yenerek finalin favorisi olduğunu ispatladı. Ne var ki artan bu psikolojik baskı, 2003'te olduğu gibi ters de tepebilir. Evinde büyük bir taraftar desteğiyle oynayacak Hindistan, ele geçirdiği fırsatı değerlendirip şampiyonluğa ulaşmak için var gücüyle çalışacaktır. Son yarı final maçında sakat sakat oynayan Gautam Gambhir takımda yer alacak, ancak aynı maçta sakatlanan Ashish Nehra'nın durumu belirsiz. Özellikle son overlarda önemli bir silah olan Nehra'nın olmaması durumunda Hindistan'ın falsolu atıcılarının öne çıkması şart. Bugüne kadar maçlarda Virender Sehwag-Sachin Tendulkar ikilisinin iyi başlangıçları Hindistan'a ivme kazandırdı, finalde bu ikilinin vurucu performansları hayati önem taşıyacak. Tüm departmanlarda rakibine teoride üstünlük sağlayan Hindistan'ın maçın favorisi olduğunu belirtmek yanlış olmaz.

Muhtemel Kadro: Virender Sehwag, Sachin Tendulkar, Gautam Gambhir, Virat Kohli, Yuvraj Singh, Mahendra Singh Dhoni, Suresh Raina, Harbhajan Singh, Zaheer Khan, Shantakumaran Sreesanth, Munaf Patel

Sri Lanka: 2007'den sonra bir kez daha finale yükselen 1996'nın şampiyonu Sri Lanka, eğer maçı kazanabilirse rakibine tarihin en büyük hayal kırıklıklarından birini yaşatacaktır. Turnuva boyunca iyi maçlar oynayan, ancak nisbeten rakibine oranla daha kolay maçlar sonrası finale çıkan Sri Lanka'nın sıkıntıları rakibine oranla biraz daha fazla gibi gözüküyor. Turnuvanın en iyi oyuncusu adaylarından birisi olan Tillakaratne Dilshan'ın önderliğindeki vurucu kadrosu, turnuva boyunca istikrarlı oynayan Upul Tharanga, Kumar Sangakkara ve Mahela Jayawardane üçlüsünün katılımıyla sağlam bir platform oluşturmasına rağmen orta ve alt sıra vurucularından yeterli katkı gelmemesi ciddi bir problem. Buna ek olarak takımın all-rounder oyuncusu Angelo Mathews'ın sakatlığı nedeniyle oynamayacak olması baş ağrıtacaktır. Efsane atıcı Muttiah Muralitharan, turnuva boyunca sakat olmasına rağmen 15 wicket alarak takımı sırtladı. Lasith Malinga haricinde diğer atıcılarından yeterli destek gelmemesi Hindistan gibi güçlü vurucu kadrosu karşısında büyük bir dezavantaj. Bir önemli nokta da muhtemelen 3 spinner kullanacak Sri Lanka'nın bu taktiksel hamlesinin sonucu ne olacak? Dolayısıyla Sri Lanka'nın maçı kazanması için oyuncuların hayatlarının performanslarını ortaya koyması gerekiyor.
Muhtemel Kadro: Upul Tharanga, Tillakaratne Dilshan, Kumar Sangakkara, Mahela Jayawardane, Thilan Samaraweera, Chamara Silva, Nuwan Kulasekara, Lasith Malinga, Rangana Herath, Ajantha Mendis, Muttiah Muralitharan
Wankhede Stadyumu, Mumbai: Deniz kıyısına yakınlığı nedeniyle tipik bir Hindistan stadyumu gibi olmayan ve hızlı atıcılara da şans tanıyan bir alan. Turnuva boyunca burada iki maç oynandı, bunlardan birisinde Sri Lanka, Yeni Zelanda'yı grup maçında yenmeyi başardı. Son 10 yıl içinde burada oynanan maçlarda sahanın değişken karakteri nedeniyle hedef skor hakkında tahmin yapmak zor olsa da genelde ilk vurucu olan takımın 300 üzeri bir sayı yapması önemli, çünkü burada 2. olarak vurucu olmak ciddi bir problem. Bundan dolayı kura atışı da hayati öneme sahip olacak. 45000 kişilik kapasiteye sahip olan stadın ağzına kadar dolu olması bekleniyor.